Τηλεκπαίδευση & Cisco: Το χρονικό μιας κυβερνητικής μεθόδευσης
Είναι «δωρεάν» η τηλεκπαίδευση; Πως γίνεται η πληρωμή; Σχετίζονται τα κλειστά σχολεία με τις συμβάσεις υπουργείου Παιδείας - Cisco; Τι είναι τα μεταδεδομένα και τι συλλέγει η Cisco; Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα και φωτίζει την κυβερνητική μεθόδευση σε βάρος 1,5 εκατ. μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ειδικό αφιέρωμα με θέμα "Τηλεκπαίδευση & Cisco", στην οποία αναλύει το -ανύπαρκτο κατά την κ.Κεραμέως- σκάνδαλο με την ανάθεση της τηλεκπαίδευσης στην εταιρεία, δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο κείμενο παρουσιάζεται το χρονολόγιο της υπόθεσης και βήμα προς βήμα οι εξελίξεις μέχρι την αποκάλυψη ότι δεν επρόκειτο για δωρεάν παραχώρηση αλλά για δοκιμαστική χρήση, που κατόπιν κοστολογείται  2,1 εκ.ευρώ το χρόνο.
 

Το χρονολόγιο ενός σκανδάλου

 
 
▸ Το Μάρτιο του 2020 ξεκινά η προαιρετική τηλεκπαίδευση και υπογράφεται η πρώτη σύμβαση-πλαίσιο με την εταιρία Cisco. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιβάλλει τη μετάδοση του μαθήματος μέσω κάμερας και μέσα από την τάξη, ανοίγοντας αναπόφευκτα τη συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών και συναντώντας την καθολική άρνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
 
▸ Τον Μάιο του 2020 η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητά διευκρινίσεις για παραλείψεις και σφάλματα που θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα. Το υπουργείο Παιδείας απαντά με δυο μήνες καθυστέρηση και χωρίς πειστικά επιχειρήματα. Η υποχρεωτική -λόγω GDPR- Εκτίμηση Αντικτύπου δημοσιεύεται ανυπόγραφη, παράτυπη και δίχως υπογραφή. Η Αρχή επανέρχεται και εντοπίζει σοβαρά κενά - δίνει 3μηνη περίοδο συμμόρφωσης. 
 
▸ Έκτοτε, το υπουργείο Παιδείας υπογράφει δύο νέες συμβάσεις με τη Cisco (11 Σεπτεμβρίου 2020 και 9 Νοεμβρίου 2020). Στις 7 Νοεμβρίου ξεκινά η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η πλατφόρμα που βασίζεται στη δοκιμαστική (και όχι δωρεάν) έκδοση του Webex καταρρέει. 
 
▸ Όλο αυτό το διάστημα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπερθεματίζει πως η τηλεκπαίδευση είναι δωρεάν και αρνείται να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τη Cisco. Ισχυρίζεται πως πρόκειται για αποδοχή δωρεάς και άρα δεν έχει υποχρέωση να δημοσιεύσει τα έγγραφα στη Δι@υγεια και να τα καταθέσει στη Βουλή. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφής και αφήνει έκθετη την υπουργό, η οποία παρανομούσε για έναν ολόκληρο χρόνο.
 
▸ Στις 4 Δεκεμβρίου 2020 τροποποιείται η τελευταία σύμβαση ΥΠΑΙΘ-Cisco και λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύεται νέα Εκτίμηση Αντικτύπου. Το περιεχόμενό της αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως δεν υπάρχει μια σύμβαση, αλλά τρεις και μια τροποποίηση της τελευταίας. Για τη συγκεκριμένη Εκτίμηση Αντικτύπου εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
 
▸ Στα τέλη του 2020, η κυβέρνηση αποφασίζει την εργαλειοποίηση του δημόσιου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2 ώστε να αγοραστούν 154.000 άδειες της Cisco έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
 
▸ Μετά από πολύμηνες πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των συλλόγων γονέων, η υπουργός Παιδείας δημοσιεύει σιωπηλά τα έγγραφα σε αόρατο σημείο του site του υπουργείου Παιδείας. Έχει λάβει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να μπορεί να ξεκινήσει την εξόφληση των «δωρεάν» υπηρεσιών της Cisco, δεδομένου ότι η ανάρτηση των δαπανών στη Δι@υγεια είναι υποχρεωτική.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς θα κάνετε αίτηση στις προκηρύξεις του β' σταδίου
ΑΣΕΠ 6Κ/2020: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δικαιολογητικά για τις θέσεις στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
6Κ/2020 : Εκ νέου πρόσκληση για υποβολή δικαιολογητικών κατηγορία ΔΕ (αναπληρώσεις)
ΑΣΕΠ 6Κ/2020: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δικαιολογητικά για τις θέσεις στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης