Thumbnail
  O Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Λευτέρης Δασκαλάκης», σε συνεργασία με  τους  Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, σας καλούν να συμμετάσχετε στον 5ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων «Τύπος και Ουσία» (2018-2019).

   Στον διαγωνισμό υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες:

    Α) Η πρώτη κατηγορία, αυτή του σχολικού εντύπου αφορά στις εφημερίδες και τα περιοδικά τάξεων ή σχολείων που έχουν εκδοθεί κατά την τρέχουσα σχολική  χρονιά  2018- 2019. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες, τα ηλεκτρονικά περιοδικά καθώς και όποια άλλη μορφή έντυπης αποτύπωσης μιας ομαδικής σχολικής εργασίας.

Β)   Κατηγορία μαθητικού ρεπορτάζ ή φωτορεπορτάζ: Αφορά στην έρευνα γύρω από ένα θέμα ή εργασίες στο συγκεκριμένο είδος ρεπορτάζ  το οποίο δημιουργείται από εικόνες και λεζάντες με σκοπό την εξιστόρηση ενός γεγονότος. Συνήθως αφορά σε φωτογραφικό υλικό και σε κάποιες  περιπτώσεις  βίντεο.

  *Εκείνο το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό στοιχείο στο φωτορεπορτάζ είναι οι εκφράσεις στα πρόσωπα όπως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τα γεγονότα καθώς και η εφευρετικότητα στις περιγραφές που συνοδεύουν τις φωτογραφίες .

        Γ) Κατηγορία μαθητικής συνέντευξης. Συνέντευξη είναι η συζήτηση που έχει ένας  δημοσιογράφος με ένα πρόσωπο ή πρόσωπα που για διάφορους λόγους  έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού. 

     *Στόχος της συνέντευξης, του ρεπορτάζ, αλλά και γενικά της δημοσιογραφίας είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια μέσα από τη ματιά του προσώπου που την ερευνά.

      Δ) Κατηγορία μαθητικού άρθρου. Στην κατηγορία αυτή θα ενταχθούν οι εργασίες εκείνες που δεν περιλαμβάνονται στις προηγούμενες δύο αλλά αποτελούν πρωτότυπες μορφές μαθητικής έκφρασης (χρονικά, αφιερώματα, λογοτεχνικές αναφορές) χωρίς υποχρεωτικά να αντιστοιχούν στον στενό ορισμό του «άρθρου».

Ε) Κατηγορία μαθητικού σκίτσου ή γελοιογραφίας. Περιλαμβάνει σχέδια προσώπων ή πραγμάτων με γελοιογραφικό ή άλλο περιεχόμενο με στόχο τον χιουμοριστικό σχολιασμό της επικαιρότητας.

Παρακαλούμε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις κατηγορίες Β,Γ,Δ και Ε που αναδεικνύουν την συμμετοχή ατόμων η μικρών σχολικών ομάδων, στην περίπτωση που το σχολείο δεν έχει εκδώσει μαθητικό έντυπο.

   Οι πιο πρωτότυπες εργασίες θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «Τα κρητικόπουλα» (τεύχος 2) και στον τοπικό Τύπο μέσα από συνεργασίες του Συλλόγου με αντίστοιχα ΜΜΕ.

      Οι εργασίες μπορούν να παραδίδονται ή να αποστέλλονται ατομικά ή ομαδικά -με την υποσημείωση «Για το Διαγωνισμό Τύπος και Ουσία»- στις  παρακάτω διευθύνσεις , μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019:

- Ταχυδρομική:

«Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας»,

Φοίνικος 16, 71305, Ηράκλειο.

- Ηλεκτρονική: [email protected]

 Ηλεκτρονικά μπορείτε να διαβάσετε το περιοδικό «Tα κρητικόπουλα» (τεύχος 1) στον δικτυακό τόπο του Συλλόγου:  www.typoskaiousia.gr

Ηράκλειο, 23 Ιανουαρίου 2019

Η Οργανωτική Επιτροπή

ta_kritikopoyla-exofyllo.jpg

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trapeza peiraios
Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε
Συγκεκριμένα, επιτήδειοι καλούν πολίτες προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Τράπεζας
Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε
πανελλαδικες
Πανελλαδικές σήμερα Τρίτη με εξέταση στα Αγγλικά: Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλαδικές 2025 : Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις στα Αγγλικά
Πανελλαδικές σήμερα Τρίτη με εξέταση στα Αγγλικά: Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις
ελμε κερκυρας
Ασύλληπτο! Καταδικαστική απόφαση για καθηγητές, μέλη του ΔΣ ΕΛΜΕ – Θα ασκήσουν έφεση (ΒΙΝΤΕΟ)
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Κέρκυρας έπραξε το αυτονόητο, παρεμβαίνοντας μετά από αλλεπάλληλα καλέσματα εκπαιδευτικών, για να αντιμετωπίσει...
Ασύλληπτο! Καταδικαστική απόφαση για καθηγητές, μέλη του ΔΣ ΕΛΜΕ – Θα ασκήσουν έφεση (ΒΙΝΤΕΟ)
skianis
Κωνσταντίνος Σκιάνης: Ο καθηγητής που φέρνει την AI στην τάξη και εντοπίζει όσους κάνουν εργασίες με ChatGPT
Το ChatGPT ως διπλό εργαλείο: Βοήθεια και κίνδυνος για την κριτική σκέψη - «Τα παιδιά πάνε εύκολα στο ChatGPT, πιστεύοντας οτιδήποτε τους πει και το...
Κωνσταντίνος Σκιάνης: Ο καθηγητής που φέρνει την AI στην τάξη και εντοπίζει όσους κάνουν εργασίες με ChatGPT