keramews_makri
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | Intime
Κόντρα Μακρή-Αρσένη στη Βουλή για τη σκανδαλώδη σύμβαση της CISCO

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με την παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών, μέσω της υπογραφής σύμβασης του υπουργείου Παιδείας με την ιδιωτική εταιρεία CISCO απάντησε, χθες, στη Βουλή η υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

Απουσία της αρμόδιας υπουργού

«Αυτό το θέμα είναι τόσο ξεκάθαρα θέμα της κ. Κεραμέως, που είναι προφανές για όλους ότι αυτήν τη στιγμή κρύβεται με το να μην έρθει η ίδια να απαντήσει στην ερώτηση για τη CISCΟ, για ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της υπουργίας της» είπε ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 σχολιάζοντας της απουσία της αρμόδιας υπουργού.

Η κριτική

Ο Κρίτων Αρσένης επεσήμανε το γεγονός ότι όπως αποδείχθηκε η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης δεν ήταν τελικά δωρεάν, ψέγοντας τη Νίκη Κεραμέως για το γεγονός ότι κρατούσε κρυφή τη σύμβαση επί πολλούς μήνες και λέγοντας ότι έδωσε «με μια μονοκονδυλιά» στη CISCO τον «μεγαλύτερο πόρο αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, τα δεδομένα των πολιτών, δεδομένα ενάμισι εκατομμυρίων μαθητών και εκπαιδευτικών, δεδομένα στα οποία και με βάση το GDPR και όσα ξέρει όλος ο κόσμος, δεν έχεις δικαίωμα να έχεις πρόσβαση χωρίς τη συναίνεση των ίδιων των πολιτών».

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή αφού υπερασπίστηκε με έντονο ύφος τόσο την απουσία της υπουργού όσο και τον «δωρεάν» χαρακτήρα της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, απαντώντας στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων, επανέλαβε το γνωστό τροπάρι ότι δηλαδή η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με γνωμοδότησή της αναγνώρισε ως απολύτως συμβατή με τη βασική αποστολή του κράτους την παροχή τηλεκπαίδευσης, αναφέρθηκε στη μελέτη αντικτύπου που εκπόνησε η υπεύθυνη προσωπικών δεδομένων του υπουργείου Παιδείας και υποστήριξε ότι το υπουργείο «φρόντισε να μην ισχύσει το γενικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρείας που ισχύει για όλους τους χρήστες, αλλά ένα ενισχυμένο ειδικό πλαίσιο».

Παιχνίδια με τις λέξεις

Συγκεκριμένα για τα μεταδεδομένα, στα οποία έχει πρόσβαση η εταιρεία και τα οποία αποτελούν πραγματικό «χρυσωρυχείο» ως προς την εμπορική τους εκμετάλλευση, η Ζέττα Μακρή επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ορίζοντας ως μεταδεδομένα τον τύπο και την έκδοση του λειτουργικού συστήματος, την ανάλυση οθόνης, τη διαχείριση προβλημάτων και λοιπές διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα και λέγοντας: «Κανένα μα κανένα προσωπικό δεδομένο! Κανένα από τα μεταδεδομένα αυτά δεν ταυτοποιεί το φυσικό πρόσωπο». Βεβαίως, η υφυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει ότι πρόκειται ακριβώς για εκείνα τα δεδομένα τηλεμετρία και υποστήριξης, τα οποία οι ειδικοί θεωρούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, καθώς μέσω αυτών, μπορούν να δημιουργηθούν προφίλ χρηστών ή ακόμη και να γίνει επαναταυτοποίηση φυσικών προσώπων.

Να παραιτηθεί η υπουργός

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 επανήλθε τονίζοντας τις «αναρίθμητες παρατυπίες» στο ίδιο το έγγραφο της σύμβασης που υπέγραψε το υπουργείο με τη CISCO.

«Δεν υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου. Μόνο γραφείο Υπουργού. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η σύμβαση αφορά την Ελληνική Δημοκρατία. Δεν υπάρχει ψηφιακή υπογραφή. Δεν έχει διαβιβαστεί σε καμία άλλη υπηρεσία. Μοιάζει με ιδιωτικό συμφωνητικό παρά με δημόσιο έγγραφο. Στη συνέχεια -για να καταλάβετε τον λόγο για τον οποίον λείπει η κ. Κεραμέως από τη συζήτηση- παραβιάζετε το GDPR. Όχι μόνο δεν έχει ζητηθεί και δεν έχει δοθεί άδεια των γονέων, αλλά παραχωρούνται τα δεδομένα χωρίς τη δικιά τους άδεια» τόνισε ο Κρίτων Αρσένης, επισημαίνοντας: «Αυτό που ενδιαφέρει τις εταιρείες είναι η ψηφιακή διεύθυνση κατοικίας, ψηφιακά αποτυπώματα συσκευών. Αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη. Κι αυτά δίδονται. Από τη στατιστική επεξεργασία προκύπτουν δεδομένα τεράστιας εμπορικής σημασίας. Γι’ αυτό και αυτή η δωρεάν, κατά τα άλλα, σύμβαση για το ελληνικό δημόσιο -τώρα πλέον υπάρχει επίσημη παραδοχή ότι γίνεται με αντίτιμο- έχει ένα κρυφό αντίτιμο: Τα προσωπικά δεδομένα ενάμισι εκατομμυρίου πολιτών και κυρίως παιδιών, μαθητών που ξεκινάνε τώρα τη ζωή τους και θα έχουν τα δεδομένα τους οι εταιρείες για όλη τους τη ζωή. Είναι αδιανόητο αυτό που έχει συμβεί. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν θα συζητούσαμε αν κρύβεται η κ. Κεραμέως αλλά αν έχει παραιτηθεί. Θα ήταν αυτονόητο να έχει παραιτηθεί».

Η μπάλα στην εξέδρα

Η απάντηση της Ζέττας Μακρή; «Αγωνιζόμαστε για να βρεθούν τα παιδιά ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, που δεν είναι άλλο από τις τάξεις και τα θρανία τους. Αγωνιστήκαμε με επιτυχία να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδόν μόνοι σε όλη την Ευρώπη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νεκροταφείο
Οικογενειακό επεισόδιο πάνω από... τάφο: Χτύπησε με μαρμάρινο σταυρό τη νύφη του στο κεφάλι
Ισχυρίστηκε ότι η νύφη του έχασε την ισορροπία της και έπεσε μόνη της πάνω στον σταυρό
Οικογενειακό επεισόδιο πάνω από... τάφο: Χτύπησε με μαρμάρινο σταυρό τη νύφη του στο κεφάλι