Η Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην απομόνωση
Η Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, κριτικής και αμφισβήτησης, με ιστορική μνήμη αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης, ένας χώρος με μνήμες αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη - Γράφει ο Γ. Π. Τριμπέρης

Είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι συντηρητικές κυβερνήσεις δεν συμπαθούσαν ιδιαίτερα (!) την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για πολλούς και διάφορους λόγους. Κυρίως γιατί όσον αφορά στις κρατικές παροχές θεωρείται πολυέξοδη, όσον αφορά στους ιδιωτικούς φορείς, που ισχυρίζονται ψευδώς ότι προσφέρουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκλογική πελατεία της κυβέρνησης, είναι ανταγωνιστική, όσον δε αφορά στους φοιτητές των δημοσίων ΑΕΙ, σε μεγάλο ποσοστό, είναι «άτακτοι», ασυμβίβαστοι και πολύ δύσκολα χειραγωγήσιμοι. Και το ουσιωδέστερο γιατί είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, κριτικής και αμφισβήτησης, με ιστορική μνήμη αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης, ένας χώρος με μνήμες αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη.

Για τους λόγους αυτούς χρήζει μιας «ιδιαίτερης» αντιμετώπισης.  Είναι αλήθεια ότι η ΝΔ δεν έχει κρύψει την πολιτική της απέχθεια απέναντι στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ασκώντας της συστηματικά μια χυδαία, υποκριτική κριτική, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος στην κοινωνία κατάλληλου για την ανεμπόδιστη εφαρμογή της «εκπαιδευτικής» πολιτικής της. Και μετά τις τελευταίες εκλογές θεώρησε ότι ήλθε η ώρα της πολιτικής «ανάνηψης» του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στα μέχρι πρότινος έργα και ημέρες της ΝΔ που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση και στα μέσα που χρησιμοποιεί για την επιβολή των στόχων της [1],[2],[3],[4] . Σήμερα, για μία ακόμα φορά, η πανδημία, η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας χρησιμοποιούνται ως ένα ακόμα όργανο για την εφαρμογή των πλέον ακραίων μέτρων σε βάρος του Πανεπιστημίου.

Η κυβέρνηση έχει στείλει στην απομόνωση τους φοιτητές επί ένα σχεδόν χρόνο. Διατυμπανίζει ψευδώς την επιτυχία της τηλεκπαίδευσης έχοντας μετατρέψει την πανεπιστημιακή από καθέδρας διδασκαλία σε θέατρο σκιών, την εργαστηριακή εκπαίδευση σε παρωδία, αποστεώνοντας επικίνδυνα την ιατρική  εκπαίδευση, εκφυλίζοντας το εξεταστικό σύστημα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτής της απομόνωσης στον ψυχισμό των νέων.

Η βασική της επιδίωξη είναι η απομαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος, αδιαφορώντας για το εκπαιδευτικό, κοινωνικό ή και ψυχολογικό κόστος, τουλάχιστον μέχρι να περάσουν οι νέες «απριλιανής» έμπνευσης ρυθμίσεις - αστυνομοκρατία, διαγραφές, πειθαρχικά - στο σχέδιο νόμου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», που προτίθεται να ψηφίσει.

Οι πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν δει από κοντά τους καθηγητές τους, το Πανεπιστήμιό τους, τους συμφοιτητές τους, τα εργαστήριά τους, τη βιβλιοθήκη τους, ένα αμφιθέατρο. Όλοι αυτοί οι νέοι και νέες που κοπίασαν να περάσουν τις πύλες του Πανεπιστημίου για να αποκτήσουν ανώτατη μόρφωση.

Αυτές  τις πύλες που οι κυβέρνηση τις έκλεισε αβασάνιστα εκτιμώντας ότι σε λίγο θα παρατάξει με την μικρότερη (????) μαζική αντίσταση αστυνομικές δυνάμεις προς τις οποίες αυτοί, οι νέοι άνθρωποι, θα υποχρεώνονται να παρουσιάζουν διαπιστευτήρια «νομιμοφροσύνης», συμμορφούμενοι με τους κώδικες καλής συμπεριφοράς της αστικής τάξης. Αυτοί οι νέοι και νέες για τους οποίους δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο και με αγώνες διατηρεί για αιώνες το δικαίωμα του καθενός που διαβαίνει τις πύλες του να συλλογάται ελεύθερα, γιατί μόνο τότε θα συλλογάται καλά.

Σήμερα αυτοί οι νέοι και νέες βρίσκονται στο δρόμο να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατία, το μέλλον  τους, μία θέση στο αμφιθέατρο των ονείρων τους.

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι ώστε με ασφάλεια να γυρίσουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Εσείς που νομίζετε ότι παρά το τεράστιο κόστος που προκαλείτε θα περάσετε ευκολότερα τα σχέδιά σας με κλειστά τα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές στην απομόνωση,  πόσο λάθος κάνετε! Χρεώνεστε και την ευθύνη και αργά ή γρήγορα τα πανεπιστήμια θα γεμίσουν με αυτή την ελπιδοφόρα νεολαία. Και θα τη βρείτε ΑΠΕΝΑΝΤΙ σας.

Γ. Π. Τριμπέρης
Ομότ. Καθηγητής
Τμ. Φυσικής , Ε.Κ.Π.Α.


Αναφορές

[1] Παραπληροφόρηση και εκπαίδευση 12.09.2019

[2] Υγειονομική κρίση: Συνευθύνη και πολιτική χειραγώγηση 17.05.2020

[3] «Καλή» ακαδημαϊκή χρονιά 03.10.2020

[4] «Ποιος θα φρουρεί τους ίδιους τους φρουρούς;» 10.11.2020

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Παρκαρισμένα αμάξια επιτέθηκαν στην ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ στη Πανόρμου

Ανοίγουν τα σχολεία πριν το τέλος Μαρτίου - Νέες ανακοινώσεις

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»
Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»
Ποινική δίωξη σε αιρετό ΕΛΜΕ: «Ο εκλεκτός του Υπουργείου Παιδείας θέλει να επιβάλει τη σιωπή αξιοποιώντας κάθε τρόπο»
Ποινική δίωξη σε αιρετό: «Απειλές και μηνύσεις από εκλεκτό του ΥΠΑΙΘ»
Πανελλήνιες 2021: Ο τρόπος διεξαγωγής για υποψηφίους με αναπηρίες - ΦΕΚ
Πανελλήνιες 2021: Ο τρόπος διεξαγωγής για υποψηφίους με αναπηρίες - ΦΕΚ
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2021: Ορισμός Επιτροπών Εξέτασης και Διαδικασία εξέτασης για για υποψηφίους  με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές...
Πανελλήνιες 2021: Ο τρόπος διεξαγωγής για υποψηφίους με αναπηρίες - ΦΕΚ