ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Ο υφυπουργός Παιδείας ευελπιστεί ότι θα γίνουν διά ζώσης οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια

Με τηλεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί η φετινή ακαδηµαϊκή χρονιά στα πανεπιστήµια, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Ωστόσο, για τις εξετάσεις του εαρινού εξαµήνου, ευελπιστεί ότι θα γίνουν διά ζώσης, όπως είπε.

Ο Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε ότι ειδικά για τα εργαστηριακά µαθήµατα, θα παραταθεί για κάποιες εβδοµάδες το εαρινό εξάµηνο, προκειµένου να µη χαθεί.

Συγχώνευση Τμημάτων: «Προχωράμε σε εξορθολογισµό του συστήµατος»

Αναφερόμενος στην προοπτική συγχώνευσης πανεπιστηµιακών τµηµάτων ή κατάργησης ορισµένων, ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «η περίοδος Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίστηκε από την άκριτη σπορά πανεπιστηµιακών τµηµάτων χωρίς ακαδηµαϊκούς όρους, χωρίς επαγγελµατικές προοπτικές, χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ακαδηµαϊκά».

«Το αποτέλεσµα είναι ότι παράγουµε στρατιές πτυχιούχων ανέργων. Πολλοί απ’ αυτούς επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό. Έχουµε, δηλαδή, και ανεργία και φυγή από τη χώρα» συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να προχωρήσουµε σε εξορθολογισµό όλου αυτού του συστήµατος» κατέληξε.

Αναλυτικά, απόσπασμα της συνέντευξης:

Η κυβέρνηση προετοιµάζει µια σταδιακή άρση του lockdown. Στα πανεπιστήµια θα συνεχιστεί η διδασκαλία µε τηλεκπαίδευση όλο το εξάµηνο; Τι θα γίνει µε τα εργαστήρια; Υπάρχει πιθανότητα παράτασης του ακαδηµαϊκού έτους;

Έχει ήδη δηµοσιευθεί υπουργική απόφαση που ορίζει ότι η διδασκαλία όλο το επόµενο εξάµηνο µέχρι και τις 4 Ιουνίου, οπότε και λήγει, θα γίνει µε τηλεκπαίδευση. ∆ηµιουργούνται σοβαρά προβλήµατα στα εργαστηριακά µαθήµατα, τα οποία θα προσπαθήσουµε να αντιµετωπίσουµε όταν περιοριστούν οι συνέπειες της επιδηµίας. Εν ανάγκη, ειδικά για τα εργαστηριακά µαθήµατα, θα παρατείνουµε για κάποιες εβδοµάδες το εαρινό εξάµηνο, προκειµένου να µη χαθεί. Εκτός από τα εργαστηριακά µαθήµατα, υπάρχει σοβαρό πρόβληµα µε τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις, αλλά και µε διάφορες ακαδηµαϊκές δράσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των σπουδών. Είµαστε σε διαρκή επαφή µε την επιτροπή των ειδικών. Παρακολουθούµε ανά εβδοµάδα τα επιδηµιολογικά δεδοµένα. Μόλις οι υγειονοµικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα αρχίσουν όλες αυτές οι ασκήσεις. Το αυτό ισχύει και για τις κατατακτήριες εξετάσεις. Είναι η φύση τους τέτοια, που δεν µπορούν να γίνουν µε τηλεκπαίδευση, αλλά µόνο διά ζώσης. Ως προς τις εξετάσεις του εξαµήνου, ευελπιστώ ότι θα γίνουν διά ζώσης.

Πότε θα είναι έτοιµο το νέο σώµα φύλαξης των ΑΕΙ και σε ποια πανεπιστήµια θα εγκατασταθούν τα πρώτα µέλη του; Τι θα κάνετε στο ενδιάµεσο µε φαινόµενα όπως, π.χ., η συνεχιζόµενη -µέχρι χθες τουλάχιστον- κατάληψη στο ΑΠΘ;

Το νέο αστυνοµικό σώµα θα αναλάβει δράση µε το νέο ακαδηµαϊκό έτος. Τα πανεπιστήµια στα οποία θα υπάρχει παρουσία του συγκεκριµένου σώµατος είναι οι δύο πανεπιστηµιουπόλεις στου Ζωγράφου, το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη, το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο στην Πατησίων και η Πανεπιστηµιούπολη της Πάτρας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, εφαρµόζεται από τον Ιούλιο του 2019 ο νόµος που κατήργησε το άβατο της Αστυνοµίας στο ΑΕΙ. Σε περίπτωση τελέσεως ποινικών αδικηµάτων, η Αστυνοµία παρεµβαίνει έπειτα από καταγγελία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο θέµα των επαγγελµατικών δικαιωµάτων των αποφοίτων κολεγίων και υποστηρίζει πως πρέπει να καταργηθεί η ισοτιµία τους µε εκείνα των αποφοίτων ΑΕΙ. Τι απαντάτε;

Πρόκειται για µια παλιά ιστορία, που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ενάµιση χρόνο µετά την αποµάκρυνσή του από την εξουσία. Από το 2005 η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υιοθετήσει την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, που αναφέρεται στην αναγνώριση επαγγελµατικών δικαιωµάτων. Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ενωση διαχώρισε την αναγνώριση του ακαδηµαϊκού πτυχίου από την αναγνώριση επαγγελµατικών προσόντων. Το 2010 εξεδόθη το Προεδρικό ∆ιάταγµα 38, που προσάρµοσε την ελληνική νοµοθεσία στην προαναφερθείσα οδηγία. Η εφαρµογή του ανατέθηκε στα επιµελητήρια. Τα τελευταία κωλυσιεργούσαν, αρνούµενα κατ’ ουσίαν να αναγνωρίσουν επαγγελµατικά δικαιώµατα σε άτοµα που είχαν το δικαίωµα εγγραφής σε αντίστοιχα επιµελητήρια στο εξωτερικό. Προκειµένου να αποτραπεί παραποµπή της χώρας µας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για παραβίαση της οδηγίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να µεταβιβάσει την εξουσία αναγνωρίσεως των επαγγελµατικών δικαιωµάτων από τα επιµελητήρια στο υπουργείο Παιδείας. ∆εν υπάρχει κάποια νέα αναγνώριση επαγγελµατικών δικαιωµάτων των αποφοίτων κολεγίων. Ο,τι δικαιώµατα είχαν οι συγκεκριµένοι τα τελευταία 11 χρόνια, περιλαµβανοµένης και της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. στη διακυβέρνηση της χώρας, τα ίδια έχουν και σήµερα.

Υπάρχει προοπτική συγχώνευσης πανεπιστηµιακών τµηµάτων ή κατάργησης ορισµένων; Το Πανεπιστήµιο Πατρών, για παράδειγµα, έκανε µια σχετική πρόταση.

Η περίοδος Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίστηκε από την άκριτη σπορά πανεπιστηµιακών τµηµάτων χωρίς ακαδηµαϊκούς όρους, χωρίς επαγγελµατικές προοπτικές, χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ακαδηµαϊκά. Φαντασθείτε ότι σήµερα εξακολουθούν να υφίστανται στη χώρα οκτώ τµήµατα που, ενώ έχουν φοιτητές, δεν έχουν ούτε ένα µέλος διδακτικού προσωπικού. Καταστρέψαµε, επίσης, την τεχνολογική εκπαίδευση. Στο εξωτερικό υπάρχουν τα πανεπιστήµια εφαρµοσµένων επιστηµών και τεχνολογίας. Το αποτέλεσµα είναι ότι παράγουµε στρατιές πτυχιούχων ανέργων. Πολλοί απ’ αυτούς επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό. Έχουµε, δηλαδή, και ανεργία και φυγή από τη χώρα. Θα πρέπει να προχωρήσουµε σε εξορθολογισµό όλου αυτού του συστήµατος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΟΔΥ: Νέες Προσλήψεις με μισθό έως 3.400€ το μήνα

Σχολεία: Όλα τα νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα - Τι ισχύει από σήμερα

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η 5η δόση από τον ΟΠΕΚΑ

Προσλήψεις σε Δήμους: Ανοίγουν 1.700 μόνιμες θέσεις εργασίας

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδοτεί και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, ΜΟΝΟ με 25 ευρώ τον μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Α. Κόπτσης (Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ) στο alfavita: «Η  προσπάθεια  συνειδητής παραπληροφόρησης  δε μας πτοεί»
Σε γραπτή απάντηση στο alfavita.gr προχώρησε ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας απαντώντας στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής
Α. Κόπτσης (Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ) στο alfavita: «Η  προσπάθεια  συνειδητής παραπληροφόρησης  δε μας πτοεί»
Μετεγγραφές φοιτητών 2021: Οδηγός με όλες τις λεπτομέρειες
Πλήρης οδηγός μετεγγραφών για φοιτητές: Ποια η διαφορά μετεγγραφής και μετακίνησης - Πότε επιτρέπεται μετεγγραφή χωρίς να έχει πιάσει τη βάση...
Μετεγγραφές φοιτητών 2021: Οδηγός με όλες τις λεπτομέρειες
kerameos
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Ποια είναι τα κριτήρια επάρκειας ή ανεπάρκειας;
Αναλυτικά όσα ορίζει ο νόμος Κεραμέως για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται ως επαρκείς ή ανεπαρκείς οι εκπαιδευτικοί των δύο βαθμίδων...
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Ποια είναι τα κριτήρια επάρκειας ή ανεπάρκειας;