Όταν οι νέοι κλείνουν την «πόρτα» του Πανεπιστημίου στον ρατσισμό…
Μία καινοτόμος προσέγγιση για την απόκτηση διαπολιτισμικών δεξιοτήτων για ημεδαπούς και ξένους φοιτητές με επίκεντρο τους ίδιους και τις ανάγκες τους.

Το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανδρέα Βέγλη, συμμετέχει εδώ και έναν χρόνο σε μία καινοτόμο ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της ρατσιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των νέων, και συγκεκριμένα, μεταξύ των φοιτητών-φοιτητριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ξένων φοιτητών-φοιτητριών που σπουδάζουν σε άλλη χώρα.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε μέσω του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Erasmus+ (Key Action 2) «ΜΑΤΕ» (An Innovative, Student-Centered Approach to Intercultural Skills Acquisition for Students and Young Migrants), το οποίο έχει ως στόχο την προσέγγιση φαινομένων ρατσιστικής συμπεριφοράς, δίνοντας έμφαση στον ρατσιστικό λόγο (ρητορική μίσους), και στο πώς αυτά αποτυπώνονται μεταξύ ημεδαπών φοιτητών-φοιτητριών και φοιτητών-φοιτητριών με καταγωγή από ξένες χώρες, μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες και τα βιώματα των ίδιων, αλλά και μέσα από τον εντοπισμό των συνηθέστερων μορφών ρητορικής μίσους είτε διαδικτυακά (online) είτε στην καθημερινή ζωή (offline), στις έξι χώρες-εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), στο έργο «ΜΑΤΕ» συμμετέχουν, επίσης, το Mediterranean Management Centre (Κύπρος), που είναι και συντονιστής του προγράμματος, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος), το Πανεπιστήμιο Alicante (Universitat d’ Alacant/ Universidad de Alicante, Ισπανία), το ίδρυμα FH Joanneum University of Applied Sciences (Αυστρία), το Folkuniversitetet (Σουηδία) και η εταιρία Eurocircle (Γαλλία).

Απώτερος σκοπός της ερευνητικής αυτής προσπάθειας είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση των κοινών μορφών ρητορικής μίσους στις τάξεις των φοιτητών-φοιτητριών στις χώρες-εταίρους και η εκπαίδευσή τους σχετικά με στρατηγικές που αφορούν την καταγγελία ρατσιστικών φαινομένων τόσο εντός Πανεπιστημίου όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Επιπρόσθετα, με βάση την υπάρχουσα πληροφορία και έχοντας πάντα τους ίδιους τους φοιτητές και τις ανάγκες τους στο επίκεντρο, το έργο στοχεύει στην κατασκευή ενός διαδικτυακού εργαλείου για την αξιολόγηση των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων των τελικών χρηστών, το οποίο θα παρέχει αυτόματη ανατροφοδότηση σχετικά με το επίπεδο των δεξιοτήτων και τα ελλείμματα του κάθε χρήστη. Το εργαλείο αυτό, καθώς και το υπόλοιπο παραγόμενο υλικό του έργου, θα είναι πολυγλωσσικά και ελεύθερα διαθέσιμα μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος «ΜΑΤΕ». Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει αυτό το υλικό τη βάση για έναν πανευρωπαϊκό οδηγό καλών πρακτικών για την απόκτηση διαπολιτισμικών δεξιοτήτων, τον περιορισμό της ξενοφοβίας και των διακρίσεων και την προαγωγή του σεβασμού και της διαφορετικότητας σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόγραμμα «ΜΑΤΕ» αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ διοργανώνει ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ (αίθουσα 319), όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από τις δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «ΜΑΤΕ» είναι διαθέσιμες στους συνδέσμους:

URL: http://mate.projectsgallery.eu/

Twitter: https://twitter.com/MATE65696796

Facebook:https://www.facebook.com/MATE-358521511655150/?epa=SEARCH_BOX

LinkedΙN: https://www.linkedin.com/showcase/mate-project/

Για περαιτέρω διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο Καθηγητή Ανδρέα Βέγλη ([email protected]) ή με την επιστημονική συνεργάτιδα του προγράμματος Δέσποινα Μάντζιαρη ([email protected])

Πληροφορίες για το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ του ΑΠΘ είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: medialab.jour.auth.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμπη
Τέμπη: Συγκλονιστικό ηχητικό από τη νύχτα του δυστυχήματος – «Κάντε κάτι, σας παρακαλώ»
Ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των τρένων
Τέμπη: Συγκλονιστικό ηχητικό από τη νύχτα του δυστυχήματος – «Κάντε κάτι, σας παρακαλώ»
PAIDEIAS
Υπουργείο Παιδείας: Σε απευθείας μετάδοση η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία του 2025-2026
Απευθείας μετάδοση της κλήρωσης για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σε Πειραματικά Σχολεία για το 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Σε απευθείας μετάδοση η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία του 2025-2026
aselgeia_7.jpg
Ένοχος κρίθηκε καθηγητής για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριές του – Συγκλονίζει ένα από τα θύματά του
Καταδίκη καθηγητή για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων στους Παξούς – Η φωνή των θυμάτων σπάει τη σιωπή
Ένοχος κρίθηκε καθηγητής για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριές του – Συγκλονίζει ένα από τα θύματά του
καρυα
Έλληνες σκλάβοι των ναζί στο κάτεργο θανάτου της Καρυάς - Στο φως ντοκουμέντα για το κολαστήριο των Γερμανών

Ήταν ένα τυχαίο εύρημα σε παλαιοπωλείο που άνοιξε τον δρόμο για μία συγκλονιστική έρευνα. Ο Ανδρέας Ασσαέλ, παθιασμένος με την...

Έλληνες σκλάβοι των ναζί στο κάτεργο θανάτου της Καρυάς - Στο φως ντοκουμέντα για το κολαστήριο των Γερμανών