Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Thumbnail
Να εδραιωθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στη συνείδηση της κοινωνίας ως ένα ίδρυμα σύγχρονο, προοδευτικό, διεθνώς αναγνωρίσιμο, ανταγωνιστικό με δημόσιο χαρακτήρα είναι η επιδίωξη του υποψήφιου πρύτανη και καθηγητή Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών της Σχολής Επιστημών Τροφίμων, Παναγιώτη Καλδή.

Αναφερόμενος στην πορεία του ΠΑΔΑ, το οποίο μετρά ένα περίπου χρόνο ζωής μετά την ενοποίηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, κάνει λόγο για δικαίωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας - χωρίς να λείπουν ωστόσο οι οργανωτικές αστοχίες και δυσκολίες της μεταβατικής περιόδου. Χαρακτηρίζει κρίσιμη την περίοδο των πρυτανικών εκλογών λόγω της υποστελέχωσης, της έλλειψης χώρων και πόρων, υπογραμμίζοντας ότι το διακύβευμα είναι να μετατραπεί το πανεπιστήμιο από ένα ελεγχόμενο, διχασμένο και εσωστρεφές «σχολείο» σε ένα δημοκρατικό και συνεργατικό Ίδρυμα, ανοιχτό στη κοινωνία.

Συνέντευξη στη Χρύσα Βαϊνανίδη

1. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μετρά ένα περίπου χρόνο ζωής μετά από την ενοποίηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία του μέχρι σήμερα;

Ένα χρόνο μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – το τρίτο σε μέγεθος φοιτητών της χώρας - διαπιστώνεται ότι, εν γένει, δικαιώνεται, στρατηγικά, η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, που υπερψηφίσθηκε επί της αρχής και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε, αφορούσε την απορρόφηση δυο καλά εδραιωμένων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, με χωροταξική εγγύτητα, στην πρωτεύουσα της χώρας, με σημαντικές αξιολογικές ακαδημαϊκά περγαμηνές, που είχαν σχεδόν παράλληλη εκπαιδευτική προϊστορία πέραν του 1/3 του αιώνα και τα οποία από το 2001 ήταν ΑΕΙ, μαζί με τα Πανεπιστήμια. Πρόσφατα στο Ίδρυμα ενσωματώθηκε και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Το Πανεπιστήμιο συνεχίζει να βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης στη νέα κατάσταση με τις αντίστοιχες επιπτώσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων οργανωτικών αλλαγών και διεθνώς. Η παρούσα περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το Ίδρυμα, καθώς τα προβλήματα υποστελέχωσης, έλλειψης χώρων, πόρων κλπ., είναι συσσωρευμένα και η ακαδημαϊκή κοινότητα αναστατωμένη.

Οργανωτικές αστοχίες στην αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου, όπως προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των δυο προηγούμενων ΑΕΙ αλλά και πρακτικές δυσκολίες απόρροια της ελλιπούς επικοινωνίας στη νέα πραγματικότητα εντείνουν τις αναταράξεις. Η εμπέδωση του κοινού σκοπού και του αισθήματος δικαιοσύνης αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

2. Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών στο ΠΑΔΑ; Τι διεκδικείτε με την ψήφο των Πανεπιστημιακών;

Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές, αφού κρίνεται η επιλογή μεταξύ ενός ελεγχόμενου και διχασμένου εσωστρεφούς «σχολείου» και ενός δημοκρατικού και συνεργατικού ανοικτού στην κοινωνία Πανεπιστημίου. Διεκδικώ τη συμμετοχική ακαδημαϊκή διαμόρφωση του Πανεπιστημίου, μέσα από αρχές, κατάλληλο σχεδιασμό, ομαδική εργασία και ταχεία υλοποίηση.

Το κοινό όραμα είναι το Ίδρυμα να μπορέσει να καταστεί και να εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας ως ένα σύγχρονο, προοδευτικό, ισχυρό και διεθνώς αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο με δημόσιο χαρακτήρα. Ένα Πανεπιστήμιο ευχάριστης καθημερινότητας, ένας χώρος στον οποίο όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα να μπορεί να ζει και να κοινωνικοποιείται. Ένα Πανεπιστήμιο που να θέτει υψηλά τα θέματα υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και οικολογίας. Ενωτικά, όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα να είναι συσπειρωμένη και πρωταγωνίστρια, για ένα Πανεπιστήμιο, για όλους και όχι για τους λίγους, τους «εκλεκτούς».

3. Ποια η γνώμη σας για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης στην Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνει 24 Πανεπιστήμια και αφορά σε μια μεταβατική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ορθά, ολοκληρώθηκε ο «κύκλος ζωής» και των λοιπών ΤΕΙ της χώρας μετά τις συγχωνεύσεις τους με Πανεπιστήμια, με εξαίρεση την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-20, μια νέα κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή πλαίσιο καινούργιων συνεργειών και αναδιατάξεων μεταξύ των Πανεπιστημίων της χώρας, όπως και την αναδιοργάνωση και λειτουργία τους.

Μάλιστα, η έναρξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας δόθηκε ήδη από τον νυν Πρωθυπουργό με τη δήλωσή του: «Η Κρήτη αποκτά και τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την έναρξη των συζητήσεων για ένα μεγάλο και ισχυρό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης» (Χανιά, 3 Μαΐου 2019), που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Μεγαλονήσου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τον ΠΑΣΠ ένα βήμα πριν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Αποτελέσματα ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

exadaktilos tzanakis koronoios
Τζανάκης: Εκατόμβη νεκρών αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον – «Ζούμε σε πόλεμο»
«Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών», προειδοποιεί ο Ν. Τζανάκης - «Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για τους άνω των 40 και αργότερα για τους άνω...
Τζανάκης: Εκατόμβη νεκρών αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον – «Ζούμε σε πόλεμο»
Φιλόλογοι Πάτρας: Αντιδράσεις για πρόσκληση μόνο εμβολιασμένων σε συνέλευση
Αντιδράσεις στους φιλόλογους της Πάτρας για την απόφαση του Συνδέσμου να καλέσει σε συνέλευση μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες
Φιλόλογοι Πάτρας: Αντιδράσεις για πρόσκληση μόνο εμβολιασμένων σε συνέλευση