Σήμερα ψηφίζεται το ν/σ του υπ. Παιδείας- Δείτε LIVE τη συζήτηση
Κορυφώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ενάντια στη ρύθμιση που προβλέπει το διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση με πτυχίο Κολεγίου, χωρίς αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ

Σήμερα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή



 

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιας υπερνισχυμένης Αρχής που θα ελέγχει το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (από την κατανομή της χρηματοδότησης έως την αξιολόγηση), η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, η αναστολή λειτουργίας 37 νέων τμημάτων και η «κατάργηση των περιφερειακών εξετάσεων» για την απόκτηση του απολυτηρίου στο Λύκειο.

Casus beli για την εκπαιδευτική κοινότητα αποτελούν κυρίως δύο ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας που αφορούν το διορισμό εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση με πτυχίο Κολεγίου χωρίς αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ αλλά και η επιβολή τριετής ποινής στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Ειδικότερα, με τη ρύθμιση:

α) Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, εφόσον έχουν αναγνώριση αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3328/2005 (Α΄80) ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78) ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.

β) Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο.

Σε αναβρασμό η εκπαιδευτική κοινότητα

Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ενώσεις και φορείς εκπαιδευτικών καλούν αύριο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 στα Προπύλαια, κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι καταστρατηγεί το άρθρο 16 και ότι εξισώνει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με τα αμφιβόλου ποιότητας πτυχία των κολεγίων. 

Διαβάστε περισσότερα: 

Casus beli ο διορισμός εκπαιδευτικών με πτυχίο κολεγίου - Πυρ ομαδόν από εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, πρυτάνεις ενάντια στη νέα ρύθμιση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Τραγωδία σε σχολική εκδρομή: Επικοινωνία Ζαχαράκη με πρέσβη της Γαλλίας για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή
Σοκ για τη γαλλική εκπαιδευτική κοινότητα: Τι είπε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην πρέσβη της Γαλλίας Laurence Auer για τον θάνατο του...
Τραγωδία σε σχολική εκδρομή: Επικοινωνία Ζαχαράκη με πρέσβη της Γαλλίας για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή
Νίκος Δένδιας
Δένδιας: «Η Ελλάδα θα βοηθήσει στην αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας»
Δένδιας: Η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν
Δένδιας: «Η Ελλάδα θα βοηθήσει στην αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας»
ενεεγυλ
Η μαθητική επιχείρηση WeCandle του 1ου ΕΝΕΕΓΥΛ Αν. Θεσσαλονίκης στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση του Junior Achievement
Μπορεί μια απλή κονσέρβα να μετατραπεί σε σύμβολο δημιουργίας, βιωσιμότητας και συμπερίληψης;
Η μαθητική επιχείρηση WeCandle του 1ου ΕΝΕΕΓΥΛ Αν. Θεσσαλονίκης στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση του Junior Achievement