"Κραυγή" αγωνίας από τους φοιτητές Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσ/νίκης - Υπό κατάληψη το Τμήμα
Ζητούν αυτόνομο τμήμα - Διαμαρτυρία και από τα μέλη ΔΕΠ - Τι αναφέρουν στο alfavita.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τη διαβούλευση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Όπως σημειώνουν στο alfavita.gr, θεωρούν ότι θίγονται ανεπανόρθωτα, καθώς, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου για το ΔΙ.ΠΑ.Ε, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων μετατρέπεται σε κατεύθυνση του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών μαζί με το Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας. Στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ και των δύο Τμημάτων (άρθρο 8, παρ. 1) και οι φοιτητές ακολουθούν την τοποθέτηση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος (άρθρο 11, παρ. 1) με τον ίδιο τρόπο που έγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και γίνεται και στο ΔΙ.ΠΑ.Ε και σε άλλα Τμήματα που συνενώνονται. 

Οι φοιτητές επισημαίνουν ότι "για τα άλλα Τμήματα αυτό προβλεπόταν από τις αποφάσεις των συνελεύσεων των αντίστοιχων Τμημάτων που αποδέχθηκε η σύγκλητος. Στην περίπτωση όμως του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης αυτό γίνεται κατά παράκαμψη των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Τμήματος και του Ιδρύματος."

2

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο alfavita.gr," το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να παραμείνει ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ στο νέο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ κατ αναλογία με αντίστοιχα Τμήματα ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ του εξωτερικού  με τα οποία έχει απόλυτη συνάφεια. Η εξέλιξη αυτή ολοκληρώνει μια διαδικασία υποβάθμισης της Εκπαίδευσης στο χώρο της Υγείας που άρχισε με τη μετατροπή σε κατεύθυνση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας στο Πανεπιστήμειο Δυτικής Αττικής και συνεχίστηκε με το  κλείσιμο του αντίστοιχου Τμήματος στη Λάρισα."

Ακόμη, οι φοιτητές αναφέρουν:

"Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ δυστυχώς ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παρούσα επιλογή ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ διαιωνίζοντας μια προβληματική κατάσταση και ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ  την και σε ένα άλλο ΥΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ αντιδρούν στην εξέλιξη αυτή και σε ένδειξη διαμαρτυρίας τους προς το παρόν ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γιατί πιστεύουν οτι από την εξέλιξη αυτή υπάρχουν μόνο χαμένοι: Το Τμήμα Αισθητικής, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και η Εκπαίδευση γενικότερα."

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων τελεί υπό κατάληψη, με αποχή φοιτητών- καθηγητών από τις εξετάσεις μέχρι τη διόρθωση του σχεδίου νόμου.

1

Πέραν των φοιτητών, αντίστοιχη διαμαρτυρία εξέδωσαν και τα μέλη ΔΕΠ:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με βάση το Σχέδιο Νόμου για την Ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε), το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης, που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να διατηρηθεί ως αυτόνομο Τμήμα, γίνεται κατεύθυνση. 
Η εξέλιξη αυτή γίνεται κατά παράκαμψη όλων των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Τμήματος και του Ιδρύματος που στήριξαν τη δυνατότητα και το δικαίωμα του Τμήματος να παραμείνει ως αυτόνομο Τμήμα με την ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.
Η διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δηλώνει, ότι η πρόταση του Ιδρύματος και της Διοικούσας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. την οποία προώθησαν στο Υπουργείο (Κυριακή 10-02-2019) ήταν σύμφωνη με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και ορισμένα σημεία του Σχεδίου Νόμου τροποποιήθηκαν στη συνέχεια με αποτέλεσμα το Σχέδιο Νόμου που ανέβηκε για Διαβούλευση να είναι διαφορετικό.

Είναι ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ.

Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων, ώστε να μπορεί να σταθεί ως αυτοδύναμο Τμήμα. Επιπλέον, έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως: 
- πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιημένο και αντίστοιχο με αυτό Τμημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, 
- ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorialboard και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ).

