Εκλογές αιρετών: Σε 282 εγγεγραμμένους, ψήφισαν μόλις 18 στη Λευκάδα
Αποχή που ξεπερνά το 90% στις εκλογές αιρετών - Ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της διαδικασίας 

Σε «φιάσκο» εξελίχθηκε η τηλε-ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας, με την αποχή να αγγίζει το 95%.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη Λευκάδα καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής ΕΛΜΕ, σε σύνολο 282 εγγεγραμμένων, ψήφισαν μόλις 18. Παρατίθεται, μάλιστα, σε σχετικό πίνακα πως το 2018 ψήφισαν 240 σε σύνολο 276 εγγεγραμμένων.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μοιάζει αποκομμένη από την πραγματικότητα», τονίζει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ.

Αναλυτικά

Η 7η Νοέμβρη και οι εκλογές-παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών αποτελούν παρελθόν. Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη στο Υπουργείο Παιδείας και συσπειρώθηκαν στα σωματεία τους. Το Υπουργείο θα πρέπει να απαντήσει πειστικά γιατί, ενώ οι εκλογές για τα υπόλοιπα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δημοσίων Υπαλλήλων αναβλήθηκαν για αργότερα, το ίδιο προχώρησε μονομερώς στη διενέργεια των εκλογών-παρωδία παρ’ όλο που ο ένας εκ των δύο συμβαλλομένων, η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ, που εκπροσωπούν θεσμικά τους εκπαιδευτικούς, διαφώνησαν με τη διενέργειά τους.

Δυστυχώς για τους ιθύνοντες νόες που εμμονικά προσπάθησαν να επιβάλουν τις τηλε-εκλογές, αλλά ευτυχώς για την κοινωνία, οι εκπαιδευτικοί ως παιδαγωγοί και ως διανοούμενοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινωνικό γνωσιακό απόθεμα και δεν είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι. Προφανώς η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, που απείχε από τις εκλογές, δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα. Στην κρίσιμη και μεταβατική εποχή που ζούμε συντελείται ένα ψηφιακό άλμα που θα αλλάξει άρδην τις κοινωνίες. Δεν είμαστε εναντίον της ψηφιακής τεχνολογίας. Ωστόσο, δεν μπορεί μια χούφτα ψηφιακές πολυεθνικές να δρουν ανεξέλεγκτα. Οι δημοκρατικές κοινωνίες θα πρέπει να θωρακιστούμε θεσμικά και να θέσουμε όρια ώστε να αποφύγουμε μια κοινωνική και ανθρωπολογική μετάλλαξη. Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε θεμελιώδη κεκτημένα της ανθρωπότητας, όπως είναι οι άμεσες και συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών. Όπως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε και την επικράτηση ενός άυλου, ψηφιακού σχολείου. Το μάθημα θα πρέπει να εξακολουθήσει να γίνεται δια ζώσης στο μέλλον.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μοιάζει αποκομμένη από την πραγματικότητα. Η εμμονή της να προχωρήσει πραξικοπηματικά στη διενέργεια των τηλε-εκλογών, με υποψήφιους που είχαν ήδη υποβάλει αίτηση απόσυρσης της υποψηφιότητάς τους, πόλωσε αναίτια την κατάσταση και εγκλωβίζει πια την Κυβέρνηση σε αδιέξοδο. Προφανώς οι «εκλεγμένοι» των εκλογών-παρωδία δεν εκπροσωπούν τον κλάδο και στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα παραιτηθούν. Εάν το Υπουργείο προχωρήσει σε διορισμό μελών στη θέση των αιρετών, τότε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη Κυβέρνηση μετά την πτώση της Χούντας που θα διορίσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Θα μιλάμε, δηλαδή, για μια πρωτοφανή πρακτική που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το πνεύμα και τις αρχές της δημοκρατίας μας. Οι εκπαιδευτικοί, με την αποχή τους από τις εκλογές-παρωδία, δεν αρνήθηκαν το κεκτημένο των αιρετών εκπροσώπων τους, αλλά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου σε σχέση με τις συγκεκριμένες εκλογές. Εμείς ζητήσαμε να δοθεί παράταση στη θητεία των υφιστάμενων Υπηρεσιακών Συμβουλίων και να πάμε σε εκλογές αργότερα, όταν θα έχει εκτονωθεί η πίεση της πανδημίας.

Στον πίνακα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών-παρωδία του 2020 για το ΠΥΣΔΕ Λευκάδας καθώς και τα αντίστοιχα αποτελέσματα των εκλογών του 2018.

 

ΠΥΣΔΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Εκλογές-παρωδία 2020

Εκλογές 2018

Εγγεγραμμένοι: 282

Εγγεγραμμένοι: 276

Ψήφισαν: 18

Ψήφισαν: 240

Λευκά: 1

Άκυρα: 17

Έλαβαν:

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 14

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2 (είχε αποσυρθεί)

- ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 1 (είχε αποσυρθεί)

Έλαβαν:

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 57

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 76

- ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 90

 

Όπως γίνεται φανερό, οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη είναι απόλυτα απονομιμοποιημένες καθώς δεν εκφράζουν τον κλάδο. Το Υπουργείο κατάφερε να συρρικνώσει μέχρι εξαφανίσεως τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η ΕΛΜΕ Λευκάδας δεν αναγνωρίζει κανέναν «εκλεγμένο» ως αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών του ΠΥΣΔΕ Λευκάδας και αυτό απορρέει από την αποχή των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι που «εξελέγησαν» οφείλουν να σεβαστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους και να υποβάλουν την παραίτησή τους. Σε καμία περίπτωση δεν μας εκπροσωπούν. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της Λευκάδας μίλησαν δια της αποχής τους.

Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν έγιναν ποτέ. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρατείνει τη θητεία των υφιστάμενων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, όπως ορθά έπραξε το Υπουργείο Εσωτερικών με τα υπόλοιπα Υπηρεσιακά Συμβούλια, και να γίνουν οι εκλογές αργότερα, υπό ομαλότερες συνθήκες.

Η Υπουργός Παιδείας έχει από καιρό διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης, που αντιθέτως θα όφειλε να καλλιεργεί, με τον εκπαιδευτικό κόσμο. Η αλαζονική στάση της στο θέμα των εκλογών ήταν το αποκορύφωμα. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προχωρήσει σε εξοβελισμό των αιρετών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ή σε διορισμό των αντιπροσώπων των εργαζομένων εκπαιδευτικών. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει όνειδος στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Κορονοϊός: Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς

Έκτακτα μέτρα τη Δευτέρα σε Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Ρωσία: 8 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο - Αυτός είναι ο δραστης
Ο δράστης φέρεται να είναι ο 18χρονος Timur Bekmansurov - Σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς
Ρωσία: 8 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο - Αυτός είναι ο δραστης
Προγράμματα e-learning από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο: Κατάρτιση στη Java και τις τεχνολογίες αιχμής
Κορυφαία προγράμματα e-learning στη γλώσσα προγραμματισμού Java και τις τεχνολογίες αιχμής Java EE, Web Programming, Hibernate και Spring από το...
Οικονομικό Πανεπιστήμιο: Κατάρτιση στη Java και τις τεχνολογίες αιχμής