golearn-engl_970-250
Thumbnail
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύρνης «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης» καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Νέας Σμύρνης, γιατί, αν και ήξερε, από το 2017, ότι θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση, επέλεξε την τακτική της «στρουθοκαμήλου»

Απομένουν μόνο 3 μήνες (92 ημέρες) μέχρι την 1η Σεπτέμβρη και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύρνης «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης», εύλογα αναρωτιέται: «Πάλι στον αέρα η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στη Νέα Σμύρνη;».

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν το Δήμο Νέα Σμύρνης για «στρουθοκαμιλισμό», αφού αν και ξέρει, από το 2017, ότι θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση, μέχρι και σήμερα δεν έχει βάλει ούτε ένα λιθαράκι, ενώ ο σχεδιασμός εξακολουθεί να είναι «παιζόμενος».

Ο Σύλλογος σημειώνει επίσης πως οι υπεύθυνοι παιδείας του Δήμου είχαν εφησυχαστεί αφού, περίμεναν ότι οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία θα είναι κατά πολύ μειωμένες και έτσι, με 25αρια τμήματα παντού, δεν θα χρειαζόταν πάρα πολλές νέες αίθουσες. Όμως η προσδοκία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε στο ελάχιστο, αφού οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία της Νέας Σμύρνης φτάνουν μέχρι στιγμής τις 820.

Το κτιριακό πρόβλημα της Νέας Σμύρνης, αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, είναι παλιό και φλέγον. Τα σχολεία της είναι υπερφορτωμένα, ενώ εξακολουθεί να έχει ένα από τους ψηλότερους ΜΟ μαθητών/τμήμα στο Λεκανοπέδιο.

Η ανακοίνωση του συλλόγου

Βρισκόμαστε στο τέλος Μαΐου του 2021.  Απομένουν 3 μήνες (92 ημέρες) μέχρι την 1η Σεπτέμβρη που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ η έναρξη της  λειτουργίας της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Δήμο Νέας Σμύρνης.

Θα περίμενε κάθε καλόπιστος πολίτης, ότι θα υπήρχε οργασμός εργασιών και κατασκευών. Θα περιμέναμε, ότι οι γονείς των 820 παιδιών (νηπίων/προνηπίων) που γράφτηκαν φέτος στα νηπιαγωγεία μας, να ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα φοιτήσει το παιδί τους.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί.

Η δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης, αν και ήξερε, από  το 2017, ότι θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση, επέλεξε την τακτική της στρουθοκαμήλου.  Μέχρι πέρσι μάλιστα, οι υπεύθυνοι παιδείας του Δήμου μας είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους στην κατάργηση του νόμου.  Έτσι, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, είχε το θλιβερό προνόμιο να είναι ένας από τους 5 δήμους –πανελλαδικά, στον οποίο η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης πήρε ένα χρόνο παράταση.

Πόσο αξιοποιήθηκε αυτός ο ένας χρόνος;

Με διάφορες δικαιολογίες, μέχρι και σήμερα δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι! Και ο σχεδιασμός εξακολουθεί να είναι «παιζόμενος».  Υπάρχει μάλιστα πολύ μεγάλη καθυστέρηση ακόμα και για τις 9 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με 777.280,32 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η έγκριση έχει δοθεί από τις 02-06-2020 με το έγγραφο 669Ο4Λ39.Α'/Φ9/3Ι Ι. Η άρνηση του Ταχυδρομείου να παραχωρήσει το οικόπεδο Αγ. Αναργύρων και Ναζλίου, δεν δικαιολογεί το γιατί δεν ξεκίνησαν οι εργασίες στα άλλα δύο οικόπεδα.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι έχουν δοθεί από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας οι νέες (τοποθεσίες για) αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν και η Δ΄ Διεύθυνση έχει δώσει οδηγίες στα νηπιαγωγεία για να αρχίσει η κατανομή των παιδιών η οποία θα είναι ως εξής:

Τα Νηπιαγωγεία 1ο, 6ο και 8ο, θα κατανείμουν τα πλεονάζοντα παιδιά σε 3 αίθουσες που ήταν τα γραφεία του πρώην ΙΕΚ, και σε 2 ΠΡΟΚΑΤ που θα στηθούν στο γεωτεμάχιο επί της οδού Μηδείας 2 που αποτελεί τμήμα γεωτεμαχίου που στεγάζει μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα Νηπιαγωγεία 9ο και 4ο  θα κατανείμουν τα πλεονάζοντα παιδιά στον Β Βρεφονηπιακό Σταθμό (Αγνώστων Μαρτύρων 88) ο οποίος παραχωρείται για να γίνει Νηπιαγωγείο για 4 χρόνια.

Τα Νηπιαγωγεία 7ο,11ο  και 2ο θα κατανείμουν τα πλεονάζοντα παιδιά σε 4 ΠΡΟΚΑΤ που θα στηθούν στην πλατεία Δέγλερη (γεωτεμάχιο επί των οδών Ευξ. Πόντου και Μεταμορφώσεως και Μετρών)

Τα Νηπιαγωγεία 3ο ,5ο και 10ο θα κατανείμουν τα πλεονάζοντα παιδιά σε 2 ΠΡΟΚΑΤ που θα στηθούν στην αυλή του Α Βρεφονηπιακού Σταθμού (Τσακίρογλου 16, Πλ. Βασιλέως Γεωργίου).  

Σχετικά με αυτή την απόφαση του Αντιδημάρχου Παιδείας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Α. Είναι θετικό, το γεγονός ότι το σύνολο των αιθουσών είναι 13. Κρατάμε τις επιφυλάξεις μας, αφού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη κανένα έργο. Δηλώνουμε επιφυλακή για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης. Παρατηρούμε ότι από όλα αυτά, το μόνο έτοιμο είναι…ο Β΄ Β/Ν Σταθμός.

Β. Είναι σοβαρό πρόβλημα για την πόλη μας η κατάργηση του Β΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού και η μετατροπή του (για 4 χρόνια) σε νηπιαγωγείο. Μάλιστα, με τη συγχώνευσή του με τον Α΄ Βρεφονηπιακό, μια μεγάλη πυκνοκατοικημένη περιοχή της Νέας Σμύρνης θα μείνει χωρίς κανένα Β/Ν Σταθμό.  

Επίσης, εκφράζουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις μας για την απόσπαση μέρους του αύλειου χώρου του Α Β/Ν Σταθμού για να στηθούν δύο αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ.

Γ. Είναι πάγια και σταθερή η θέση μας ότι δεν αποδεχόμαστε  να «πετσοκόβεται» μια δομή για να «φτιαχτεί» μια άλλη. Όλες οι δομές είναι απαραίτητες για την πόλη και τους κατοίκους της. Γνωρίζουμε ότι οι Υπεύθυνοι Παιδείας του Δήμου προσδοκούσαν πως όταν θα φύγουν τα προνήπια από τους δημοτικούς Β/Ν σταθμούς τότε θα αδειάσουν πολλοί χώροι για να «αξιοποιηθούν» για νηπιαγωγεία. Αυτό όμως δεν συνέβη. Ιδιαίτερα μετά τη σωστή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για εγγραφή παιδιών στους Β/Ν από 1,5 έως 2,5 ετών, οι θέσεις σχεδόν καλύφθηκαν. Όπως αναφέρει στην εισήγηση-επιστολή του (έχει ανέβει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ), προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Γιώργος Λαρίσσης, Πρόεδρος ΝΠΔΔ Κέντρο Κ.Π. & Α., φέτος φοιτούν 485 παιδιά, και οι νέες εγγραφές είναι μέχρι στιγμής 441 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν. Η τοποθέτηση αυτή, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ το Σύλλογό μας, ο οποίος από την αρχή της προσπάθειας μας για την εφαρμογή της δίχρονης, έλεγε ότι δεν θα μειωθούν τα παιδιά στους δημοτικούς Β/Ν Σταθμούς, αφού, φεύγοντας τα προνήπια θα ανοίξουν (και πρέπει να ανοίξουν) θέσεις για τα μικρότερα παιδιά.

Δ. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τη χωροταξική κατανομή των νέων αιθουσών. Κορυφή του παγόβουνου, είναι η μετακίνηση των 39 παιδιών που πλεονάζουν από το 7ο Νηπιαγωγείο (Κράτητος και Αποστολάκη) στην πλατεία Δέγλερη (Ευξείνου Πόντου και Μεταμορφώσεως) !!! Μια απόσταση δηλαδή, περίπου 2 χιλιομέτρων. Αυτή η τιμωρητική μετακίνηση μικρών παιδιών σε τέτοια απόσταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα λογικό άνθρωπο.

Τι συμβαίνει στη Νέα Σμύρνη;  Γιατί τέτοια προχειρότητα;

Γιατί, οι Υπεύθυνοι Παιδείας και η δημοτική αρχή περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή; Τι περίμεναν ακριβώς;

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

Α. Οι υπεύθυνοι παιδείας του Δήμου, περίμεναν ότι οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία μας θα είναι κατά πολύ μειωμένες και έτσι, με 25αρια τμήματα παντού, δεν θα χρειαζόταν πάρα πολλές νέες αίθουσες. Πρόκειται για ένα λανθασμένο αφήγημα, επαναλαμβανόμενο εδώ και μια δεκαετία. Η προσδοκία τους αυτή ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ. Οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία μας είναι μέχρι στιγμής 820.

screenshot_31.png

Β. Οι υπεύθυνοι παιδείας του Δήμου περίμεναν ότι θα μειωθούν φέτος οι εγγραφές στην Α Δημοτικού, και με 25αρια τμήματα πρώτης τάξης παντού, θα μπορέσουν να «αξιοποιήσουν» αίθουσες δημοτικών σχολείων για να στριμώξουν τα νήπια/προνήπια μέσα στα δημοτικά. Και πάλι, πρόκειται για ένα λανθασμένο αφήγημα που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Η προσδοκία τους αυτή ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ.  Οι νέες εγγραφές στην Α Δημοτικού φέτος είναι 501 παιδιά, ενώ πέρσι οι εγγραφές  ήταν 417 (ο τρέχων αριθμός Μαΐου μετά από μετεγγραφές είναι 407). Έχουμε δηλαδή, στην Α Δημοτικού, 84 περισσότερες εγγραφές από πέρυσι. Επομένως, είναι λογικό να δημιουργηθούν  24 τμήματα Α τάξης, έναντι 20 που λειτουργούσαν την τρέχουσα σχολική χρονιά. Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη κατανεμηθεί στα σχολεία τους.

Γ. Παρόλα αυτά, παρόλο που στα δημοτικά σχολεία της πόλης μας δεν υπάρχει πλέον ελεύθερη αίθουσα ούτε για δείγμα, μαθαίνουμε με έκπληξη και αγανάκτηση ότι υπάρχουν «αιτήματα» του Αντιδημάρχου Παιδείας να δοθούν αίθουσες από δημοτικά σχολεία για να γίνουν επεκτάσεις νηπιαγωγείων! Μάλιστα, με την απαίτηση να διωχτούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ μερικές δεκάδες  πρωτάκια, να συμπτυχθούν τμήματα και να γίνουν όλα 25αρια, για να δοθούν αίθουσες για νηπιαγωγεία.