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εικασίες και αποδεικνύονται και από τις αξιολογήσεις του Τμήματος (εσωτερικές και εξωτερικές) και από την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Τμήματος.

Η εκπαίδευση που παρέχει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με αυτά των αποφοίτων Βρετανικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως Biomedical Scientists (https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist), αντιστοίχιση που έκαναν και οι καθηγητές Πανεπιστημίων του Εξωτερικού κατά την Εξωτερική Αξιολόγηση του Τμήματος το 2012, προτείνοντας μάλιστα από τότε τη μετονομασία του Τμήματος με προσθήκη του προθέματος bio- (biomedical) στον τίτλο του Τμήματος για καλύτερη εναρμόνιση με τα Διεθνή Πρότυπα.  Ήδη πολλοί απόφοιτοι του τμήματος με βάση το περίγραμμα των μαθημάτων του προγράμματος Σπουδών αναγνώρισαν πλήρως το πτυχίο τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και εργάζονται ως Biomedical Scientists, εντάσσονται σε μεταπτυχιακά, εκπονούν διδακτορικές διατριβές ή εργάζονται ως ερευνητές και μάλιστα ορισμένοι ως πρώτης βαθμίδας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 118, 14/06/96 κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και το ΦΕΚ 34/Α/20-3-2017 άδειας εξάσκησης επαγγέλματος (με υποβολή του πτυχίου) αποτελούν το κύριο μέρος των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και πραγματοποιούν εξειδικευμένες Εργαστηριακές  Εξετάσεις για την διάγνωση νοσημάτων στον άνθρωπο, στελεχώνοντας τα Τμήματα μικροβιολογικό – ιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσίας-τράπεζα αίματος, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητος, πυρηνικής Ιατρικής για εκτέλεση των εξετάσεων RIA, ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό, τοξικολογικό, παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό, γενετικής, μοριακής βιολογίας και πειραματόζωων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο με βάση το αντικείμενο σπουδών τους, όπως στην βιοϊατρική έρευνα κλπ.

Με τα σημερινά δεδομένα στον Τομέα της Υγείας, την επανεμφάνιση παλιών νοσημάτων και την οικονομική κρίση, οι Βιοεπιστήμονες (Ιατρικά Εργαστήρια) και η Εκπαίδευση στο χώρο της Υγείας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί.

Η μετατροπή ενός Τμήματος σε κατεύθυνση οδηγεί μοιραία σε υποβάθμιση.

Υποβάθμιση στο χώρο της Υγείας είδαμε να γίνεται λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, παρακολουθήσαμε μια υποβάθμιση της Εκπαίδευσης στο χώρο της Υγείας που πραγματοποιήθηκε σταδιακά και φαινόταν να αποτελεί φυσικό αποτέλεσμα της αδυναμίας πρόσληψης νέου εκπαιδευτικού προσωπικού από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και πάλι λόγω της κρίσης.

Όταν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έγινε κατεύθυνση του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και ο όρος Βιοϊατρικές Επιστήμες, που σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζει την εκπαίδευση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, απλώθηκε για να χαρακτηρίσει στην Ελλάδα μια μεγάλη ομάδα διαφορετικών Επιστημών είπαμε, ότι ήταν μεγάλο λάθος, αλλά αναγκαίο κακό, εξαιτίας της προσωρινής αδυναμίας των Τμημάτων να σταθούν αυτόνομα. Ήταν μια κατάσταση στην οποία τα επιμέρους Τμήματα είχαν συμφωνήσει και ελπίζαμε ότι στο μέλλον θα μπορούσε να διορθωθεί προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των επιμέρους ειδικοτήτων. 
Στη συνέχεια, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στη Λάρισα έκλεισε, αλλά η απόφαση, δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι είχαν μείνει λίγα μέλη ΔΕΠ.

Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων όμως στη Θεσσαλονίκη είχε όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να μείνει αυτόνομο και η διάθεση και η δυνατότητα αυτονομίας επικυρώθηκε από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Τμήματος και του Ιδρύματος τις οποίες επανειλημμένως δηλώσατε ότι το Υπουργείο θα σεβαστεί. Ωστόσο, με βάση το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση στις 13-02-2019 το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, κατά παράκαμψη όλων των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Τμήματος και του Ιδρύματος, μετατρέπεται σε κατεύθυνση του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών μαζί με την ενός μέλους ΔΕΠ Αισθητική & Κοσμητολογία. ΓΙΑΤΙ;

Όταν ένα Τμήμα μετατρέπεται σε κατεύθυνση (δηλαδή Τομέα) και συνενώνεται με ένα άλλο Τμήμα που ουδεμία σχέση έχει με την εκπαίδευση που αυτό παρέχει, η παρεχόμενη από αυτό εκπαίδευση μοιραίως υποβαθμίζεται.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά, ότι το ένα μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, ούτε τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή λόγω μη κατάλληλων επιστημονικών αντικειμένων. Και η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο Τμήμα, καταδικάζοντας και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.
Επιπλέον, το μοναδικό μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής με ειδικότητα Αισθητική – Αποτρίχωση και συναφή με την εν λόγω ειδικότητα διδακτική και επαγγελματική εμπειρία ουδεμία συνάφεια έχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβάλει στο διδακτικό και επιστημονικό έργο του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. 

Η επιλογή αυτή ΔΕ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ αλλά ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.
Δεν αξίζει στην Ελλάδα γενικότερα και στη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα, ένα Προβληματικό Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών που θα βγάζει αποφοίτους ελλιπούς εκπαίδευσης.
Ένα Τμήμα με επαρκή εκπαίδευση τόσο στον Τομέα της Αισθητικής όσο και της Κοσμητολογίας θα μπορούσε να παρέχει αποφοίτους ικανούς να συμβάλλουν και στον αναπτυσσόμενο κλάδο της παρασκευής καλλυντικών στη Βόρειο Ελλάδα. Αν πραγματικά το Υπουργείo θέλει ένα τέτοιο Τμήμα στη Βόρεια Ελλάδα ας το κρατήσει αυτόνομο και ας το ενισχύσει με κατάλληλο προσωπικό, ώστε να μπορεί να παρέχει αξιοπρεπώς την εκπαίδευση που αρμόζει στους φοιτητές του. Σήμερα το Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκης παρέχει 4 μαθήματα Κοσμητολογίας στα 44, παρά την παρότρυνση των εξωτερικών αξιολογητών να ανεβάσει τον αριθμό στο 1/3 του συνόλου των μαθημάτων.

Η Βόρειος Ελλάδα χρειάζεται ένα Πανεπιστήμιο με υγιή Τμήματα που πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια και μπορούν να παρέχουν σπουδές υψηλού επιπέδου από τις οποίες θα προκύψουν ανάλογου επιπέδου επιστήμονες, ικανοί να προσφέρουν τα μέγιστα στον επαγγελματικό τους χώρο.

ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 13-02-2019 ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, υπηρετώντας την προσπάθεια Αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με σεβασμό στις αποφάσεις των θεσμικών συλλογικών οργάνων των Ιδρυμάτων, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει, θα διορθώσει το λάθος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2021: Αυτά είναι τα θέματα σε Χημεία, Πληροφορική, Κοινωνιολογία

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

gynaikoktonos glyka nera
Γλυκά Νερά: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο γυναικοκτόνος
Ο 33χρονος πιλότος που δολοφόνησε την 20χρονη σύζυγό του στα Γλυκά Νερά έλαβε προθεσμία για την απολογία, ενώ εμφανίστηκε αμίλητος στον δικαστικό...
Γλυκά Νερά: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο γυναικοκτόνος
karolain 33xronos syzygos
Γυναικοκτονία-Γλυκά Νερά: Αναμένεται η απόφαση για την προσωρινή επιμέλεια του παιδιού
Η Εισαγγελία Ανηλίκων αποφασίζει αν θα δοθεί η προσωρινή επιμέλεια του παιδιού είτε στους συγγενείς της Καρολάιν στην Αλόννησο, είτε στην οικογένεια...
Γυναικοκτονία-Γλυκά Νερά: Αναμένεται η απόφαση για την προσωρινή επιμέλεια του παιδιού