Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
sxoleia-foto-memaska-apolimansi
Nikos Libertas / SOOC
Δύο οι ημερομηνίες-«φαβορί» για το άνοιγμα των σχολείων

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων, καθώς η εξαιρετικά επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα του συνόλου της χώρας προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση. Δύο είναι οι ημερομηνίες-«φαβορί» για το άνοιγμα των σχολείων: η 5η και η 12η Απριλίου τουλάχιστον για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας.

Αρκετοί είναι πάντως οι επιστήμονες της επιτροπής ειδικών που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές του Πάσχα καθώς τότε αναμένεται η αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr στην επιτροπή των ειδικών διαμορφώνονται για μία ακόμη φορά «δύο στρατόπεδα»: η μία πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων στις αρχές Απριλίου, ενώ η άλλη εμφανίζεται πιο επιφυλακτική εκτιμώντας πως η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα ευνοήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Το ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής αυτή την Παρασκευή 26 Μαρτίου ώστε να αποφασίσουν ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν πρώτα. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων και της παρατεταμένης αναστολής της διά ζώσης λειτουργίας, αλλά και στα Γυμνάσια

Σαρηγιάννης: Μετά το Πάσχα τα σχολεία - Εξαιρούνται τα Λύκεια

Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε μιλώντας στο στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμώντας ότι δεδομένης της αναμενόμενης κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα, τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα. 

Μοναδική εξαίρεση τα Λύκεια τα οποία λόγω της προετοιμασίας των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 29 Μαρτίου, με τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μαζί με την Γ΄ Λυκείου ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξουν και οι άλλες δύο τάξεις του Λυκείου, αφού θα είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο εκπαιδευτικό να κάνει δια ζώσης μάθημα στην Γ΄ τάξη και τηλεκπαίδευση στις άλλες δύο.

Μετά το Πάσχα δημοτικά και γυμνάσια

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των δημοτικών και των γυμνασίων, εκτίμησε ότι η ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις τάξεις θα μπορούσε να γίνει μετά το Πάσχα, αφού με βάση τα μοντέλα του το Μάιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. 

«Έχω πει στους αρμόδιους τα σχολεία να λειτουργήσουν με 17 μαθητές σε κάθε τάξη, ωστόσο, δε θα το κάνουν. Λένε ότι δεν μπορεί να γίνει, αν και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Για άνοιγμα των Λυκείων στις 29 Μαρτίου μιλάω ως καθηγητής, γιατί αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα, αφού, αν γίνει αυτό νωρίτερα , όποια μέτρα κι αν πάρουμε, τα κρούσματα από τον κορονοϊό θα αυξηθούν πάλι, έστω και λίγο. Το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω αυτήν τη στιγμή, αν θα μπορούμε να μετακινηθούμε και να γιορτάσουμε στα χωριά μας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράταση σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς, η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Σίσσυ Γκίκα ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για σενάριο και όχι ειλημμένη απόφαση.

«Δεν θα επηρεάσει τις διακοπές του Πάσχα αυτό. Ίσως έχουμε παράταση τον Ιούνιο για μια ή δύο εβδομάδες» είπε ενώ οι πανελλαδικές θα γίνουν με παρόμοιο τρόπο όπως πέρσι. Σχολιάζοντας τα τεστ για κορονοϊό σε εκπαιδευτικούς η κυρία Γκίκα τόνισε ότι από τον Ιανουάριο έχει ανακοινωθεί η πλατφόρμα ώστε να γίνονται δωρεάν τεστ, αλλά η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ χαμηλή και γίνονται πολύ λίγα τεστ.

Για παράταση δύο εβδομάδων της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μίλησε και η υπουργός Νίκη Κεραμέως, προκειμένου, όπως είπε, «να επιμηκυνθεί ο χρόνος της δια ζώσης εκπαίδευσης». Διευκρίνισε δε πως οι διακοπές του Πάσχα θα γίνουν κανονικά.

Μιλώντας στο MEGA, το Σάββατο, για το άνοιγμα των σχολείων, υποστήριξε πως δεν έχει γίνει ακόμα εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για γυμνάσια και λύκεια, καθώς αυτά έχουν μείνει κλειστά για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Ανησυχία της Ένωσης Διευθυντών για τα μαθησιακά κενά

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή τα κλειστά σχολεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα μαθησιακά κενά.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί, αλλά και ούτε έχει διατυπωθεί, καμία πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, για τη λήψη κάποιου μέτρου εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αναπλήρωση των μαθησιακών κενών των μαθητών/τριών, ενώ είναι βέβαιο ότι τέτοια θα υπάρξουν, με βάση σχετικές έρευνες, αλλά και την εμπειρία των εκπαιδευτικών από την εφαρμογή της Τηλεκπαίδευσης, η οποία δεν αποτελεί, ούτε μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτική κανονικότητα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η Ένωση Διευθυντών ΠΕ ζητά «να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη των μαθησιακών κενών των μαθητών/τριών».

Απρίλιο το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Τι θα γίνει με την εστίαση

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τη σταδιακή άρση του lockdown με άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Στόχος παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα τέλη Μαρτίου ενδεχόμενο που απομακρύνεται μέρα με τη μέρα λόγω της απότομης στροφής που πήρε η πορεία της πανδημίας.

Αναφορικά δε με την εστίαση εξετάζεται το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων στις 22 Απριλίου, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και ενδεχομένως με κρατήσεις. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Γεωργία Μπίκα
Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο εισαγγελέας καλεί εκτάκτως τους 4 εμπλεκόμενους
Οι 4 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης καλούνται ως ύποπτοι από τον εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη
Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο εισαγγελέας καλεί εκτάκτως τους 4 εμπλεκόμενους