ειδική αγωγή σεμινάριο
Η κατάταξη του πίνακα των δικαιούχων πραγματοποιήθηκε με βάση τη χρονολογική σειρά υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησής τους.
"Θα προτείναμε στα υπό συγγραφή σχολικά εγχειρίδια να εμπεριέχεται ο εργαστηριακός οδηγός στο βιβλίο του μαθητή, ώστε ο εκπαιδευτικός να ενθαρρυνθεί να διδάξει το μάθημα της Φυσικής εργαστηριακά"

"Αυτονόητο για όλους μας, για λόγους ηθικής τάξης, ότι οι ανάδοχοι των σχολικών εγχειριδίων, στα μαθήματα που επελέγησαν από τις επιτροπές αξιολόγησης, δεν επιτρέπεται να εκδίδουν ταυτόχρονα και σχολικά βοηθήματα, που θα διατίθενται έναντι οποιουδήποτε αντιτίμου εμπορικά. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», , όπως εδώ και αιώνες γνωρίζουμε στην πολιτική σκηνή. Η εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης"

Αυτό σημειώνουν τα μέλη της συντακτικής Ομάδας Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής, σε ανακοίνωση που συνέταξαν για τα σχολικά βιβλία, καταθέτοντας προτάσεις για τη συγγραφή και διανομή τους.

Η ανακοίνωση

Στα διδακτικά πακέτα που παρέχονται δωρεάν από το ψηφιακό σχολείο για τη Φυσική -και όχι μόνο- περιλαμβάνονται το βιβλίο του μαθητή, το βιβλίο του καθηγητή, ο εργαστηριακός οδηγός και ενδεικτικές λύσεις.

Στις σχολικές αίθουσες παραδίδονται στους μαθητές έντυπα μόνο το βιβλίο του μαθητή και το «λυσάρι». Στα σχολεία παραδίδεται ένα αντίγραφο του εργαστηριακού οδηγού, επίσης.

Το επιθυμητό θα ήταν στις εργαστηριακές ασκήσεις να χρησιμοποιούνται απλά και εύκολο να βρεθούν υλικά, ώστε ακόμα και οι σχολικές μονάδες με ελλιπές εργαστήριο Θετικών Επιστημών να δύνανται να τις πραγματοποιήσουν και στην έσχατη περίπτωση, όπου δεν διατίθεται εργαστηριακά εξοπλισμένος χώρος (δυστυχώς, πολλά σχολεία ακόμα πάσχουν...), εναλλακτικά να τις "εκτελούν" οι μαθητές μέσω προσομοιώσεων (διατίθενται δωρεάν, πολλές και εξαιρετικής ποιότητας, ακόμα και Ελλήνων δημιουργών).

Θα προτείναμε στα υπό συγγραφή σχολικά εγχειρίδια να εμπεριέχεται ο εργαστηριακός οδηγός στο βιβλίο του μαθητή, με προτεινόμενες εναλλακτικές ερευνητικές προτάσεις, ώστε ο εκπαιδευτικός να ενθαρρυνθεί να διδάξει το μάθημα της Φυσικής εργαστηριακά.

Οι ασκήσεις που θα περιέχουν, κυρίως, πρέπει να αφορούν τα θέματα Α και Γ, μιας και τα θέματα Β και Δ εξετάζονται από το αποθετήριο της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται και είναι διαθέσιμη στους πάντες. Ως προς τη δυσκολία και τις απαιτήσεις των εξεταζομένων θεμάτων από τους μαθητές, οι θεματοδότες οφείλουν να αποφεύγουν τις "υπερπαραγωγές" και να εστιάζουν στον έλεγχο της κατανόησης των Φυσικών εννοιών από τους μαθητές και όχι να αναλώνονται σε μια ανούσια και αποπροσανατολιστική εξέταση των Μαθηματικών μέσω της Φυσικής.

Αυτονόητο για όλους μας, για λόγους ηθικής τάξης, ότι οι ανάδοχοι των σχολικών εγχειριδίων, στα μαθήματα που επελέγησαν από τις επιτροπές αξιολόγησης, δεν επιτρέπεται να εκδίδουν ταυτόχρονα και σχολικά βοηθήματα, που θα διατίθενται έναντι οποιουδήποτε αντιτίμου εμπορικά. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», , όπως εδώ και αιώνες γνωρίζουμε στην πολιτική σκηνή. Θεμιτή και ευπρόσδεκτη η συμμετοχή αξιόπιστων και έμπειρων εκδοτικών οίκων –όχι φροντιστηρίων- στη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων, αλλά η εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

 

Η συντακτική Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής

Δρακόπουλος Γρ.

Εμμανουηλίδης Αρ.

Πετρόπουλος Μιχ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΗΠΑ
Φοιτητικά δάνεια-ΗΠΑ: Η μερική διαγραφή των φοιτητικών χρεών θα κοστίσει 400 δισ. δολ.
Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα διαγραφτούν χρέη ύψους 10.000 δολαρίων για όσους δεν είχαν λάβει ομοσπονδιακό δάνειο για τις πανεπιστημιακές σπουδές...
Φοιτητικά δάνεια-ΗΠΑ: Η μερική διαγραφή των φοιτητικών χρεών θα κοστίσει 400 δισ. δολ.
NASA
Καθηγητής Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ στο ethnos.gr: «Το ιστορικό επίτευγμα εκτροπής αστεροειδούς έχει και ελληνική υπογραφή»

Τη σπουδαιότητα που έχει για την ανθρωπότητα το «όπλο» που θα εξουδετερώσει ανά πάσα στιγμή έναν αστεροειδή που δυνητικά θα βρεθεί σε πορεία...

Καθηγητής Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ στο ethnos.gr: «Το ιστορικό επίτευγμα εκτροπής αστεροειδούς έχει και ελληνική υπογραφή»
οβίδες
Θεσσαλονίκη: Από αποθήκη πυρομαχικών του Β' ΠΠ οι οβίδες στο εργοτάξιο της Λ. Σοφού
«Είμαι ιδιαίτερα αγχωμένος διότι όπως όλα δείχνουν θα βρεθούν σίγουρα και άλλες εδώ- Ο στρατός είναι συνέχεια εδώ επιβλέπει τις εργασίες και...
Θεσσαλονίκη: Από αποθήκη πυρομαχικών του Β' ΠΠ οι οβίδες στο εργοτάξιο της Λ. Σοφού