pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Βιβλίο
Πώς γεννιέται ένα βιβλίο; Μα όπως γεννιέται και ένας άνθρωπος

Η σύλληψη μιας ιδέας για το περιεχόμενο του βιβλίου, μια ζωτική ανάγκη, όπως και η ανάσα μας, μπορεί και να μην ξέρεις πώς προέκυψε. Πάντα υπάρχει ο πόθος να μαθαίνεις, να διαβάζεις, να γράφεις, όπως ασίγαστος είναι ο ερωτικός οίστρος για τον άνθρωπο που εκφράζει αυθεντικά τη ζωή.

Κάθε στιγμή της ζωής είναι και στιγμή γνώσης. Αυτό τον πόθο όσο τον ικανοποιείς, τόσο φουντώνει. Υπάρχει μια ερωτική πνευματική επιθυμία, πάντα ακόρεστη, πάντα θαλερή.

Γονιμοποιούνται οι σκέψεις σου, με χίλιες δυο γνώμες και απόψεις που έχεις ακούσει και ξεφυτρώνουν σιγά – σιγά και θεριεύουν τη νόησή σου, όπως το νερό στο χώμα κάνει το σπόρο να σπάσει το σκληρό περίβλημα, να αφήσει τη θαμμένη ζωντάνια του να φανερωθεί, να ξεχυθούν οι χυμοί, να μιλήσει ο ήλιος και ο αέρας στο χώμα και στη γη μέσα από τα δειλά φυλλαράκια του μικρού βλαστού…

Διασταυρώνονται ρεύματα ιδεών και κοσμοθεωριών, μεταλλάσσονται δόγματα και πολιτιστικές βεβαιότητες, πάντα αναβρύζει κάτι καινούργιο, ο βιβλιόκοσμος σε διαρκή οργασμό. Γεγονότα της ζωής σου ξεδιπλώνονται, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα, παλιά και σημερινά, σημαντικά και ασήμαντα, όλα ένας γονότυπος με χίλιες δυο πληροφορίες, φαινομενικά άχρηστες μα τόσο χρήσιμες, περιμένουν να εκφραστούν στο καινούργιο δημιούργημα.

Δε μπορεί μόνο του να δημιουργηθεί το βιβλίο, άλλα βιβλία υπάρχουν μέσα του και δεν το καταλαβαίνει, όπως και ο άνθρωπος, έχει αμέτρητες γενιές στο γενετικό του υπόστρωμα και άγνωστες πλευρές στο μυαλό του από ανθρώπους που έχει γνωρίσει ή έχει διαβάσει και δεν ξέρει τι είναι δικό του και τι ξένο. Επινοήσεις, φαντασιώσεις, όνειρα του συγγραφέα, ατέλειωτοι τόποι που γεννούν τη μοναδικότητα του βιβλίου του, πέραν του κόσμου που έχει δανειστεί, όπως και ο κάθε άνθρωπος (που είναι ανεπανάληπτος και απόλυτα ξεχωριστός), πλάθει την ιστορικότητά του πέραν των βιολογικών του προσδιορισμών και των κοινωνικών συνθηκών του.

Φτιάχνεις ήρωες – πρόσωπα με ανακατεμένα χαρακτηριστικά από άλλους ανθρώπους. Δεν ξέρεις τι είναι δικό σου και τι ξένο, όπως και ο άνθρωπος δεν ξέρει τι είναι απόλυτα δικό του και τι ανήκει στη βιολογική του καταβολή και τι στην κοινωνική του φύση. Πολλοί άνθρωποι σε έναν μόλις ήρωα του έργου σου, όπως και οι ατέλειωτες γενιές που μας κληρονόμησαν το γενετικό υλικό και τον πολιτισμικό μας πλούτο, είναι όλα μαζί στο δικό σου φαινότυπο.

Το D.N.A. κουβαλάει τη βιολογικότητά μας, αλλά τα βιβλία κουβαλάνε το πνεύμα μας και την ψυχή μας. Όλη η ιστορία της ανθρωπότητας (το βιβλίο των πατέρων, κατά τους Αρμένιους) είναι μέσα σου, στο σώμα σου και στο μυαλό σου. Γιατί, «σε κάθε παιδί που γεννιέται, ξαναγεννιούνται οι δυνατότητες της ανθρώπινης φυλής» (James Agee).

Αυτό είναι και το κρυφό όνειρο κάθε βιβλίου, να κουβαλήσει τη σοφία του Κόσμου όλου μέσα του, να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο κατανόησης των πραγμάτων. Το αισθάνεσαι τόσο έντονα στη δική σου περίπτωση και ξέρεις ότι είναι παντού η ίδια αίσθηση. Άμα γεννιέται το βιβλίο, το δικό σου βιβλίο, νοιώθεις το θρίαμβο πάνω στη φθορά του χρόνου, νοιώθεις την κατάκτηση της αιωνιότητάς σου, όπως βλέπεις τη συνέχειά σου στα μάτια του παιδιού σου.

Το χαϊδεύεις το δικό σου βιβλίο, πότε φανερά με καμάρι και πότε κρυφά με περίσσεια απροσδιόριστης νοσταλγίας και ταξιδεύει ο νους σου σε τόπους μακρινούς και άγνωστους, όπως ονειρεύεσαι όταν βλέπεις το παιδί σου να κοιμάται με την αγγελική εικόνα στο πρόσωπό του και δεν ξέρεις πού βρίσκεται, ποιος κόσμος το φιλοξενεί.

Η γέννηση του βιβλίου φέρνει χαρά, γιατί το φως τη γνώσης είναι χαρά, όπως και η γέννηση του ανθρώπου φέρνει ευτυχία, γιατί η ίδια η ζωή είναι ευτυχία…

Το διάβασμα όπως και ο έρωτας,
είναι ένας τρόπος ύπαρξης.
Ποιος έχει το χρόνο να ερωτευθεί;
Είδε όμως κανείς τον ερωτευμένο
να μη βρίσκει χρόνο να αγαπήσει;

Ντανιέλ Πενάκ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 200 ευρώ: Από που παίρνεις ΔΩΡΕΑΝ Laptop

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ - Λήξη προθεσμιών: Οδηγός για αιτήσεις και κατάθεση δικαιολογητικών
Ενημέρωση από τον Βασίλη Βούγια και τη Γεωργία Μπουλμέτη για τις αιτήσεις και την κατάθεση δικαιολογητικών για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ - Λήξη προθεσμιών: Οδηγός για αιτήσεις και κατάθεση δικαιολογητικών
Πότε θα γίνουν οι κρίσεις - επιλογές Διευθυντών Σχολείων;
Όσον αφορά τους 2.407 υποψήφιους Συμβούλους Εκπαίδευσης η διαδικασία που έχει αρχίσει για την κάλυψη των 800 θέσεων  αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν...
Πότε θα γίνουν οι κρίσεις - επιλογές Διευθυντών Σχολείων;
μικρα-βιβλιοπωλεια
Μικρά Βιβλιοπωλεία: Μια ολόκληρη εβδομάδα από εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική σε όλη την Ελλάδα
Η πιο μεγάλη γιορτή στα Μικρά Βιβλιοπωλεία έρχεται στις 23 – 28 Μαΐου! Μια ολόκληρη Εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική και...
Μικρά Βιβλιοπωλεία: Μια ολόκληρη εβδομάδα από εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική σε όλη την Ελλάδα