ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Τα σχολικά εγχειρίδια, η Φυσική και η γυναίκα του Καίσαρα
"Θα προτείναμε στα υπό συγγραφή σχολικά εγχειρίδια να εμπεριέχεται ο εργαστηριακός οδηγός στο βιβλίο του μαθητή, ώστε ο εκπαιδευτικός να ενθαρρυνθεί να διδάξει το μάθημα της Φυσικής εργαστηριακά"

"Αυτονόητο για όλους μας, για λόγους ηθικής τάξης, ότι οι ανάδοχοι των σχολικών εγχειριδίων, στα μαθήματα που επελέγησαν από τις επιτροπές αξιολόγησης, δεν επιτρέπεται να εκδίδουν ταυτόχρονα και σχολικά βοηθήματα, που θα διατίθενται έναντι οποιουδήποτε αντιτίμου εμπορικά. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», , όπως εδώ και αιώνες γνωρίζουμε στην πολιτική σκηνή. Η εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης"

Αυτό σημειώνουν τα μέλη της συντακτικής Ομάδας Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής, σε ανακοίνωση που συνέταξαν για τα σχολικά βιβλία, καταθέτοντας προτάσεις για τη συγγραφή και διανομή τους.

Η ανακοίνωση

Στα διδακτικά πακέτα που παρέχονται δωρεάν από το ψηφιακό σχολείο για τη Φυσική -και όχι μόνο- περιλαμβάνονται το βιβλίο του μαθητή, το βιβλίο του καθηγητή, ο εργαστηριακός οδηγός και ενδεικτικές λύσεις.

Στις σχολικές αίθουσες παραδίδονται στους μαθητές έντυπα μόνο το βιβλίο του μαθητή και το «λυσάρι». Στα σχολεία παραδίδεται ένα αντίγραφο του εργαστηριακού οδηγού, επίσης.

Το επιθυμητό θα ήταν στις εργαστηριακές ασκήσεις να χρησιμοποιούνται απλά και εύκολο να βρεθούν υλικά, ώστε ακόμα και οι σχολικές μονάδες με ελλιπές εργαστήριο Θετικών Επιστημών να δύνανται να τις πραγματοποιήσουν και στην έσχατη περίπτωση, όπου δεν διατίθεται εργαστηριακά εξοπλισμένος χώρος (δυστυχώς, πολλά σχολεία ακόμα πάσχουν...), εναλλακτικά να τις "εκτελούν" οι μαθητές μέσω προσομοιώσεων (διατίθενται δωρεάν, πολλές και εξαιρετικής ποιότητας, ακόμα και Ελλήνων δημιουργών).

Θα προτείναμε στα υπό συγγραφή σχολικά εγχειρίδια να εμπεριέχεται ο εργαστηριακός οδηγός στο βιβλίο του μαθητή, με προτεινόμενες εναλλακτικές ερευνητικές προτάσεις, ώστε ο εκπαιδευτικός να ενθαρρυνθεί να διδάξει το μάθημα της Φυσικής εργαστηριακά.

Οι ασκήσεις που θα περιέχουν, κυρίως, πρέπει να αφορούν τα θέματα Α και Γ, μιας και τα θέματα Β και Δ εξετάζονται από το αποθετήριο της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται και είναι διαθέσιμη στους πάντες. Ως προς τη δυσκολία και τις απαιτήσεις των εξεταζομένων θεμάτων από τους μαθητές, οι θεματοδότες οφείλουν να αποφεύγουν τις "υπερπαραγωγές" και να εστιάζουν στον έλεγχο της κατανόησης των Φυσικών εννοιών από τους μαθητές και όχι να αναλώνονται σε μια ανούσια και αποπροσανατολιστική εξέταση των Μαθηματικών μέσω της Φυσικής.

Αυτονόητο για όλους μας, για λόγους ηθικής τάξης, ότι οι ανάδοχοι των σχολικών εγχειριδίων, στα μαθήματα που επελέγησαν από τις επιτροπές αξιολόγησης, δεν επιτρέπεται να εκδίδουν ταυτόχρονα και σχολικά βοηθήματα, που θα διατίθενται έναντι οποιουδήποτε αντιτίμου εμπορικά. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», , όπως εδώ και αιώνες γνωρίζουμε στην πολιτική σκηνή. Θεμιτή και ευπρόσδεκτη η συμμετοχή αξιόπιστων και έμπειρων εκδοτικών οίκων –όχι φροντιστηρίων- στη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων, αλλά η εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

 

Η συντακτική Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής

Δρακόπουλος Γρ.

Εμμανουηλίδης Αρ.

Πετρόπουλος Μιχ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες  ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Ο «γρίφος» των νέων Μηχανογραφικών Δελτίων

ΕΛ.ΣΤΑΤ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για 60.000 απογραφείς

Εύκολη Online ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, δημόσιο σε 3 ημέρες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, μόνο με 25 ευρώ το μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

filaki
Κέρκυρα: Κρατούμενος επιτέθηκε σε διασώστη του ΕΚΑΒ με σιδερένια σχάρα από φρεάτιο
Το γεγονός σημειώθηκε στον προαύλιο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος Κέρκυρας, όταν οι διασώστες του ΕΚΑΒ περίμεναν να μεταφέρουν ασθενή...
Κέρκυρα: Κρατούμενος επιτέθηκε σε διασώστη με σιδερένια σχάρα
Eκπαιδευτικοί: «Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας»
«Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας. Η κοινωνία είναι δίπλα μας», τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» Άνω Λιοσίων...
Eκπαιδευτικοί: «Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας»
Κακοκαιρία στην Εύβοια
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αθήνα
Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε περιοχές της Αθήνας κατά το διήμερο Πέμπτης–Παρασκευής, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου – Τα Πατήσια...
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αθήνα
kakokairia xalkidiki © Intime p.a.
Κακοκαιρία «Μπάλλος»-Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας σε πέντε σημεία -Απεγκλωβισμοί κατοίκων
Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε πέντε σημεία - Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα
Κακοκαιρία «Μπάλλος»-Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας σε πέντε σημεία