Σε αυτό το πλαίσιο πιέσεων και εκβιασμών, είναι φανερό ότι τοποθετείται και η απαράδεκτη απόφαση να μετακινηθούν τα παιδιά του 7ου Νηπιαγωγείου στη πλατεία Δέγλερη και η αδιαφορία για αναζήτηση σοβαρής και υπεύθυνης λύσης για στέγαση παραρτημάτων για τα νηπιαγωγεία του κέντρου της Νέας Σμύρνης.

Δ. Έχουμε ορισμένα συμπεράσματα να κοινοποιήσουμε σε όλους τους γονείς σε όλους τους πολίτες της Νέας Σμύρνης

  • Ο Δήμος Νέας Σμύρνης φαίνεται ότι δεν θέλει να φτιάξει αξιοπρεπείς  υποδομές για την εκπαίδευση της πόλης μας, το θεωρεί «πεταμένα λεφτά». Έχει μια διαρκή, διαχρονική στόχευση να πάρει κτίρια από τη μια βαθμίδα να τα δώσει στην άλλη (επιχειρώντας να στρέψει τη μια βαθμίδα εναντίον της άλλης).
  • Ο Δήμος Νέας Σμύρνης αγνοεί συστηματικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι για τη Νέα Σμύρνη, δεν θα υπάρξει μείωση μαθητών τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Ήδη, είναι φανερή η έκρηξη ανοικοδόμησης και οι νέες πολυκατοικίες. Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΟΒΑΡΟΣ σχεδιασμός να κινείται ο Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Παιδείας στη βάση του ότι οι νέες πολυκατοικίες θα γεμίσουν με μεσήλικες που δεν έχουν παιδιά και…επομένως, θα μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός!!!
  • Το κτιριακό πρόβλημα της Νέας Σμύρνης είναι παλιό και φλέγον. Τα σχολεία της είναι υπερφορτωμένα.  Εξακολουθεί να έχει ένα από τους ψηλότερους ΜΟ μαθητών/τμήμα στο Λεκανοπέδιο. Φέτος ο ΜΟ είναι 22,8 μαθητές/τμήμα ενώ για παράδειγμα στον όμορο Δήμο του Αγ. Δημητρίου με τις πλούσιες σχολικές υποδομές, ο ΜΟ μαθητών ανά τμήμα είναι 18,5. Στο Δήμο Νέας Σμύρνης τα Δημοτικά Σχολεία αντιμετωπίζονται ως χώρος στοιβάγματος παιδιών. Το αίτημα να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα, να μην είναι όλα τα τμήματα 25αρια, αντιμετωπίζεται ως συντεχνιακό συμφέρον των εκπαιδευτικών! (Μάλλον, η προσωπική εμπειρία ορισμένων από παλαιότερες δεκαετίες, με 40 και 50 μαθητές/τριες ανά τμήμα θεωρείται ικανοποιητική…) .
  • Φαίνεται πως οι υπεύθυνοι έχουν στο μυαλό τους τα σχολεία της δεκαετίας του 60. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι αγνοείται συστηματικά το ότι όλα σχεδόν τα σχολεία απέκτησαν ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ το οποίο χρειάζεται αίθουσα (που στην πλειοψηφία τους δεν υπάρχει). Ότι τα σχολεία χρειάζονται αίθουσες για τις σχολικές βιβλιοθήκες που είναι απαραίτητος όρος για να μπουν στο πρόγραμμα.  Ότι κάποια σχολεία χρειάζονται τμήματα υποδοχής και δεν έχουν αίθουσες για να φτιάξουν. Ότι σχεδόν κανένα σχολείο δεν έχει αίθουσα για καλλιτεχνικά, θεατρική αγωγή, μουσική , μαθήματα που μάλλον οι υπεύθυνοι αγνοούν την ύπαρξή τους.
  • Επίσης αγνοούν (;;;) ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν ΣΗΜΕΡΑ αίθουσες κοντέινερ παλαιού τύπου (12ο Δημοτικό), ΠΡΟΚΑΤ βαρέως τύπου (7ο Δημοτικό), αλλά και ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ελαφρού τύπου κατασκευές που χρησιμοποιούνται για Τμήματα Ένταξης, κατασκευές που εμποδίζουν τον αερισμό τους ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο Covid (4ο –Αγ. Ανδρέας Δημ. Σχολεία).
  • Επίσης αγνοείται (;;;) στη δημιουργική λογιστική τους (αυτή του 24 τμήματα Χ25 παιδιά= 600, άρα στριμώξτε τα!!!) ότι υπάρχουν και χρησιμοποιούνται πολύ μικρές αίθουσες που χωράνε το πολύ 15-17 (5ο, 2ο, 12ο Δημοτικά Σχολεία).
  • Τέλος, αγνοείται ο νόμος και απαιτείται η παράκαμψή του! Γιατί, με βάση το ΠΔ 79/2017 και την με αρ. πρωτ. Φ.6/22511/Δ1/25-2-2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Εγγραφές μαθητών-τριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχ. έτος 2021-22» δεν δύναται να μετακινηθούν σε όμορες σχολικές μονάδες μαθητές-τριες που ανήκουν στη σχ. περιφέρεια των οικείων σχολικών μονάδων από τη στιγμή που υπάρχει αίθουσα για τη δημιουργία επιπλέον τους ενός τμημάτων. Μετακίνηση προβλέπεται μόνο σε περίπτωση πλεοναζόντων μαθητών-τριών που η σχολική μονάδα δεν διαθέτει αίθουσα για τη δημιουργία επιπλέον τμήματος/τμημάτων.»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ:

  • Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόσπαση αιθουσών δημοτικών σχολείων με στρίμωγμα μαθητών Α Δημοτικού για να «παραχωθούν» μέσα νήπια/προνήπια. Υπενθυμίζουμε την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ της 11/5/2020, στην οποία υπήρχε η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ότι «Οι προσωρινές και οι μόνιμες και σταθερές σχολικές δομές δεν θα αναζητηθούν σε χώρους των Δημοτικών Σχολείων της Ν. Σμύρνης που χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις».
  • Είμαστε αντίθετοι στην κακοσχεδιασμένη κατανομή των νηπίων/προνηπίων στους νέους χώρους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του 7ου Νηπιαγωγείου, πρέπει να βρεθεί άλλη λύση που να είναι αξιόπιστη και σοβαρή.  
  • Είμαστε αντίθετοι στην απόσπαση αιθουσών από τους Β/Ν δημοτικούς σταθμούς γιατί εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες των γονέων της πόλης μας και δεν «περισσεύουν».

Απευθυνόμαστε στους γονείς και στους πολίτες της Νέας Σμύρνης.

Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης που είναι ένα πανελλαδικό παράδοξο, προσπαθεί να υποβαθμίσει και όχι να αναβαθμίσει τα σχολεία του!

Η πόλη μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό.

Απαιτούμε να βρεθούν ΑΜΕΣΕΣ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΡΑ!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία σε ενδεχόμενο εκλογών;

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Στο πάρτι του γιου μου ήρθαν μόνο δύο παιδάκια και ο κλόουν μοίραζε μπαλόνια στους περαστικούς
«Τελικά το να είσαι αυτιστικός στην Ελλάδα είναι όμοιο με το να έχεις λέπρα. Τελικά όλοι αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα μέχρι το αυτιστικό να μας...
Στο πάρτι του γιου μου ήρθαν μόνο δύο παιδάκια και ο κλόουν μοίραζε μπαλόνια στους περαστικούς
Pyrkagia fotia
Πυρκαγιές: Συναγερμός για την Κυριακή - Περιπολίες από πυροσβεστική, αστυνομιία και στρατό
Σε επιφυλακή το Πυροσβεστικ;o Σώμα και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς την Κυριακή - Αυξημένες...
Πυρκαγιές: Συναγερμός για την Κυριακή - Περιπολίες από πυροσβεστική, αστυνομιία και στρατό