Διετή προγράμματα σπουδών: Πάνω από 60 ειδικότητες σε 11 Πανεπιστήμια από το 2019-2020
Εντός Ιουνίου θα ανακοινωθεί ο κατάλογος με όλα τα διετή προγράμματα αντίστοιχων ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν ανά πανεπιστήμιο στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Η επιλογή των σπουδαστών, αποφοίτων ΕΠΑΛ, θα γίνεται με το βαθμό απολυτήριου, χωρίς εξετάσεις.

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Περίπου 60 διετή προγράμματα σπουδών αναμένεται να λειτουργήσουν σε 11 πανεπιστήμια της χώρας από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, στα οποία υπολογίζεται να εγγραφούν πάνω από 1500 απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων.

Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) που ιδρύονται εντός των πανεπιστημίων, σε συνεργασία με τα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα, θα παρέχουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων μαθήματα, εργαστήρια, πρακτική άσκηση για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Η επιλογή των σπουδαστών θα γίνεται με το βαθμό απολυτηρίου, χωρίς εξετάσεις, ενώ τα προγράμματα θα είναι συναφή με τομείς των ΕΠΑΛ, όπως εκείνων της πληροφορικής, διοίκησης και οικονομίας, ναυτιλιακών επαγγελμάτων, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, εφαρμοσμένων τεχνών, γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το διάστημα οριστικοποιούνται οι τελικοί πίνακες όλων των προγραμμάτων σπουδών από τις Συγκλήτους των ιδρυμάτων, ενώ εντός Ιουνίου θα ανακοινωθούν αναλυτικά όλα τα διετή προγράμματα που θα λειτουργήσουν αρχικά σε 11 πανεπιστήμια, σε αντίστοιχες ειδικότητες, στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στους τίτλους των διετών προγραμμάτων καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα.

Ακαδημαϊκή αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Τα διετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα χρηματοδοτούνται με επιπρόσθετους πόρους από το υπουργείο Παιδείας, θα εποπτεύονται από τα πανεπιστήμια. Ωστόσο θα διατηρούν τον αυτόνομο χαρακτήρα τους καθώς τα προγράμματα σπουδών καθορίζονται κατά βάση από τις ανάγκες της σύγχρονης επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης. Άλλωστε η αντίληψη για την απόκτηση απλών δεξιοτήτων θεωρείται πια παρωχημένη, καθώς τα νέα επαγγέλματα και οι ειδικότητες που αναδύονται απαιτούν ευρύτερες γνώσεις, ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση. 

Κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα διοικείται από ένα συμβούλιο που ορίζει το κάθε πανεπιστήμιο με επικεφαλής έναν αντιπρύτανη. Στα προγράμματα θα διδάσκουν τόσο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του κάθε ιδρύματος, όσο και εξωτερικοί διδάσκοντες με εμπειρία στα οικεία γνωστικά αντικείμενα.

 

 


Δείτε επίσης στο alfavita.gr

Η διαπολιτισμική Εκπ/ση φέρνει νέες προσλήψεις στις Τάξεις Υποδοχής

Παράταση στο ετήσιο σεμινάριο στη Διαπολιτισμική Εκπ/ση

best of network

σχετικά άρθρα