Thumbnail
Το νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης και θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα σε όλη την Κρήτη όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ρεθεμνιώτικα νέα"

Το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής θα είναι πολυτεχνική σχολή πενταετούς φοίτησης - Θετικά βλέπει ο υπουργός τη χρηματοδότηση κατασκευής των νέων φοιτητικών κατοικιών και του διοικητηρίου στου Γάλλου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους θεσμικούς ο υπουργός Παιδείας το νέο πανεπιστήμιο που θα προκύψει από την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα σε όλη την Κρήτη. Για τον νομό Ρεθύμνου, ωστόσο, δεν προβλέπεται τίποτα καινούριο.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Παιδείας, το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας θα παραμείνει στο Ρέθυμνο και θα αναβαθμιστεί σε τμήμα πενταετούς φοίτησης, ενώ ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση και στήριξη από πλευράς λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ (HIPER). Παρά τα αιτήματα των θεσμικών για τη λειτουργία μιας επιπλέον σχολής του νέου πανεπιστημίου στον νομό Ρεθύμνου, κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό του υπουργείου, όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο του διαλόγου που, όπως ειπώθηκε, είναι σε εξέλιξη.


Σε ότι αφορά το πανεπιστήμιο Κρήτης  σύμφωνα με τα Ρεθεμνιώτικα νέα ο υπουργός φαίνεται πως διαβεβαίωσε για τη δημιουργία του τμήματος τουρισμού, ωστόσο εκφράστηκαν αντιδράσεις από τους φορείς του νομού όταν πληροφορήθηκαν ότι η σχολή διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης θα αναβαθμιστεί σε σχολή διοίκησης και τουρισμού. Ωστόσο ο υπουργός εξήγησε ότι η σχολή αυτή υπάρχει και δεν μπορεί να καταργηθεί. Τέλος ο κ. Γαβρόγλου εμφανίστηκε θετικός στη χρηματοδότηση από πλευράς υπουργείου της κατασκευής των φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και για την κατασκευή του νέου διοικητηρίου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.


Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις της, στα «Ρ.Ν.», η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ανέφερε: «Η όλη διαδικασία εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβούλευση. Καταρχάς μας είπαν ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση της επιτροπής που είχε συστήσει ο Γαβρόγλου για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ. Μας είπε ότι η σκέψη είναι να αναβαθμιστεί το τμήμα του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο, να υπαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές του νέου πανεπιστημίου και θα γίνει πενταετούς φοίτησης. Για δεύτερο τμήμα και μάλιστα τεχνολογικής κατεύθυνσης που ζητούσαμε δεν λάβαμε καμία υπόσχεση. Μας είπαν ότι είναι σε διαβούλευση και υπό σκέψη. Όπως μας είπαν το νέο πανεπιστήμιο θα έχει έδρα το Ηράκλειο, ενώ μας ανέφεραν ότι η σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης θα αναβαθμιστεί σε σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τουρισμού και σε αυτό αντιδράσαμε γιατί θα υπάρχουν δυο σχολές τουρισμού στο νησί. Μας τόνισαν όμως ότι η σχολή αυτή στο ΤΕΙ υπάρχει και δεν μπορούν να την καταργήσουν. Ουσιαστικά με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου δεν «πειράζουν» το Ρέθυμνο, αλλά δεν το ευνοούν κιόλας. Είπαν ότι θα στηρίξουν οικονομικά το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ. Υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο καθώς επίσης και το διοικητήριο του Ρεθύμνου. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε κάτι παραπάνω. Θα θέλαμε να ενισχυθεί το Ρέθυμνο και με μια δεύτερη τεχνολογική σχολή. Ειδικά στην προοπτική του να γίνουν μετά από κάποια χρόνια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού ένα δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο θεωρητικές σχολές στην πόλη μας. Θα θέλαμε συνέργεια με τεχνολογικές σχολές που έχουν εργαστήρια και έχουν ευρωπαϊκά προγράμματα και ενισχύονται. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και το υπουργείο μας είπε ότι δεν σταματά ο διάλογος».
Σφόδρα δυσαρεστημένος από τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ο οποίος τόνισε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου θα «αφυδατώσει» το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, αφήνοντας αιχμές ότι μακροπρόθεσμα επιχειρείται μια υποβάθμιση και τίθεται σε κίνδυνο και η διατήρηση της έδρας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Από την πλευρά του μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Γιώργος Μαρινάκης εμφανίστηκε σφόδρα δυσαρεστημένος και χαρακτηριστικά τόνισε: «Ελπίζω αυτά που ακούσαμε για το νέο πανεπιστήμιο, που ήταν μια μη επιθυμητή από εμάς εξέλιξη, να μην έχει καμία επικάλυψη με τις σχολές που υπάρχουν ήδη στο Ρέθυμνο διότι αυτό θα δημιουργήσει -όπως παρατηρούμε ήδη- διολίσθηση σε επίπεδο διοικητικό και επιστημονικό, θα δημιουργήσει «αφυδάτωση» των σχολών του Ρεθύμνου. Ζητήσαμε να ενισχυθεί το ΤΕΙ με μια ακόμα σχολή που θα δώσει μια πληρότητα στο ήδη υπάρχον τμήμα που ανήκει στο πολυτεχνικό τμήμα του νέου πανεπιστημίου. Ζητήσαμε επιτέλους να ιδρυθεί η νέα σχολή τουρισμού, έστω και ως τμήμα στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα