ειδική αγωγή σεμινάριο
kerameos
Για αποφασιστικό ρόλο των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών και για τη θέσπιση παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου κάνει λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της

Σημαντικές αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κάνοντας λόγο για αποφασιστικό ρόλο των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, καθώς και για θέσπιση παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου που θα οδηγεί σε δημόσιο IEK.

Σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» η υπουργός Παιδείας ανέφερε:

- Για να πάμε στην πολύπαθη Γ' Λυκείου και στις πανελλαδικές εξετάσεις, εξηγήστε μου πού στοχεύουν οι εφετινές αλλαγές στη βάση εισαγωγής; Θα οδηγήσουν βεβαίως σε μείωση εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας; Σκέφτεστε και τον περιορισμό τμημάτων των πανεπιστημίων {ενδεχομένως πρώην χαμηλής ζήτησης τμήματα των ΤΕΙ ή τμήματα τα οποία δεν τελειώνει η πλειονότητα των φοιτητών τους);

Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ΕΒΕ στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών επομένως και στη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και στη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών που σήμερα πλησιάζει το 30 του συνόλου μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και συγκεκριμένο χρονικό όριο φοίτησης βάζοντας τέλος στην παθογένεια των αιώνιων φοιτητών. 

Επίσης στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, αλλά και η εξασφάλιση των υποψηφίων, καθώς η βάση εισαγωγής ως ποσοστό επί των επιδόσεων όλων των υποψηφίων του κάθε επιστημονικού πεδίου αποσυνδέεται από την εκάστοτε ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων.

Επίσης είναι σαφές ότι το να εισάγεται κανείς με βαθμό 1 και 2 στα 20 σε ΑΕΙ δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Πρώτα από όλα γιατί παραπλανά τον ίδιο τον φοιτητή δεδομένων των εξαιρετικά περιορισμένων πιθανοτήτων να παρακολουθήσει και να αποφοιτήσει από το εν λόγω τμήμα Δεν περιποιεί τιμή στο δημόστοπανεπιστήμιο και δεν σέβεται τα χρήματα του έλληνα φορολογουμένου.

Σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας αυτός βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και από το υπουργείο. Και ναι εξετάζεται και το κατά πόσο πανεπιστημιακά τμήματα υπηρετούν πραγματικά υπαρκτές ακαδημαϊκές ανάγκες και πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας και σκοπιμότητας

- Στον νέο νόμο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ προβλέπεται συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων σε δύο διαφορετικές περιόδους. Πώς λειτουργεί η μέθοδος αυτή;

Σήμερα είναι απεριόριστος ο αριθμός των επιλογών στο Μηχανογραφικό. Κατ' αποτέλεσμα, μπορεί ο φοιτητής να καταλήξει να εγγραφεί σε τμήμα το οποίο έχει επιλέξει ως 250ό στις επιλογές του με αυξημένη πιθανότητα να μη φοιτήσει ποτέ ουσιαστικά και να μην αποφοιτήσει ενώ καταλαμβάνει τη θέση από κάποιον που μπορεί να επιθυμεί να σπουδάσει στο συγκεκριμένο τμήμα Η σημασία της εκπεφρασμένης προτίμησης όπως δηλώνεται με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου ενισχύεται με τη θεσμοθέτηση δύο φάσεων επιλογής.

Στόχος είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε τμήματα στα οποία επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν. Στην α' φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το Μηχανογραφικό Δελτίο με περιορισμένο αριθμό στοχευμένων επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν, στη β' φάση κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την α φάση με τις ίδιες βάσεις εισαγωγής. Επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα υποβολής παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο IEK.

Μέλημά μας είναι οι νέοι μας να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές που υπηρετούν καλύτερα τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ιράν
Ιράν: Με μένος "απαντά" η αστυνομία κατά των διαδηλωτών - Μαζικές συλλήψεις και βία
Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, με την αστυνομία να επιμένει σε ακραίες εκδηλώσεις βίας κατά των διαδηλωτών.
Ιράν: Με μένος "απαντά" η αστυνομία κατά των διαδηλωτών - Μαζικές συλλήψεις και βία