Πίνακας - σχολείο - Μέτρα για τον κορονοϊό
Μια καταγγελία μητέρας μαθήτριας φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα των λεγόμενων Θεματοφυλάκων καθώς και την απουσία πολλών μαθητών από τα σχολεία

Μια καταγγελία μητέρας ότι το παιδί της έχασε μια σχολική χρονιά εξαιτίας της πλύσης εγκεφάλου από τους «Θεματοφύλακες» φανερώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης

Συγκεκριμένα, στο Α’ Γυμνάσιο Ημαθίας μαθήτρια έχασε τη χρονιά επειδή πίεζαν τη μητέρα της να μη συμμορφωθεί με τα μέτρα και να απορρίψει τη χρήση μάσκας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι «Θεματοφύλακες» απειλούσαν και με τιμωρίες σε περίπτωση ανυπακοής.

«Τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου είχαμε ενταχθεί στο “Σώμα των Θεματοφυλάκων”, αρχηγός του οποίου είναι ο πρώην αγιογράφος Γρηγόρης Χαραλαμπίδης»,  δήλωσε στο protothema.gr (όπου έγινε και δημοσιεύεται η καταγγελία) η μητέρα του ανήλικου κοριτσιού.

«Εκείνος ήταν που μας έπεισε με ένα χαρτί ότι δεν θα έπρεπε να δεχτούμε να φορέσει το παιδί μας μάσκα. Και έτσι η κόρη μας έχασε την Α’ Γυμνασίου και αναγκάστηκε να την κάνει φέτος. Η διευθύντρια του σχολείου δεν δέχτηκε το χαρτί, με αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με τον σύζυγό μου, ο οποίος ήταν ανένδοτος. Τελικά της άφησε το χαρτί πάνω στο γραφείο της και έφυγε. Ετσι η κόρη μου δεν πήγε σχολείο για έναν ολόκληρο χρόνο, χάνοντας τη χρονιά της».

Την ίδια στιγμή, δεν ήταν λίγα τα παιδιά μελών της οργάνωσης που απείχαν από την εκπαίδευση στις αίθουσες.

Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων συνολικά 70 μαθητές σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας δεν προσέρχονταν στις τάξεις τους, καθώς οι γονείς και κηδεμόνες τους αρνούνταν να συμμορφωθούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούσαν την πανδημία και τα μέτρα πρόληψης διασποράς του SARS-CoV-2 (χρήση μάσκας, αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι κ.λπ.) που ισχύουν στις δομές εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η πλειοψηφία των μαθητών που δεν πήγαιναν στο σχολείο (50 άτομα) ήταν εγγεγραμμένοι σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ στην περιφέρεια οι περισσότεροι των υπόλοιπων 20 ανήκαν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Προκαταρκτική έρευνα και δικογραφίες για 16 περιπτώσεις μαθητών που δεν φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου, ύστερα από στοιχεία που εστάλησαν από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με τροπολογία/ προσθήκη που κατατέθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις νομοθετικό πλαίσιο Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3, του άρθρου 2, του νόμου 1566/1985 για την υποχρεωτικότητα φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο και προβλέπονται ποινικές ευθύνες για όσους γονείς/ κηδεμόνες κρατούν τους μαθητές μακριά από το σχολείο για οποιονδήποτε λόγο.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».
Πάντως, έχει σημασία να επισημανθεί ότι με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τον Σεπτέμβριο είναι υποχρεωτική η διά ζώσης εκπαίδευση, ενώ στις εξαιρέσεις για διαδικτυακή παρακολούθηση μαθημάτων περιλαμβάνονται μόνο όσοι μαθητές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα