Μαθηματικό Πάτρας: Ακτιβισμός φοιτητών για την εξεταστική
Προσωπικά μηνύματα και την ανακοίνωση του Συλλόγου τους άφησαν φοιτητές του Μαθηματικού Πάτρας έξω από το γραφείο του προέδρου του Τμήματος αναφορικά με την εξεταστική - «Έχετε επιλέξει τόσο καιρό να μάς αφήνετε εκτός των αποφάσεων που παίρνετε για εμάς το μόνο που βρίσκουμε είναι κλειστές πόρτες»

Ακτιβισμό έξω από το γραφείο του προέδρου του Τμήματος πραγματοποίησαν φοιτητές του Μαθηματικού Πάτρας, αναφορικά με την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου και άλλα ζητήματα. Συγκεκριμένα, έξω από το γραφείο του προέδρου του Τμήματος, ανήρτησαν Δελτίο Τύπου του Φοιτητικού Συλλόγου και προσωπικά μηνύματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασαν οι καθηγητές του τμήματος για ζητήματα που αφορούν την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου και το πώς θα διεξαχθεί, το πρόγραμμα και τους τρόπους εξέτασης και τη διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές.

aktivismos foititon

Όπως επισημαίνουν οι φοιτητές, για όλα αυτά τα ζητήματα ο φοιτητικός τους σύλλογος παίρνει θέση και κινητοποιείται όλο αυτό το διάστημα. «Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά βρήκαμε τις πόρτες κλειστές, αφού το τμήμα πήρε όλα τα μέτρα για να μην ακουστούν τα αιτήματα των φοιτητών. Στάση που ακολούθησαν και στην επόμενη που καλέστηκε, όπου δεν μπήκε στον κόπο να εμφανιστεί κανείς», καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Κατά συνέπεια, οι φοιτητές προχώρησαν σε ακτιβισμό έξω από το γραφείο του προέδρου του Τμήματος, όπου αναρτήθηκε το Δελτίο Τύπου του Φοιτητικού Συλλόγου και προσωπικά μηνύματα φοιτητών.

aktivismos foititon 3

«Μετά από αυτή την κατάσταση που ερχόμαστε αντιμέτωποι όλο αυτό το διάστημα με το Τμήμα να αρνείται να μας ακούσει και αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, φέρνοντας μας σε χειρότερη θέση, θεωρήσαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε», αναφέρουν οι φοιτητές.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού Πάτρας 31/5/21:

Το τμήμα του Μαθηματικού συνεδρίασε σήμερα 31/5/21. Ο Φοιτητικός Σύλλογος πραγματοποίησε κινητοποίηση. Για άλλη μια φορά βρήκαμε τις πόρτες κλειστές. Το τμήμα πήρε όλα τα μέτρα για να μην ακουστούν τα αιτήματα των φοιτητών. Αυτά έρχονται σε συνέχεια του αποκλεισμού των εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητών στο τμήμα. Ο Φοιτητικός Σύλλογος απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις δυναμικές παρεμβάσεις του ότι μπορεί να κατακτήσει πράγματα όπως το να παγώσει η συζήτηση για περαιτέρω υποβάθμιση του προγράμματος σπουδών, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να κατακτήσει την παιδαγωγική επάρκεια. Αυτόν τον αγώνα μάλλον φοβήθηκε το τμήμα και τα μέλη του εξαφανίστηκαν από το πανεπιστήμιο.

Εδώ και ένα χρόνο οι σχολές μας είναι κλειστές και δεν παρθεί κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα τους, ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από τις διοικήσεις του πανεπιστημίου.

Την ίδια στιγμή που όλα ανοίγουν, επιλέγουν να μην παίρνουν μέτρα προστασίας και να κρατούν τα πανεπιστήμια κλειστά. Βολεύει την κυβέρνηση και τις διοικήσεις αυτή η κατάσταση η οποία αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις σπουδές μας μετατρέποντας το πανεπιστήμιο σε ένα τηλε-εξεταστικό κέντρο με τους όρους εξέτασης να είναι πολλές φορές άδικοι και ψυχοφθόροι για τους φοιτητές.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δυνατότητα δια ζώσης εξεταστικής με ευθύνη των τμημάτων είναι απλά μια ευχή χωρίς την κατάλληλη χρηματοδότηση για να μπορέσει να γίνει αυτό. Την ίδια ώρα όμως ούτε οι διοικήσεις παίρνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Στήνουν επιτροπές που σχεδιάζουν και εισηγούνται αντιδραστικές αλλαγές (πχ συγχωνεύσεις, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών) ενώ δεν έχουν σχεδιάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, δεν έχουν εξετάσει τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Το τμήμα συνεχώς μας λέει ότι θέλει να γίνει δια ζώσης η εξεταστική αλλά δεν συζητάει καν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, κυβέρνηση και υπουργείο παίρνουν ένα σωρό μέτρα που υποβαθμίζουν το περιεχόμενο και τους όρους των σπουδών μας για να κάνουν το πανεπιστήμιο πιο ανταγωνιστικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα ενώ παράλληλα τσακίζουν τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα, δυσχεραίνουν την πρόσβαση μας στο επάγγελμα.

Το τμήμα ξέρει όλο αυτό το διάστημα να συντάσσεται με την παραπάνω κατεύθυνση. Για παράδειγμα συζητάει αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών που υποβαθμίζουν κι άλλο την ολοκληρωμένη εποπτεία του επιστημονικού μας αντικειμένου. Μέσα από αυτές τις αλλαγές θέλει να προωθήσει δεξιότητες που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η αγορά. Επίσης, το τμήμα όχι μόνο δεν καταδίκασε το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, αλλά με το που έγινε νόμος, ψήφισε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφαρμόζοντας πτυχή του.

Από την άλλη στα αιτήματα των φοιτητών το τμήμα γυρνάει την πλάτη. Για παράδειγμα στην προηγούμενη εξεταστική κατήργησε τη διπλή για τους επί πτυχίω φοιτητές, μας αφήνει κάθε φορά στον αέρα ανακοινώνοντας τελευταία στιγμή το πρόγραμμα και τους τρόπους εξέτασης κάτι το οποίο δυσκολεύει εμάς τους φοιτητές στην προετοιμασία μας.

Άρα φαίνεται το συμπέρασμα ότι το τμήμα συντάσσεται με την πολιτική των κυβερνήσεων που υποβαθμίζει τις σπουδές μας ενώ όσον αφορά τις ανάγκες των φοιτητών μας γυρνάει την πλάτη.

Καλούμε το τμήμα να γυρίσει την πλάτη σε αυτή την πολιτική και να συνταχθεί με τις ανάγκες μας.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μας. Να προσληφθούν καθηγητές, να αναβαθμιστούν οι υποδομές.

  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

  • Να σταματήσει κάθε αντιδραστική συζήτηση για αλλαγές στο περιεχόμενο των σπουδών μας. Διεκδικούμε να αναβαθμιστεί ώστε το πτυχίο μας να περιέχει όλη την απαραίτητη γνώση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά πάνω στο αντικείμενο μας με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

  • Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική. Ισότιμη πρόσβαση για όλους.

  • Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα ώστε τον Σεπτέμβρη να γίνει δια ζώσης εξέταση και να ανακοινωθεί έγκαιρα.

  • Το τμήμα να αποφασίσει για δια ζώσης διπλή εξεταστική και να μεριμνήσει να μην αποκλειστούν φοιτητές που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

  • Να ανακοινωθούν άμεσα το πρόγραμμα της εξεταστικής και οι τρόποι εξέτασης.

  • Να ανακοινωθεί άμεσα η σημερινή απόφαση της συνεδρίασης του τμήματος.

aktivismos foititon 2

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Γυναικοκτονία στη Δάφνη: Εισαγγελική έρευνα για τους δύο αστυνομικούς που αγνόησαν τις κλήσεις
Ο τρόπος αντίδρασης των δύο ένστολων θα ελεγχθεί από Εισαγγελικό λειτουργό προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες
Δάφνη: Εισαγγελική έρευνα για τους δύο αστυνομικούς που αγνόησαν τις κλήσεις
Ρόδος:Στον εισαγγελέα ο 47χρονος που απείλησε με μαχαίρι τη σύζυγο του
Tη Δευτέρα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο 47χρονος που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τη σύζυγο του στη Ρόδο - Της επιτέθηκε με μαχαίρι επειδή του ζήτησε...
Ρόδος:Στον εισαγγελέα ο 47χρονος που απείλησε με μαχαίρι τη σύζυγο του
filis
Φίλης: Κοινωνικό και πολιτικό εργαστήριο ανατροπών οι αγώνες στην εκπαίδευση
«Έχουμε καθήκον, να αποκαταστήσουμε την αδικία σε βάρος πολλών χιλιάδων αποφοίτων λυκείου» επεσήμανε σε συνέντευξη του ο Ν. Φίλης 
Φίλης: Κοινωνικό και πολιτικό εργαστήριο ανατροπών οι αγώνες στην εκπαίδευση
kausonas
Kαιρός: Ακραίες και δυσμενείς συνθήκες καύσωνα 42-44 βαθμούς Κελσίου
Στους 44 βαθμούς θα "σκαρφαλώσει" και σήμερα 1η Αυγούστου ο υδράργυρος - Υψηλές θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας
Kαιρός: Ακραίες και δυσμενείς συνθήκες καύσωνα 42-44 βαθμούς Κελσίου