Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
makri-vouli
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζεται με το ΥΠΑΙΘ και αναμένεται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών

Δεν προβλέπεται μετακίνηση αναπληρωτών σε διαφορετική περιοχή από την περιοχή πρόσληψης σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όπως ανέφερε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. 

Σε ερώτησή τους οι Γ. Δελής, Ν. Παπαναστάσης και Θ. Παφίλης, ρωτούσαν σχετικά με τις αποσπάσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση θα δημιουργούσε ερωτηματικά όσον αφορά στη διαφάνεια της όλης διαδικασίας προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς οι περιοχές προτίμησης σε συνδυασμό με τη σειρά κατάταξής τους στον αξιολογικούς πίνακες αποτελούν βασικές παραμέτρους της διαδικασίας για την πρόσληψή τους (ή όχι) σε συγκεκριμένη περιοχή», αναφέρει η Ζ. Μακρή στην απάντησή της.

Στην ίδια ερώτηση απάντησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέροντας πως συνεργάζεται με το ΥΠΑΙΘ και αναμένει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του για την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πιο ευέλικτο και σύγχρονο σύστημα, το οποίο θα οδηγήσει στην εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης στο ζήτημα της συνυπηρέτησης των στελεχών, οι οποίοι τυγχάνουν σύζυγοι εκπαιδευτικών.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων που για αντικειμενικούς λόγους αναγκάζονται, με βάση τις ανάγκες των υπηρεσιών στις οποίες ανήκουν, να μεταβαίνουν πολύ συχνά από περιοχή σε περιοχή της χώρας. Για το λόγο αυτό και τα προβλήματα που οι συχνές μετακινήσεις δημιουργούν, το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις ερωτήσεις 1311/ 16 Νοεμβρίου 2019 και 6441/ 13 Μαΐου 2020.

Θεωρούμε ότι είναι πρώτιστης σημασίας ζήτημα η επίλυση των προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και αυτή η κατηγορία εργαζόμενων.

Σύμφωνα με έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), γνωστοποιείται ότι κατά τον πρόσφατο διορισμό νέων εκπαιδευτικών ενεργοποιήθηκε το άρθρο 62 του Ν.4589/2019 (ΦΕΚ Α΄ 13, «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Πανλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις») και όχι το εν ισχύ άρθρο 21Α του Ν.2946/2001 (ΦΕΚ Α΄ 224, «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις»).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτονται αιτήματα για συνυπηρέτησή εκπαιδευτικών με τους στρατιωτικούς συζύγους τους.

Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται ως αναγκαία η τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 62 του Ν.4589/2019, με την προσθήκη περίπτωσης δ΄, ως εξής:

«Στην παράγραφο 5 του άρθρου 62 του ν.4589/2019 (Α΄ 13) προστίθεται περίπτωση δ ως εξής:

«δ. 1) Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος νόμου, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή.

Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού.

2) Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, ως στρατιωτική μονάδα νοείται η στρατιωτική εγκατάσταση όπου υπηρετεί πραγματικά ο/η στρατιωτικός.»

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 21Α του ν.2946/2001 (ΦΕΚ Α΄ 224), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ούτως ώστε:

–Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.4589/2019, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή;

–Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η απόσπαση να μην διενεργείται εκτός νησιού;

Δείτε την απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Δείτε την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων - Ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δύο νεαρούς στη Θεσσαλονίκη - Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων
papaevaggelou
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», υπογραμμίζει η Βάνα...
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικούς σκοπού των εργαζομένων - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει
xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)