pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
kazatzakis
Διεθνής πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου τίθεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών

Το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου Ηλείας συγκεντρώνει βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και γενικότερα της ελληνικής λογοτεχνίας στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ρουμανικά με σκοπό να αποσταλούν στο σχολείο “Νίκος Καζαντζάκης” της πόλης Bραΐλα στην Ρουμανία και στην ελληνική κοινότητα της πόλης αυτής.

Για το σκοπό αυτό κάνει έκκληση σε εκδοτικούς οίκους αλλά και ιδιώτες που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην πρωτοβουλία αυτή να αποστείλουν τα βιβλία στην Διεύθυνση: Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου Ηλείας Τ.Κ 27100 Πύργος Ηλείας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου κ.Αθανάσιου Κατσίμπελη μετά από επιστολή της διευθύντριας του Ρουμάνικου Γυμνασίου “Νίκος Καζαντζάκης” της Βραΐλα κας Daniela Surdu η οποία εξέφρασε το αίτημα ενίσχυσης της βιβλιοθήκης του Σχολείου την οποία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Ανδρέας Κατσανιώτης έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε επιστολές του που διαβιβάστηκαν από την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας  προς την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Ανδρέα Κατσανιώτη ο κ.Κατσίμπελης ανέφερε τα εξής: 

“Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή ενώνοντας τη φωνή μας με το Γυμνάσιο «Νίκος Καζαντζάκης» της πόλης Βραΐλα της Ρουμανίας το οποίο με επιστολή του μας ζητά να ενισχύσουμε τη βιβλιοθήκη του με βιβλία του μεγάλου μας συγγραφέα το όνομα του οποίου φέρει το σχολείο.

Το σχολείο μας μετά το σχετική επιστολή αναλαμβάνει δράση και συγκεντρώνει βιβλία που θα μας στείλουν φορείς, εκδοτικοί οίκοι και ιδιώτες τα οποία θα αποστείλουμε στην Βραΐλα με σκοπό να εμπλουτιστεί και η βιβλιοθήκη της ελληνικής κοινότητας της Βραΐλα η οποία στεγάζεται δίπλα στην ελληνική εκκλησία της πόλης.

Το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα Εrasmus+ «Cultural Festivals» μαζί με σχολεία της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού συνεργαζόμαστε και έχουμε επισκεφθεί το Γυμνάσιο “Νίκος Καζαντζάκης” στην πόλη Βραϊλα της Ρουμανίας όπου είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον ελληνισμό της Ρουμανίας τόσο στο σχολείο αυτό στο οποίο όπως προκύπτει από τα αρχεία του σχολείου που μας έδειξε η διευθύντρια, από το 1900 έχουν φοιτήσει χιλιάδες έλληνες μαθητές  αλλά και στην πόλη του Παναί Ιστράτι (Γεράσιμου Βαλσάμη, γνωστού και ως «Γκόργκι των Βαλκανίων») φίλου του Νίκου Καζαντζάκη.

Μια από τις οικογένειες που είχαν προσφέρει πολλά στη Βραΐλα ήταν η οικογένεια του Ανδρέα Εμπειρίκου στην οικία της οποίας λειτουργεί σήμερα το πολιτιστικό κέντρο «Nicapetre» ως μουσείο της πόλης που φιλοξενεί όμως και εκθέματα της οικογένειας και μοναδικές φωτογραφίες του ποιητή. Η Βραΐλα είναι η πόλη καταγωγής και του διεθνώς καταξιωμένου συνθέτη, Ιάννη Ξενάκη (29 Μαΐου 1922- 4 Φεβρουαρίου 2001).

Συγκινητική ήταν η υποδοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας και από την ελληνική κοινότητα της Βραΐλα η οποία στεγάζεται δίπλα από την ελληνική εκκλησία. Εκεί βρίσκεται το ελληνικό σχολείο της κοινότητας και η ελληνίδα δασκάλα η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να μαθαίνει ελληνικά στα παιδιά των 2000 ομογενών μας δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν σήμερα στην πόλη.

Η Ελληνική Κοινότητα Βραΐλας ιδρύθηκε το 1863 και έκτισε την ελληνική εκκλησία. Τα εγκαίνια του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έγιναν το 1872. Ανάμεσα στους ζωγράφους που φιλοτέχνησαν τις τοιχογραφίες της εκκλησίας , ξεχώριζε ο Κεφαλλονίτης Κωνσταντίνος Λιβαδάς-Λιώκης.

Ολόκληρη η πόλη της Βραΐλα έχει κτήρια όπως το θέατρο “Μαρία Φιλότι” που κτίστηκε από έλληνες. Η ηθοποιός Μαρία Φιλότι και η υψίφωνος του Πουτσίνι Χαρικλέα Νταρκλέ (Hariclée Darclée) ή Χαρίκλεια Χαρικλέους (Χαρικλή) που ήταν κόρη του πλούσιου κτηματία Ιωάννη  Χαρικλή και της Μαρίας Χαρικλή του γένους των Μαυροκορδάτων είναι από τις πιο γνωστές εθνικές καλλιτέχνιδες της Ρουμανίας και οι δύο ελληνικής καταγωγής.

Η Ελληνική κοινότητα στη Βραΐλα είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή.

Την περίοδο 1950-1951, επήλθε ο μαρασμός της ελληνικής παροικίας, όταν περίπου το 50% των Ελλήνων της Βραΐλας προτίμησαν να εγκαταλείψουν την πόλη, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος. Άλλοι έφυγαν στην Ελλάδα, άλλοι στην Αυστραλία ή στην Αμερική, αφήνοντας πίσω τους, αναγκαστικά, όλο το βιός τους”.

Η κα Ευανθία Παπαδάτου προϊσταμένη της Δ/νσης Αποδήμου Ελληνισμού & Προγραμμάτων του Υπουργείο Εξωτερικών συνεχάρη τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου για την πρωτοβουλία και διαβεβαίωσε για την συνδρομή του ΥΠΕΞ στην προσπάθεια του Σχολείου να συλλέξει και να αποστείλει τα βιβλία στο σχολείο "Νίκος Καζαντζάκης" στην Βράιλα  της Ρουμανίας. Μάλιστα η κα.Παπαδάτου δεσμεύτηκε πως το ΥΠΕΞ θα διαθέσει κι αυτό ένα αριθμό βιβλίων ώστε να συνδράμει και το ίδιο στην πρωτοβουλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σπαζοκεφαλιά: Πόσα ζώα βλέπετε στην εικόνα;

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

θεατρολόγοι
Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης: Σήμερα στις 20:30 η παράσταση «Σύγχρονη Λυσιστράτη»
Στον κήπο του Μουσείου Τεριάντ θα παρουσιάσει την παράσταση «Σύγχρονη Λυσιστράτη» η θεατρική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης
Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης: Σήμερα στις 20:30 η παράσταση «Σύγχρονη Λυσιστράτη»
maska attiki
Σαρηγιάννης- κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για 25.000 κρούσματα ημερησίως έως τις 15 Ιουλίου
Παράλληλα η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους επιστήμονες είναι να μην αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και προκληθεί πίεση στο...
Σαρηγιάννης- κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για 25.000 κρούσματα ημερησίως έως τις 15 Ιουλίου