Διορισμοί: Καψόνι με τις ορκωμοσίες- Από Κρήτη σε Ρόδο για ...5 λεπτά!
Σύμφωνα με το κανονικό τυπικό, χιλιάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρέπει εντός 5 ημερών να μεταβούν στις διευθύνσεις διορισμού -οι οποίες μπορεί να απέχουν πολύ μακριά από τα σπίτια τους- για μια ολιγόλεπτη τυπική διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω κορονοϊού , πυρκαγιών και τουριστικής περιόδου (Φωτο αρχείου)

Σε καψόνι εξελίσσεται η ανάληψη υπηρεσίας και η ορκωμοσία για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται μακριά από τον τόπο διαμονής τους, καθώς το υπουργείο Παιδείας -τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή- κωφεύει στις εκκλήσεις εκπαιδευτικών και πολλών ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που ζητούν να γίνει ηλεκτρονικά  η διαδικασία με την ανάληψη υπηρεσίας, την ορκωμοσία και την τοποθέτηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στις οικείες διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το κανονικό τυπικό, χιλιάδες εκπαιδευτικοί πρέπει εντός 5 ημερών από σήμερα, να μεταβούν στις διευθύνσεις διορισμού -οι οποίες μπορεί να απέχουν πολύ μακριά από τα σπίτια τους- για μια ολιγόλεπτη τυπική διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω κορονοϊού , πυρκαγιών και τουριστικής περιόδου. Το ίδιο πρόβλημα, αφορά και τους αναπληρωτές της α' φάσης, που αναμένεται σήμερα-αύριο να ανακοινωθούν οι προσλήψεις τους 

Το υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τα προβλήματα, έδωσε προσώρας παράταση προθεσμίας μόνο για κατοίκους πυρόπληκτων περιοχών: "Οι διοριζόμενοι/ες οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από την Τετάρτη 11 Αυγούστου έως και την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021. Η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται, κατ’εξαίρεση, έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 μόνο για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς των οποίων η μόνιμη κατοικία βρίσκεται αποδεδειγμένα εντός των πυρόπληκτων περιοχών της Επικράτειας 

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να γίνει ηλεκτρονικά η διαδικασία,  καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή με τα πύρινα μέτωπα και τις καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές της χώρας, με αντικειμενικά δύσκολη πρόσβαση των συναδέλφων, ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές λόγω της θερινής περιόδου (εισιτήρια, διαμονή, κ.ά) και η νέα έξαρση κρουσμάτων του covid-19, δημιουργούν την ανάγκη.

Είναι απολύτως ενδεικτική η επιστολή που έλαβε και δημοσιεύει το alfavita.gr από νεοδιόριστη εκπαιδευτικό ΠΕ81 για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει:

Από το Ηράκλειο στη Ρόδο για διαδικασία 5 λεπτών!

"Ονομάζομαι Ελένη Παναγιωτάκη, μένω στο Ηράκλειο της Κρήτης, και είμαι νεοδιόριστη εκπαιδευτικός ΠΕ81 (αρχιτέκτων μηχανικός), έγγαμη, με δύο μικρά παιδιά (το αναφέρω για να καταδείξω τι έξοδα έχουμε ως οικογένεια...). Και σήμερα διαβάζω στο σχετικό ΦΕΚ την υποχρέωσή μου να μεταβώ εντός 5 εργάσιμων ημερών στη Ρόδο ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ την πράξη ανάληψης και την ορκωμοσία! Να μεταβώ δηλαδή ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ από το Ηράκλειο στη Ρόδο, με ό,τι έξοδα αυτό συνεπάγεται (δύο δρομολόγια πλοίου ή αεροπλάνου ΚΑΙ διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο). Να σας αναφέρω επίσης ότι χθες και προχθές είχαμε στην Κρήτη 1000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού!

Μπορείτε παρακαλώ να αναδείξετε αυτό το θέμα, το οποίο αφορά τουλάχιστον άλλες 5-6 χιλιάδες συναδέλφους (που δεν διορίστηκαν κοντά στον τόπο διαμονής τους), μήπως και μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη ανάληψης και ορκωμοσία στην πλησιέστερη δ/νση εκπ/σης, ή, ακόμα καλύτερα, ηλεκτρονικά; Σήμερα που τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά μας ζητούν να μεταβούμε αυτοπροσώπως;"

Τι να απαντήσει κανείς στην εκπαιδευτικό αυτή;

Καψόνι...

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε."Κώστας Σωτηρίου" εξάλλου τονίζει ότι η διαδικασία εξελίσσεται σε καψόνι άνευ λόγου:

"Σε καψόνι μετατρέπει το Υπουργείο Παιδείας  την ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας για 11.700 εκπαιδευτικούς και για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Διευθύνσεων. 

Το ΦΕΚ  ορίζει ότι πρέπει να παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί εντός 5ημερων από την έκδοση του. 

Στην καρδιά της Τουριστικής περιόδου, εν μέσω πυρκαγιών καλούνται χιλιάδες εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν μετακινούμενοι από το ένα σημείο της Ελλάδας στο άλλο. Το ΥΠΑΙΘ αδιαφορεί ότι στην παρούσα φάση θα αδυνατούν να βρουν κατάλυμα, εισιτήρια κι αν βρουν θα είναι όλα πανάκριβα. Οι διευθύνσεις που ήδη είναι υποστελεχωμένες τώρα υπολειτουργούν λόγω αδειών καλούνται να εξυπηρετήσουν κάτω από  υπερβολικά δύσκολες συνθήκες. Το ΥΠΑΙΘ αναγκάζει τους  ελάχιστους υπαλλήλους να δουλεύουν νυχθημερόν  και τις διευθύνσεις να ανακαλούν νόμιμες  άδειες. 

Εν μέσω πανδημίας και δεκάδων πυρόπληκτων  συναδέλφων και περιοχών θα ζήσουμε τεράστιο συνωστισμό και αδυναμία εξυπηρέτησης με στοιχειώδεις υγειονομικούς όρους ιδιαίτερα σε διευθύνσεις που παρουσιάζονται εκατοντάδες νεοδιόριστοι. 

Απαιτούμε άμεση διόρθωση με δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας και κατάθεση δικαιολογητικών. Επιτακτική ανάγκη  παρέμβασης της ΔΟΕ στο Υπουργείο.

Υ. Γ. 

Ακόμη και τη χαρά του διορισμού αμαυρώνουν με την τακτική τους"

Τι ζητούν οι νεοδιόριστοι 

  • Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του να καλέσει τις διευθύνσεις να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ηλεκτρονικά και οι ορκωμοσίες να γίνουν εξ αποστάσεως.

  • Οι συνάδελφοι να παρουσιαστούν στα σχολεία πρώτης τοποθέτησης την 1η Σεπτέμβρη και να προσκομίσουν δια ζώσης οποιοδήποτε έγγραφο ή αίτηση χρειαστεί επιπλέον.

  • Να προβλεφθεί η ίδια διαδικασία και για την πρώτη φάση των αναπληρωτών.

  • Να υπάρχει ειδική μέριμνα για πυρόπληκτους συναδέλφους που αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

  • Να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης όλων των συναδέλφων που θα εγκατασταθούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Και επίσημο αίτημα

Αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και εξ αποστάσεως ορκωμοσία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, κατέθεσε το Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε. Αναφέρει τα εξής:

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση επέλεξαν τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού και αντίστοιχα την ανάληψη υπηρεσίας και ορκωμοσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών σε μία χρονική στιγμή που υπάρχουν σοβαρές  αντικειμενικές δυσκολίες. Αναλυτικότερα, η κορύφωση των θερινών διακοπών (ειδικά για τις τουριστικές περιοχές της χώρας που είναι απαγορευτικό για κάποιον να κλείσει δωμάτιο για διαμονή λίγων ημερών και εισιτήρια μετακίνησης), οι πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, η έξαρση των κρουσμάτων covid-19 δυσχεραίνουν την πρόσβαση και την προσωρινή διαμονή των συναδέλφων. Ειδικότερα, δε, στις νησιωτικές περιοχές ενδέχεται να μην μπορούν να βρουν διαμονή λόγω της υψηλής ζήτησης και των αυξημένων τιμών αυτή την περίοδο. 

Η χρονική στιγμή δημοσίευσης του ΦΕΚ διορισμού από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, χωρίς διευκολύνσεις όπως ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και εξ αποστάσεως ορκωμοσία των νεοδιοριζόμενων, είναι απαράδεκτη, καθώς δεν αλλάζει κάτι στον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. ζητάμε από το ΥΠΑΙΘ να εκδώσει εγκύκλιο διευκόλυνσης των νεοδιοριζόμενων με ανάληψη υπηρεσίας ηλεκτρονικά καθώς και εξ αποστάσεως ορκωμοσίας, όπως συνέβη στις ορκωμοσίες των πτυχιούχων σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, ή ορκωμοσία στην κοντινότερη Διεύθυνση εκπαίδευσης της περιοχής διαμονής του. Εφόσον η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κωφεύσει στο δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας οι οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να οργανώσουν τις αναλήψεις υπηρεσίας και ορκωμοσίας αυθημερόν για όποια/ον συναδέλφισσα/ο προσέρχεται προκειμένου, αφενός να διευκολύνουν τη διαδικασία και αφετέρου να αποφευχθούν συνθήκες συγχρωτισμού.

Παράλληλα καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να παρέμβει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για την ικανοποίηση του δικαίου αυτού αιτήματος"

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φάρμακα
ΕΟΦ: Ανακαλείται χάπι για τη χοληστερίνη- Για ποιο πρόκειται
Tο συγκεκριμένο φαρμακευτικο προϊόν περιέχει την ουσία εζετιμίμπη, η οποία ελαττώνει τα λιπίδια που αναστέλλουν επιλεκτικά την εντερική απορρόφηση...
ΕΟΦ: Ανακαλείται χάπι για τη χοληστερίνη- Για ποιο πρόκειται
εκαβ
Οδηγός αυτοκινήτου χύπησε Παραολυμπιονίκη και την εγκατέλειψε
Για επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη, στέρηση άδειας οδήγησης και οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος συνελήφθη o 36χρονος
Οδηγός αυτοκινήτου χύπησε Παραολυμπιονίκη και την εγκατέλειψε