Σε ποιες έξι πόλεις θα λειτουργήσει το νέο Διεθνές Πανεπιστήµιο

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούργια τµήµατα, µε προοπτική για αρκετά περισσότερα»
Τον Φεβρουάριο ψηφίζεται ο νόµος για το νέο Διεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδος που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και τµήµατα σε έξι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι κατ΄ εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».

«Ένα νέο μεγάλο πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης».

Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούργια τµήµατα, µε προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εµάς µας ενδιαφέρει όχι µόνο η ίδρυση των νέων τµηµάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο µηχανογραφικό πια κανένα τµήµα που δεν θα είναι στελεχωµένο µε τον µίνιµουµ αριθµό που χρειάζεται για να είναι αυτόνοµο ένα τµήµα».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το νέο ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο θα πλαισιωθεί από ερευνητικά ινστιτούτα βασικής έρευνας στις επιστήµες, όπου θα δοκιµάζονται στην πράξη καινοτόµες παραγωγικές τεχνικές αλλά και διδακτικές µέθοδοι, από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και Ανάπτυξης για την εφαρµογή νέων παιδαγωγικών µεθόδων στα γνωστικά πεδία σπουδών του πανεπιστηµίου, αλλά και γενικότερα για την έρευνα καινοτόµων µεθόδων ηλεκτρονικής µάθησης, και από το Κέντρο Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης για τα διετή προγράµµατα σπουδών.

Το πανεπιστήµιο θα έχει 31 τµήµατα και 7 σχολές, µε περίπου 500 µέλη ∆ΕΠ. Για τους Έλληνες η φοίτηση θα είναι δωρεάν, ενώ ξένοι φοιτητές θα µπορούν να εγγράφονται στα αγγλόφωνα τµήµατα που θα λειτουργούν. Οι επτά σχολές που θα περιλαµβάνει το νέο πανεπιστήµιο θα είναι οι εξής:

Μηχανικών, µε έδρα τις Σέρρες και λειτουργία σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη.
Οικονοµικών, η οποία θα λειτουργήσει σε τρεις πόλεις, και συγκεκριµένα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα.
Ανθρωπιστικών Σπουδών, η οποία θα λειτουργήσει µόνο στη Θεσσαλονίκη.
Επιστηµών Υγείας, που επίσης θα λειτουργήσει µόνο στη Θεσσαλονίκη.
Γεωπονίας, µε έδρα τη ∆ράµα και λειτουργία σε ∆ράµα και Θεσσαλονίκη.
Σχεδιασµού, η οποία θα λειτουργήσει σε Σέρρες και Κιλκίς.
Φυσικοµαθηµατική, η οποία θα λειτουργήσει στην Καβάλα 

Γνωρίστε το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο στο Spoudase Festival που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο στις 18-19 Μαϊου, υπό την αιγίδα της ΓΓΔΜ του Υπουργείου Παιδείας και της ΓΓΕΕ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

 

 

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ: Αυτά είναι τα σεμινάρια που δίνουν μόρια και έχουν ανοικτές αιτήσεις
 

Βρες μαθητές για ιδιαίτερα μέσω της νέας πλατφόρμας του teachersnet

σχετικά άρθρα

Προσλήψεις αναπληρωτών: Από σήμερα οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών - Αναλυτικές οδηγίες
Προσλήψεις αναπληρωτών: Από σήμερα οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών - Αναλυτικές οδηγίες
Οι αιτήσεις-δηλώσεις προτίμησης περιοχών υποβάλλονται από σήμερα Πέμπτη 13/8 έως και την Τρίτη 18/8/2020.
Προσλήψεις αναπληρωτών: Από σήμερα οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών - Αναλυτικές οδηγίες
Γερμανία: Όχι σε κλείσιμο σχολείων λόγω κορονοϊού από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου
Γερμανία: Όχι σε κλείσιμο σχολείων λόγω κορονοϊού από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου
«Εάν προκύψει κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο, δεν πρέπει να κλείσει για 14 ημέρες. Αρκεί να μείνουν στο σπίτι μεμονωμένες τάξεις ή τμήματα»
Γερμανία: Όχι σε κλείσιμο σχολείων λόγω κορονοϊού από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου