golearn-engl_970-250
Thumbnail
Αίτημα προς τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας για τη τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των εγκύων κατέθεσαν αναπληρώτριες

Την ειδική προστασία των εγκύων που καλούνται να επιστρέψουν σε σχολεία και ΚΕΔΑΣΥ, ζητούν με επιστολή τους στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, 36 αναπληρώτριες Εκπαιδευτικοί, Ψυχολόγοι και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, επικαλούμενες την νέα έξαρση της πανδημίας του Covid-19 και των νέων μεταλλάξεων «Delta» και «Μu».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, μελέτες που έχουν γίνει πριν την εμφάνιση των νέων, πλέον μεταδοτικών μεταλλάξεων, έχουν δείξει ότι η πιθανότητα των εγκύων γυναικών να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 και να νοσήσουν πιο σοβαρά, είναι κατά 70% μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ενώ οι εμβολιασμοί και η διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων, πόρρω απέχουν από το να έχουν ολοκληρωθεί.

Επιπλέον τονίζεται, ότι οι αναπληρώτριες, εργαζόμενες σε εκπαιδευτικές δομές, δεν έχουν άλλο δικαίωμα άδειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους – ακόμα και σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης – πέρα από την άδεια τοκετού 56 ημερολογιακές ημέρες πριν από αυτόν.

Οι υπογράφουσες, ζητούν από το υπουργείο τη λήψη μέτρων προστασίας τους, ισότιμα με τους συναδέλφους τους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και να τεθούν σε ισχύ οι άδειες σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες αυξημένου κινδύνου, που ίσχυαν πέρσι με το ΦΕΚ-1800_Β_11.5.2020.

Το αίτημα των αναπληρωτριών προς τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας:

Υποβολή αιτήματος – ερωτήματος

Προς τα αρμόδια Υπουργεία:

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργείο Υγείας

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Αναφορικά με την μεταχείριση των ευπαθών ομάδων και ειδικότερα των γυναικών που κυοφορούν και εργάζονται στο δημόσιο σχολείο και στα ΚΕΔΑΣΥ με το καθεστώς των Αναπληρωτών με 9μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αξιότιμες/Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι αρμόδιες-οι,

Ως Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικοί, Ψυχολόγοι και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ σε σχολικές μονάδες Γενικής, Ειδικής Αγωγής και  ΚΕΔΑΣΥ, εργαζόμενες κάθε χρόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν έχουμε ισότιμη μεταχείριση με τους συναδέλφους μας στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα αναφορικά με τις άδειες εν γένει και ειδικότερα με αυτές που αφορούν την κύηση και την ανατροφή των τέκνων μας. Συγκεκριμένα δεν έχουμε άλλο δικαίωμα άδειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέρα από την άδεια τοκετού 56 ημερολογιακές ημέρες πριν από αυτόν, ούτε καν σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης.

Εν όψει της νέας έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, λόγω και των νέων μεταλλάξεων «Delta» και «Μu», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το πώς θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα καθήκοντα και στους μαθητές μας με ασφάλεια, εφόσον ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, ευαίσθητη σε προβλήματα υγείας, που μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτες σε περίπτωση που νοσήσουμε από τον νέο κορονοϊό.

Η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS-CoV-2, από την ιατρική κοινότητα και από προηγούμενες διατάξεις που αφορούσαν τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι εγκυμονούσες έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 κατά 70%, συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού, αλλά και να νοσήσουν πιο σοβαρά. Οι μελέτες αυτές έγιναν πριν την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων.

Αναφορικά με το εμβόλιο, οι εγκυμονούσες στο 2ο και 3ο τρίμηνο πιθανά να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την διαδικασία και να αποκτήσουν αντισώματα, αφού έως τώρα αρκετοί γυναικολόγοι ήταν αρνητικοί στο να το προτείνουν και μόνο τον τελευταίο μήνα άρχισε να αντιστρέφεται το κλίμα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως εμβολίου, οι εγκυμονούσες δεν εξασφαλίζονται υπό τις παρούσες συνθήκες έλλειψης αρκετών μέτρων και παρουσίας νέων μεταλλάξεων. Σημειώνεται ότι εάν νοσήσουν, έστω και ελαφριά, πιθανά να μην μπορούν, λόγω κύησης, να πάρουν την φαρμακευτική αγωγή που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα τεθούν εκείνες και τα μωρά τους σε κίνδυνο.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρότατα υπόψη οι περιπτώσεις πολύδυμης ή επαπειλούμενης κύησης, γυναικών με διαβήτη κύησης και/ή άλλες παθήσεις που είναι ούτως ή άλλως υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως κορονοϊού και με το καθεστώς των αναπληρωτών δεν έχουν άλλο δικαίωμα σχετικής άδειας πέρα από την άδεια τοκετού 56 μέρες πριν από την ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να δράσουν άμεσα, ώστε να μην τεθεί σε κανέναν κίνδυνο η υγεία, η ακεραιότητα και η ζωή των εγκύων και των κυημάτων τους, πόσο μάλλον όταν εκφράζονται συνεχώς ανησυχίες για την υπογεννητικότητα και την προστασία των εγκύων στον δημόσιο λόγο.

Θέτουμε το ερώτημα εάν πρόκειται να θεσπιστούν κάποιες ειδικές διατάξεις που προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα που να αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων.

Έχει αναφερθεί πως: «Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11. της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17-9- 2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό». Ισχύει αυτό και στην περίπτωση  γυναικών που κυοφορούν και εργάζονται με το καθεστώς των αναπληρωτών με 9μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αν ναι, πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο σε μια σχολική μονάδα, ώστε η εγκυμονούσα να παραμένει πράγματι ασφαλής;

Θα ισχύσει και φέτος κάποια διάταξη σαν το ΦΕΚ-1800_Β_11.5.2020 που αφορά την διευκόλυνση ειδικής άδειας σε ομάδες ευπαθείς/αυξημένου κινδύνου ή κάποια παρόμοια απόφαση;

Με εκτίμηση,

Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικοί, Ψυχολόγοι και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ

Αντωνιάδου Μαριάννα

Αντωνίου Σοφία ΠΕ70

Αντωνίου Μαρία

Αυγερινοπούλου Χριστίνα ΠΕ60 ΕΑΕ

Βαρβαρίτη Θεοφανώ ΠΕ08

Βλάχου Ελένη

Γερογιάννη Ελένη ΠΕ70 ΕΑΕ

Γεωργιάδου Ελισσάβετ ΠΕ70

Γιωτοπούλου Αντιγόνη ΠΕ02

Γκουτζουρέλα Σταματία ΠΕ70 ΕΑΕ

Δημητροπούλου Ελευθερία ΠΕ07

Ζουπάνου Αικατερίνη ΠΕ91.01

Καγιάογλου Αναστασία ΠΕ11.01

Κωτοπουλου Ειρήνη ΠΕ60

Καλδίρη Αρετή ΠΕ60

Καλίνη Παρασκευή ΠΕ05

Καλτσούνη Κωνσταντίνα ΠΕ08

Κανελλοπούλου Αικατερίνη ΠΕ02

Καραφύλλη Ουρανία ΠΕ02

Κεβρεκίδου Βαρβάρα ΠΕ91.01

Κοντογιαννάτου Γερασιμία ΠΕ60

Κουμπούλη Μαρία ΠΕ23

Κυριακοπούλου Αντωνία ΠΕ23

Λαζαρή Ελένη ΠΕ02

Μαούνη Βασιλική ΠΕ25

Ματίδου Χριστίνα ΠΕ70 ΕΑΕ

Νικολαΐδη Μάγδα

Παζαρακιώτη Γκαραβελου Ζωή ΠΕ25

Παντελίδου Αικατερίνη ΠΕ60

Παπαθεοφάνη Ιωάννα ΠΕ29

Ρόντου Γεωργία ΠΕ30

Σισκάκη Ειρήνη

Τοπτσίδου Ολυμπία ΠΕ08

Φλώρου Χριστίνα ΠΕ04.01 ΕΑΕ

Χαραβιτσίδου Άννα ΠΕ08

Χατζηαναγνώστου Χαρίκλεια ΠΕ70

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

antipolemiki
77 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
«Τιμούμε τα θύματα του πυρηνικού εγκλήματος των ΗΠΑ. Με τους λαούς αγωνιζόμαστε ενάντια στον όλεθρο και την πυρηνική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών» -...
77 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη