Σχολεία: Τι προβλέπεται για τις απουσίες των μαθητών
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ρύθμιση για το ζήτημα των απουσιών από το υπουργείο Παιδείας - Πολλοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να ξεπεράσουν το όριο των 114 απουσιών - Έχουν καταχωριστεί απουσίες κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και των καταλήψεων αλλά και σε περιπτώσεις ευπαθών ή συνοικούντων με ευπαθείς ομάδες

Η απόφαση της υφυπουργού Ζέττας Μακρή ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες των μαθητών που έγιναν λόγω ανωτέρας βίας και χωρίς υπαιτιότητα δική τους λειτούργησε καθησυχαστικά για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων που πέραν όλων των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των απουσιών.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε την μακρά περίοδο της τηλεκπαίδευσης καθώς πολλοί ήταν εκείνοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν τα τηλε-μαθήματα είτε λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού και σύνδεσης στο διαδίκτυο είτε λόγω του γεγονότος ότι οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα με τα οποία συνοικούν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Και μπορεί να βγήκε απόφαση που να ορίζει ότι όσοι μαθητές ανήκουν ή συνοικούν με άτομα ευπαθών ομάδων και ως εκ τούτου δεν παρακολουθούν τα διά ζώσης μαθήματα στα σχολεία, ωστόσο ακόμη εντοπίζονται προβλήματα με απουσίες που καταχωρίστηκαν προτού βγει η σχετική απόφαση.

Παράλληλα, η «παραδοσιακή» πρακτική των μαζεμένων απουσιών λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων πήγε, φέτος, περίπατο αφού λόγω των παραπάνω παλινωδιών αλλά και λόγω του εκδικητικού μέτρου να αποκλείονται από την τηλεκπαίδευση και να χρεώνονται μάλιστα και απουσίες όσοι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε καταλήψεις, τα πλαίσια είναι ασφυκτικά. Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που κινδυνεύουν να μην πάρουν απολυτήριο και οι  μαθητές των μικρότερων τάξεων να μην προαχθούν καθώς πλησιάζουν ή και έχουν υπερβεί το όριο των 114 απουσιών.

Λόγω ανωτέρας βίας

Η επείγουσα απόφαση που υπέγραψε στις 27 Μαΐου η Ζέττα Μακρή σύμφωνα με την οποία δεν προσμετρώνται οι απουσίες που οφείλονται σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας αναφέρει συγκεκριμένα:
«Κατόπιν ερωτημάτων που αφορούν στη φοίτηση μαθητών/τριών στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας / Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, σας ενημερώνουμε ότι οι απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίαςδεν θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά το σχολικό έτος 2020-21».

Πέραν, όμως, της παραπάνω απόφασης, υπήρξε και ανατροπή σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί το σχολικό έτος.

Μετά τα λουκέτα σε σχολικά τμήματα και ολόκληρες μονάδες λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, λουκέτα που ξεπέρασαν τα 1.000 τον αριθμό, αλλά και μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των γονέων των υποψηφίων των φετινών Πανελληνίων, το υπουργείο ανέκρουσε πρύμναν και αποφάσισε τελικά τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου να λήξουν την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021.

panellinies

Το αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας

«Το γεγονός ότι το σχολικό έτος για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει παραταθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς και τα παιδιά για το τι θα γίνει σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα σε κάποιο μαθητή ή εκπαιδευτικό μετά τις 30 Μαΐου, οπότε, με βάση τα πρωτόκολλα, θα πρέπει να κλείσει ολόκληρο το τμήμα και οι μαθητές, εφόσον μπουν σε καραντίνα για 15 μέρες, θα πρέπει να εξεταστούν το Σεπτέμβριο.

Το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν βρεθούν θετικά κρούσματα σε παραπάνω μαθητές ή σε εκπαιδευτικούς και χρειαστεί να κλείσει ολόκληρο το σχολείο. 

Θεωρούμε ότι αν τα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου τότε, ακόμα κι αν υπάρξει θετικό κρούσμα έστω και την τελευταία μέρα το χρονικό περιθώριο που ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα για 15 μέρες καραντίνας είναι αρκετό ώστε να μην αποκλειστεί κανένας μαθητής από τις εξετάσεις του Ιουνίου", ανέφερε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελάδας (ΑΣΓΜΕ).

Η απόφαση

Η αγωνία μαθητών και γονέων που έκαναν λόγο για τεράστιο ρίσκο να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά μέχρι τις 11 Ιουνίου, δηλαδή τρεις μόλις ημέρες πριν της έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, με κίνδυνο να κολλήσουν και να νοσήσουν οι υποψήφιοι και να μην καταφέρουν να διαγωνιστούν, φαίνεται πως έφτασε στα αφτιά των υπευθύνων του υπουργείου

Έτσι, ξανά η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή υπέγραψε τροποποιητική απόφαση με την οποία μόνο για την τελευταία τάξη του Λυκείου, τα μαθήματα λήγουν στις 2 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε την τροποποίηση της υπό στοιχεία 48293/ΓΔ4/27-4-2021 υπουργικής απόφασης που τιτλοφορείται ως «Λήξη μαθημάτων σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διδακτικού έτους 2020-2021, (Β’ 1767), η οποία αντικαθίσταται ως εξής :

«Ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2020-2021 των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 11η Ιουνίου 2021, ημέρα Παρασκευή.

Για τη Γ’ τάξη των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2020 – 2021 ορίζεται η 2α Ιουνίου 2021, ημέρα Τετάρτη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η εκπαιδευτικός Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
Η αδόκητη απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια των σχολείων μας και στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, καθώς η Μαρούσα είχε πολλά...
Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η εκπαιδευτικός Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
ypoyrgeio paideias
Απαράδεκτο, παραπλανητικό Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δίχως καμία νομική ισχύ
Παραπλανητική και εκτός πλαισίου αρμοδιότητάς του η απόπειρα του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να «εξαφανίσει» τη στάση εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Απαράδεκτο, παραπλανητικό Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δίχως καμία νομική ισχύ
EKPAIDEYTIKOS
Μια επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό που "ξεχείλιζε“... "σεξιστικά χωρατά” !
Ο επιμορφωτής «κάνει ταληράκια» τις επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας: μετάθεση των ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, άρση ευθύνης από...
Μια επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό που "ξεχείλιζε“... "σεξιστικά χωρατά” !
gallia
Πώς τα επενδυτικά κεφάλαια τρύπωσαν στην «ελίτ» της γαλλικής εκπαίδευσης
«Η ανάπτυξη αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημιουργημάτων των επενδυτικών κεφαλαίων, ξεκίνησε στη Γαλλία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,...
Πώς τα επενδυτικά κεφάλαια τρύπωσαν στην «ελίτ» της γαλλικής εκπαίδευσης