golearn-engl_970-250
Ανομία μεν, εκτός πανεπιστήμιων δε: Είναι περισσότερα τα ερωτήματα από τις απαντήσεις που προκύπτουν από την επίσημη απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ

Και όμως δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και όμως η αστυνομία μπορεί να εξαρθρώσει κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ή λαθραίων τσιγάρων που λυμαίνονται τις περιοχές γύρω από ορισμένους πανεπιστημιακούς χώρους, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πανεπιστημιακή αστυνομία. Αυτό έδειξε τουλάχιστον η προ τετραημέρου σύλληψη πέντε ατόμων για διακίνηση ναρκωτικών στον περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών στου Ζωγράφου, ενώ και πριν την κατάργηση του ασύλου η αστυνομία μπορούσε να επεμβαίνει για κακουργηματικές πράξεις ή εφόσον οι πρυτανικές αρχές την καλούσαν.

Και η εγκληματικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους της Αθήνας βρίσκεται κυρίως... εκτός των πανεπιστημιακών χώρων και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδρυμάτων του κέντρου της πόλης εκτός των τειχών τους αλλά σε δρομάκια γύρω από αυτά.

Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έστειλε στην Κυριακάτικη ΑΥΓΗ, μετά από σχετικό μας αίτημα πριν 10 ημέρες. Συγκεκριμένα, στο προηγούμενο φύλλο της Κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ, στο ρεπορτάζ μας για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, είχαμε ζητήσει στατιστικά εγκληματικότητας για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που βρίσκονται εντός της Αττικής.

Ανομία μεν, εκτός πανεπιστήμιων δε

Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τα έτη 2019-2020, η αστυνομία καταγράφει δέκα περιστατικά με “τόπο τέλεσης / απόκρυψης εγκληματικών προϊόντων πανεπιστημιακούς χώρους”.

Διαβάζοντας όμως τα περιστατικά αυτά διαπιστώνει κανείς ότι μόνο σε μια περίπτωση όντως πανεπιστημιακός χώρος έχει χρησιμοποιηθεί για να αποθηκευτούν λαθραία τσιγάρα. Αφορά την ΑΣΟΕΕ και μάλιστα η υπόθεση είχε λάβει και τη σχετική δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Από τις δέκα αυτές υποθέσεις, οι επτά αφορούν συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών και ο τρόπος που συνδέονται με το πανεπιστήμιο είναι ότι είτε οι συλλήψεις έγιναν έξω από την ΑΣΟΕΕ είτε το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και έξω από την ΑΣΟΕΕ, με εξαίρεση μια περίπτωση που αφορούσε τις φοιτητικές εστίες, ενώ μια ακόμα περίπτωση που περιλαμβάνει η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι η υπόθεση που είχε γνωρίσει και αυτή μεγάλη δημοσιότητα γιατί επρόκειτο για μεγάλο κύκλωμα που διακινούσε κάθε είδους ναρκωτικά και που η “καβάτζα” με τα ναρκωτικά ήταν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο... απέναντι από την ΑΣΟΕΕ!

Η μοναδική περίπτωση που δεν σχετίζεται με την περιοχή γύρω από την ΑΣΟΕΕ είναι η υπόθεση όπου η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα για ναρκωτικά και κλοπές από πανεπιστημιακά ιδρύματα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), οι οποίοι και έμεναν στις παλιές φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ.

Με λίγα λόγια, από αυτές τις δέκα περιπτώσεις, εντός του πανεπιστημίου έλαβαν χώρα οι δύο και τα υπόλοιπα συνέβησαν στους δρόμους ή σε κτήρια πολύ κοντά στην ΑΣΟΕΕ. Στην κατηγορία αυτή, η απάντηση της αστυνομίας δεν περιλαμβάνει κανένα άλλο περιστατικό που να αφορά οποιοδήποτε άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Αθήνας.

«Περιστατικά με ορμητήριο»

Η δεύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι “περιστατικά με ορμητήριο ή τόπο διαφυγής πανεπιστημιακούς χώρους”.

Σε αυτή την κατηγορία καταγράφεται η ταυτοποίηση των δραστών του προπηλακισμού του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη, τον περασμένο Οκτώβριο, οι συλλήψεις όσων είχαν προσπαθήσει με ανοιχτή συνέλευση στο ΕΜΠ και στην Πολυτεχνειούπολη να σπάσουν την απαγόρευση εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2020, αλλά και η ταυτόχρονη “δράση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πολυτεχνειούπολη και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο από ομάδες αγνώστων ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, οι οποίοι παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία και διασκόρπιζαν φέιγ βολάν με περιεχόμενο υπέρ της χορήγησης αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, στις 20 Μαΐου 2019”.

Επιπλέον καταγράφονται, σύμφωνα με την απάντηση της ΕΛ.ΑΣ., τρεις περιπτώσεις με αγνώστους που βγήκαν μέσα από την ΑΣΟΕΕ και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και “61 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν επί της συμβολής των οδών Πατησιών και Τοσίτσα από 12.1.2019 έως 2.8.2019” από αγνώστους που βγήκαν από το ΕΜΠ.

Και κάπου εδώ προκύπτει αναπόφευκτα το ερώτημα εάν είναι αυτά στοιχεία εγκληματικότητας που δικαιολογούν τη σύσταση ειδικού σώματος αστυνομίας που θα περιπολεί εντός των αιθουσών και των διαδρόμων του ελληνικού πανεπιστημίου. Είναι εγκληματικότητα τα τρικάκια ή η προσπάθεια με συνέλευση να διαμαρτυρηθούν στην απαγόρευση του εορτασμού, έστω και συμβολικά, της 17ης Νοέμβρη, τον καιρό της πανδημίας; Εμποδίζεται το έργο της αστυνομίας, με το να μην έχει συνεχή παρουσία εντός των διαδρόμων των σχολών, από το να εξαρθρώσει κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών που γίνεται κυρίως στα δρομάκια γύρω από κάποιες σχολές του κέντρου, εξαρθρώσεις τις οποίες η αστυνομία έχει κάνει, σύμφωνα με την απάντησή της;

Πηγή: Αυγή

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Χαλάνδρι: Πέθανε 8χρονη από θερμοπληξία μέσα σε αμάξι

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

skylos
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)
Απίστευτη ταλαιπωρία για ένα ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που ταξίδευε για την Κρήτη - Διανυκτέρευσε στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σειρά ξενοδοχείων...
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)
Κρήτη: Προφυλακιστέος 30χρονος για απόπειρα βιασμού της ανήλικης αδερφής της φίλης του
30χρονος αποπειράθηκε να βιάσει την ανήλικη αδελφή της φίλης του στο Ηράκλειο Κρήτης - Κρίθηκε προφυλακιστέος
Κρήτη: Προφυλακιστέος 30χρονος για απόπειρα βιασμού της ανήλικης αδερφής της φίλης του
Εκπαιδευτικός
Καταγγελία: Εξαναγκάζουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να παρουσιαστούν στη Μυτιλήνη κατά την ορκωμοσία
Εξαναγκάζουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να παρουσιαστούν στη Μυτιλήνη κατά την ορκωμοσία τους καταγγέλλουν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Λήμνου - «Απαιτούμε...
Καταγγελία: Εξαναγκάζουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να παρουσιαστούν στη Μυτιλήνη κατά την ορκωμοσία