Τι συμβαίνει στα Δημόσια ΙΕΚ; Ανοικτή επιστολή απόγνωσης από ανασφάλιστους εκπαιδευτές ενηλίκων
Κοινή ανοιχτή επιστολή απέστειλαν στην Υπουργό Παιδείας εκπαιδευτές ενηλίκων που εργάζονται στα δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας τα οποία διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Περιγράφουν μια απαράδεκτη κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους

Οπως εξηγούν, "χιλιάδες εξ ημών είμαστε ανασφάλιστοι το τρέχον χρονικό διάστημα για όλο το έτος που πέρασε με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να ασκήσουμε θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα.  Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση από τον φορέα, εδώ και ένα χρόνο που αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ασφάλιση, ενώ το θέμα επηρεάζει στο μεταξύ άμεσα χιλιάδες οικογένειες"

Η επιστολή:

Κυρία Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης,

Κύριε Πρόεδρε του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

 

Οι άνθρωποι που υπογράφουμε αυτή την επιστολή εργαζόμαστε εδώ και χρόνια ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες ενηλίκων στα δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας τα οποία διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Για τους περισσότερους εξ ημών αυτή είναι η κύρια ή/και αποκλειστική μας απασχόληση.

Όπως γνωρίζετε, απασχολούμαστε με σύμβαση έργου για μια κατεξοχήν εξαρτημένη εργασία, με αποτέλεσμα να έχει γίνει κανόνας η καθυστέρηση στις πληρωμές και την ασφάλισή μας. Το προηγούμενο έτος κατάρτισης (2018-2019) έγιναν λάθη στις καταχωρήσεις των ενσήμων πολλών από εμάς με λιγότερα ένσημα από τα πραγματικά να καταγράφονται, λάθη για τα οποία κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις ούτε ανέλαβε την ευθύνη. Μέρος αυτών διορθώθηκε με δεκατέσσερις μήνες καθυστέρηση, στα τέλη του Ιούλη του 2020, ενώ άλλα παραμένουν μέχρι σήμερα αδιόρθωτα.

Η κατάσταση φέτος έχει χειροτερεύσει, καθώς παραμένουμε ανασφάλιστοι σχεδόν για όλο το διάστημα που εργαστήκαμε, δηλαδή από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, όπως τη λήψη επιδόματος ανεργίας και την εγγραφή των τέκνων μας σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς, ενώ πολλοί από εμάς δεν μπορούν καν να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους. Οι προσωρινές βεβαιώσεις που εκδίδει το λογιστήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχουν ακόμα περισσότερα λάθη από ό,τι πέρσι τα οποία είναι άγνωστο πότε και πως θα διορθωθούν. Η κατάσταση αυτή μας έχει φέρει σε απόγνωση. Υπεύθυνος εξακολουθεί να μην εμφανίζεται εκ μέρους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κανένας.

Το Σωματείο Εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΕΔΙΕΚ) που μας εκπροσωπεί δεν επιτυγχάνει να μεταφέρει στους αρμόδιους φορείς την οξύτητα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτές ενηλίκων, ιδιαίτερα οι μη πιστοποιημένοι, καθώς και το μείζον πρόβλημα με την ασφάλιση που έχει προκαλέσει η ασυνέπεια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι στην κορυφή της διάταξης στις συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης τίθεται ακόμα το αίτημα της αποκατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων στους πίνακες, αίτημα το οποίο απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2017 και είναι ενάντιο στο συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτών που απασχολούνται στα Δ.ΙΕΚ. Μία ενδεχόμενη αποδοχή του θα σήμαινε πρακτικά τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων οι οποίοι/ες απασχολούμαστε για χρόνια σε συνθήκες επισφάλειας, όπως αυτές που περιγράψαμε, χωρίς να στερούμαστε κανένα από τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που απαιτεί το έργο που μας ανατίθεται. Αντιθέτως,  είμαστε οι μόνοι εκπαιδευτικοί σε δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι δεν επιμορφώνονται με κρατική μέριμνα και αναλαμβάνουν ακέραιο το βάρος για τη διαδικασία της πιστοποίησης της εκπαιδευτικής επάρκειας, την ίδια στιγμή που αυτή δεν είναι υποχρεωτική για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αποσπώνται κάθε χρόνο στα Δ.ΙΕΚ κατά προτεραιότητα των υπολοίπων εκπαιδευτών του τελικού πίνακα ο οποίος συντάσσεται κατόπιν σχετικής προκήρυξης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Παρά το γεγονός ότι η εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ εξαρτάται πρωτίστως από την αυταπάρνηση και τη στήριξη, ακόμα και οικονομική, που προσφέρουμε εδώ και χρόνια οι χιλιάδες επαγγελματίες εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες ενηλίκων, κανείς από τους αρμόδιους στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν εμφανίζεται υπεύθυνος για το γεγονός ότι μένουμε απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς επίδομα ανεργίας. Επίσης, χωρίς το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουμε, όπως όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, ένα διάλειμμα.

Συνεπώς, αναμένουμε από εσάς:

Να προβείτε άμεσα στη διενέργεια ελέγχου στο λογιστήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να ενημερώσετε δημόσια τους εκπαιδευτές των φορέων ΔΒΜ που εποπτεύετε για ποιο λόγο είναι ανασφάλιστοι από τον Οκτώβριο του 2019 και ποιος ευθύνεται για τα μαζικά λάθη που παρατηρούνται ακόμα και στις προσωρινές βεβαιώσεις που εκδίδει ο φορέας ώστε να χρησιμοποιηθούν στον ΟΑΕΔ. Επιπλέον, αναμένουμε να μεριμνήσετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των ενσήμων, να ενημερωθούν σωστά οι ατομικοί μας λογαριασμοί και να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν ότι δε θα βρεθούμε ξανά ακάλυπτοι.

Να κάνετε δεκτό το πάγιο αίτημά μας για μετατροπή της σύμβασης έργου σε σύμβαση ορισμένου χρόνου. Χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους που στηρίζουν τους φορείς ΔΒΜ, καμία αλλαγή από όσες προετοιμάζονται δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.

Να σχεδιάσετε ένα διαφανές σύστημα επιλογής των ανθρώπων που θα συντάξουν τους νέους οδηγούς σπουδών, έτσι ώστε να μην αποκλειστούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες ενηλίκων που γνωρίζουν εκ των έσω την πραγματικότητα των φορέων κατάρτισης.

Να διατηρήσετε τον διαχωρισμό των αξιολογικών πινάκων, αναγνωρίζοντας τη μειονεκτική θέση στην οποία βρισκόμαστε όσοι είμαστε πολυπροσοντούχοι και επιπλέον αποκλειστικά απασχολούμενοι στους φορείς ΔΒΜ, σε σχέση με όσους εργάζονται σε αυτούς συμπληρωματικά, έχοντας μόνιμη θέση στο δημόσιο ή όντας συνταξιούχοι. Όσοι γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες των φορέων ΔΒΜ μπορούν πολύ καλά να καταλάβουν γιατί η εργασία σε αυτούς απαιτεί πλήρη αφοσίωση, υψηλή εξειδίκευση και δεν μπορεί να γίνεται με ποιοτικούς όρους, αν είναι απλά πάρεργο.  

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κύριε Πρόεδρε του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αναμένουμε την απάντηση και κυρίως τις παρεμβάσεις σας οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι αναγνωρίζετε στην πράξη το έργο και την αξία των ανθρώπων που στηρίζουν με συνέπεια, εδώ και δεκαετίες, το πιο παραμελημένο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 

Με εκτίμηση,

 

Αγγελοπούλου Ευτυχία, ΠΕ80 Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας (Τουριστικών Επιχειρήσεων)

Αγραφιώτης Μιχαήλ, Σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός

Αινατζή Πολυξένη, ΠΕ87.03 Αισθητικός, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Αναγνώστου Ελένη, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Βάββα Γεωργία, ΠΕ79.01, Μουσικολόγος PhD, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Βλάχου Δανάη, MFA in Digital Media, MSc in Communication, ΠΕ89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών

Βόγας Δημήτριος, ΠΕ 87.10 Δημόσιας Υγιεινής, Υγιεινολόγος MSc, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων

Γρίβα Μαρίνα, ΠΕ80 BA Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, MSc Διοίκηση πολιτισμικών μονάδων, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Ευαγγελοπούλου Αναστασία, ΠΕ87.03 Αισθητικής, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Ευστρατόγλου Αντιγόνη, Επικοινωνιολόγος PhD, Θεατρολόγος, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Ζησης Παναγιώτης, Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc- εκπαιδευτής ενηλίκων

Καγιόγλου Σταματία, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, εκπαιδεύτρια ΙΕΚ

Καλιαρντά Σοφία, Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜΡΗ, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Κάππος Παναγιώτης, ΠΕ84 Εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών μηχανικών, εκπαιδευτής ενηλίκων

Κατσάρας Θωμάς, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων

Κίτσου Ειρήνη, ΠΕ80 Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων

Κολέντσης Πασχάλης, ΠΕ79.02, Τεχνολόγος Ήχου και Μουσικών Οργάνων

Κουμαράς Μιχαήλ Ευάγγελος, ΠΕ 89.01 (Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης), εκπσιδευτης ενηλίκων

Κουτσομύτη Ιωάννα, MA Μετάφρασης, ΠΕ06 Καθηγήτρια Αγγλικής, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Κωνσταντινίδου Κατερίνα, ΠΕ 89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών (φωτογραφία), εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Κωνσταντινόπουλος Γιώργος, Σκηνοθέτης της Ε.Ε.Σ από το 1975, Σεναριογράφος της Ε.Σ.Ε., Διευθυντής Φωτογραφίας, Μοντέρ, Καθηγητής Σχολών Κινηματογράφου από το 1978

