Γιώργος Γεραπετρίτης - Βουλή
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σχολεία - Τα Λύκεια θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη

Τα Λύκεια θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για το άνοιγμα των σχολείων.

 «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας» επισήμανε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

«Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», πρόσθεσε.  

Πρώτα τα Λύκεια

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια.

«Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους», είπε. 

Πάσχα: Επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Σε σχέση με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», δήλωσε ο υπουργός. 

Επίσης, υποστήριξε πως είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες. 

Αυξάνονται τα κρούσματα

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως ο δείκτης των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει  πάντοτε αντικειμενικά την κατάσταση, γιατί συνδέεται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.  «Ήδη έχουμε φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, με περισσότερα από 50.000 τεστ. Άρα είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων», πρόσθεσε. 

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΕΣΥ, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές και στις νοσηλείες στην Αττική σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια μικρή αναμονή για τις κλίνες ΜΕΘ. «Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλοι οι ασθενείς βρίσκονται υπό αναπνευστική  υποστήριξη, τους παρέχεται δηλαδή απόλυτη ιατρική κάλυψη» είπε.  

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε ειδικές περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. 

Μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου

Για το σταδιακό άνοιγμα τη αγοράς, ο υπουργός επισήμανε ότι  σκέψη να υπάρξει μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια σοβαρότατη κόπωση στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα που λειτουργούν επί μακρόν. «Η βασική μας θέση είναι ότι δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα,  έτσι ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια και σε πλατείες έξω από καφέ ή μπαρ», ανέφερε. 

Γκίκα: Πιθανόν μετά το Πάσχα δημοτικά-νηπιαγωγεία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να ανοίξουν μετά το Πάσχα άφησε με σημερινές της δηλώσεις η γ.γ του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα. 

Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικά με την επαναλειτουργία των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά το Πάσχα, είπε πως υπάρχει και αυτό ενδεχόμενο, προσθέτοντας πως το σενάριο να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. 

«Διακαής πόθος του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία και όλες τις δομές, όμως λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης αυτό δεν είναι εφικτό», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως προτεραιότητα έχει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διότι «υπάρχουν οι εξετάσεις εντός του Ιουνίου».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Η δημόσια αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προκαλεί διπλωματικές εντάσεις,...
Ο Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
fisiki.jpg
Θεσσαλονίκη: Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Κβαντικής Φυσικής φέρνει μαθητές κοντά στην επιστήμη του μέλλοντος
100 μαθητές συμμετέχουν σε διαλέξεις και εργαστήρια Κβαντικής Φυσικής στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη σύνδεση θεωρίας και πειράματος και την προώθηση...
Θεσσαλονίκη: Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Κβαντικής Φυσικής φέρνει μαθητές κοντά στην επιστήμη του μέλλοντος
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
Επαγγελματικές Σχολές ΔΥΠΑ: Ανάρτηση μητρώου προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών
Διαθέσιμη η ένταξη και η σειρά κατάταξης των εκπαιδευτικών για ΕΠΑΣ, ΠΕΠΑΣ, ΣΑΕΚ, ΚΔΒΜ και ΕΚΕΚ ΑμεΑ
Επαγγελματικές Σχολές ΔΥΠΑ: Ανάρτηση μητρώου προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών
Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Επίσημη αναγνώριση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) «The Greek School of Wales – Ελληνικό Σχολείο Ουαλίας»
Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) «The...
Σοφία Ζαχαράκη: Επίσημη αναγνώριση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) «The Greek School of Wales – Ελληνικό Σχολείο Ουαλίας»