ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
ΙΕΠ: Νέος οδηγός με εργαλεία διερεύνησης αξόνων και αποτίμησης δράσεων
Νέος οδηγός για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από το ΙΕΠ

Νέο οδηγό με ενδεικτικά εργαλεία διερεύνησης των αξόνων και αποτίμησης των δράσεων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων εξέδωσε το ΙΕΠ.

Πιο αναλυτικά:

Εισαγωγή

Η διαδικασία της Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου βασίζεται στην τεκμηριωμένη και αναστοχαστική διερεύνηση, αποτύπωση και αποτίμηση των υφιστάμενων χαρακτηριστικών και πρακτικών της σχολικής μονάδας.

Στόχος της είναι η ανάδειξη των θετικών σημείων αλλά και ο προσδιορισμός των σημείων που χρήζουν βελτίωσης, προκειμένου – στο πλαίσιο του Συλλογικού Προγραμματισμού – να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν κατάλληλες δράσεις.

Για τον σκοπό αυτό, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν ποικίλα μεθοδολογικά εργαλεία ανάλογα με τον άξονα τον οποίο διερευνούν ή τη δράση που επιθυμούν να αποτιμήσουν, λαμβάνοντας υπόψη -και τις ιδιαιτερότητες της δικής τους σχολικής πραγματικότητας.

Ως ενδεικτικά εργαλεία διερεύνησης και αποτίμησης προτείνονται:

  • Το ερωτηματολόγιο
  • Η συνέντευξη
  • Οι ομάδες εστίασης
  • Η παρατήρηση
  • Η ανάλυση γραπτών τεκμηρίων – Ανάλυση περιεχομένου

Ως μεθοδολογική πρακτική ενίσχυσης της εγκυρότητας κατά τη χρήση των ερευνητικών εργαλείων προτείνεται η τριγωνοποίηση.

ΓΕΝΙΚΑ

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ερωτηματολογίου για τη διερεύνηση ενός άξονα ή την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας μιας δράσης, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι οι ερωτήσεις καλύπτουν κατά το δυνατόν όλο το εύρος, όλες τις πτυχές του.

ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Οι ερωτήσεις ως προς την τυπολογία τους μπορεί να είναι «κλειστές» ή «ανοιχτές». Οι «κλειστές» ερωτήσεις μπορεί να διερευνήσουν όχι μόνο γεγονότα/δεδομένα αλλά και αντιλήψεις, γνώμες, εκτιμήσεις και μπορεί να διατυπώνονται με τη μορφή δήλωσης, στην οποία οι ερωτώμενοι καλούνται να εκφράσουν τη συμφωνία ή διαφωνία τους σε κλίμακα αποδοχής/συμφωνίας ή διαφωνίας.

Οι πιθανές αυτές εκ των προτέρων δομημένες απαντήσεις συγκροτούν μια κλίμακα απαντήσεων, συνηθέστερα πεντάβαθμη, γνωστή ως κλίμακα Likert. Οι «ανοιχτές» ερωτήσεις, αντίθετα, δίνουν τη δυνατότητα στους ερωτώμενους να εκφράσουν σε ρέοντα λόγο τις εκτιμήσεις/απόψεις τους με έναν πιο λεπτομερή και τεκμηριωμένο τρόπο.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο σχεδιασμός και η δόμηση του ερωτηματολογίου, σε έντυπη ή και ψηφιακή μορφή, κατά τρόπο που να προδιαθέτει θετικά τον ερωτώμενο και να τον διευκολύνει στη συμπλήρωσή του.

Η οργάνωσή του χρειάζεται να βασίζεται σε μια λογική σειρά, στο πλαίσιο της οποίας θέματα αλληλοσχετιζόμενα βρίσκονται μαζί, και να ακολουθεί μια πορεία κλιμακούμενης δυσκολίας, ξεκινώντας από τις ερωτήσεις εκείνες που είναι πιο εύκολο να απαντηθούν.

Η σαφήνεια στη διατύπωση των ερωτήσεων ή/και προτάσεων στις οποίες καλείται να τοποθετηθεί ο κάθε ερωτώμενος, οι κατάλληλα διατυπωμένες και σαφείς διευκρινιστικές οδηγίες αλλά και η ανωνυμία θεωρούνται –κατά περίπτωση– σημαντικοί παράγοντες για την εξασφάλιση απαντήσεων κατά το δυνατόν αξιόπιστων και ως εκ τούτου αξιοποιήσιμων για την αποτίμηση του υπό διερεύνηση άξονα ή της δράσης.

Μια σύντομη δήλωση στην αρχή για τον σκοπό της διερεύνησης και τη σημασία της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, καθώς και ο προσδιορισμός μιας καταληκτικής ημερομηνίας για την παράδοση/υποβολή του μπορεί να διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ολόκληρος ο οδηγός εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Έρχονται 1.163 μόνιμες προσλήψεις σε τρία υπουργεία

28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί στα σχολεία - Τι ισχύει για τις μάσκες στην παρέλαση

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδοτεί και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, ΜΟΝΟ με 25 ευρώ τον μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, πόντιουμ, ομιλία, άνδρας, διαδήλωση, συγκέντρωση
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών συνεχίζεται και δυναμώνει!
«Απέναντί μας έχουμε μια διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των νέων ως εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων ως κόστος» -...
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών συνεχίζεται και δυναμώνει!
perama katadioksi
Πέραμα: Στον εισαγγελέα οι 7 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία
Στην εισαγγελία Πειραιά αναμένεται να οδηγηθούν στις 7 απόγευμα οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα με ένα...
Πέραμα: Στον εισαγγελέα οι 7 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία
μίνα γκάγκα σχολεία
Γκαγκα: «Να ενημερώσουμε για τα εμβόλια, να λύσουμε τους φόβους»
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο θα προσπαθήσουμε να λύνουμε προβλήματα στα νοσοκομεία, στα κατά τόπους γενικά νοσοκομεία και στις δομές υγείας ώστε να...
Γκαγκα: «Να ενημερώσουμε για τα εμβόλια, να λύσουμε τους φόβους»