Λαδογιάννη Ιουλία, εικαστικός καλλιτέχνης φωτογράφος, εκπαιδεύτρια ενηλίκων ΜΑ Μουσειολογία, ΠΕ 89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών

Λάσκαρης Σωτήριος, Μηχανικός Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

Λιούλια Φανή, ΠΕ87.03 Αισθητικός, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Λουπάκη Ζωή, Aγγλικής Φιλολογίας ΠΕ06, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Λουπάκη Ισμήνη, ΠΕ80 Οικονομολόγος, εκπαιδευτικός στα ΙΕΚ εδώ και 22 χρόνια

Μαλλιαρού Θεοδώρα, Κινηματογραφίστρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Μαραγκός Θεοφάνης, ΠΕ 79.01, Μηχανικός Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

Μάρκου Αικατερίνη, ΠΕ87.10 Δημόσιας Υγιεινής, Υγιεινολογος MSc, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Μουράτογλου Ελένη, Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Μπλάγα Σοφία, ΔΕ Τεχνικός Ποδολογίας, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Μπρατσιώτη Αργυρώ ΠΕ 87.01 Ιατρικής, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Νικήτας Αντώνης, Πολιτισμολόγος, Παιδαγωγός Med, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων

Νικοπούλου Αικατερίνη, ΤΕΟ1.19 Κομμωτικής, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Ντόλου Άννα, MEd Εκπαίδευση Ενηλίκων, ΠΕ80 Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Νταραρά Ευαγγελια, φωτογραφος

Ξένος Δημητρης, ΠΕ87. 10 Δημόσιας Υγιεινής - Υγιεινόλογος MSC

Παπαδόπουλος Τάσος, εικαστικός καλλιτέχνης φωτογράφος, Msc Πολιτιστική Διαχείριση, ΠΕ 89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών, εκπαιδευτής ενηλίκων

Πατούλια Μαρία ΠΕ80 Οικονομολόγος, εκπαιδευτρια ενηλίκων

Παυλάκη Αικατερίνη, Θεατρολόγος, πιστοποιημενη εκπαιδευτήρια ενηλίκων

Πουρσανίδου Ευτέρπη, ΠΕ87.03 Αισθητικός, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Σιδέρη Σωτηρία, ΠΕ80 Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Σιλιάφη Αναστασία, Διατροφολόγος, MEd Εκπαίδευσης Ενηλίκων, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Σμάγαδης Ανδρέας, Φυσικός, Συνθέτης, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων

Σοπίδου Αρχοντή, MSc Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Σταματίου Αικατερίνη, Μουσικός -Μουσικολογος, Π.Ε 79.01, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Σταυγιανουδάκη Αθανασία, ΠΕ80 Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού

Στουπάκης Αλέξανδρος, Μουσικολόγος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων

Σωτηροπούλου Ευαγγελία, ΠΕ88.04, Οινολόγος, MSc, PhDc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Ταγάρα Ιωάννα, Πολιτισμολόγος, Σύμβουλος Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων ΜeD

Τάσιου Στεφανία, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και διαχείριση του χώρου, Βοηθός Εργοθεραπείας, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Τιτόνη Φυλλιώ, Αρχαιολόγος PhD, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Τζανετάκη Ειρήνη, Κατηγορία "Αλλο", Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, απόφοιτος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, δεύτερο πτυχιο στην Επικοινωνία στο Middlezsex Uni και MA VIDEO στο Middlesex

Τζούλη Μαρίνα, Π.Ε. 79.01 Μουσικός - Μουσικολόγος Ph.D, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Τουρμούση Μαρία, ΠΕ87.03 Αισθητικής, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Δρ. Τραγέα Ελένη, Θεωρητικός του Κινηματογράφου

Τσακίρης Μιχαήλ, Ηχολήπτης, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων

Τσάμου Ελένη, ΠΕ60 Νηπιαγωγών, Ms Νευροεπιστήμες, Md Ψυχιατροδικαστική

Τσάπου Καλλιόπη, Αισθητικός ΠΕ 18.03, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Φιωτάκη Ευφροσύνη, ΠΕ08 Καλών Τεχνών

Χαρμπίδου Χαρά, δημοσιογράφος, φιλόλογος, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Χριστοπούλου Ιωάννα, ΠΕ06 Αγγλικής

 

* Οσοι θέλουν να υπογράψουν μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους στη διεύθυνση  [email protected] ; 

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θεωρεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αναλώσιμους», σημειώνεται μεταξύ...
Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία
Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζήτησε να μην κληθεί κανείς διευθυντής σχολείου για κατάθεση σε Αστυνομικό Τμήμα, αίτημα που η εισαγγελέας δεν δέχτηκε
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία