Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την άρση των εμπόδια στην εγγραφή ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια
Αναλτικά η ερώτηση των πέντε βουλευτών του ΚΚΕ

Ερώτηση για την άρση των εμποδίων που αφορούν στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια κατέθεσαν σήμερα στην Βουλή πέντε βουλευτές του ΚΚΕ.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

"Το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ' αριθμ.: 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).

Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Μέχρι σήμερα, ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση εργοδότη.

Οι προϋποθέσεις αυτές καθιστούν απαγορευτική την εγγραφή εκατοντάδων ανήλικων μαθητών που εργάζονται σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας ή που εργάζονται ευκαιριακά στη διάρκεια του σχολικού έτους.

Αντί το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προς τους εργοδότες για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ανήλικων εργαζόμενων, θέτει απαγορευτικές διατάξεις για την εγγραφή των ανήλικων μαθητών στο εσπερινό σχολείο, λες και είναι δική τους ευθύνη το γεγονός πως δεν ασφαλίζονται.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι στα εσπερινά σχολεία, βρίσκουν σχολική στέγη μια σειρά παιδιών, που αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι. Είναι εξάλλου γνωστό από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας ότι το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 18-24 ετών είναι στα ύψη. Προβλήματα, τα οποία έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να εμποδίσουν την εγγραφή μαθητών εκ του πονηρού σε εσπερινά σχολεία, σημειώνουμε πως ένας μαθητής που προέρχεται από μία εύρωστη οικονομικά οικογένεια, μπορεί να εξασφαλίσει και βιβλιάριο εργασίας και ηλεκτρονική εκτύπωση από το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ". Αντίθετα, αυτοί που δεν μπορούν, είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης, που παλεύουν να βγάλουν ένα μεροκάματο, συνήθως ανασφάλιστοι και αδήλωτοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την άρση των απαράδεκτων εμποδίων στην εγγραφή ανήλικων μαθητών στα εσπερινά σχολεία και την απόσυρση της υπ' αριθμ.: 139101/ΓΔ4 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3674/28-08-2018);

Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Δελής
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μανώλης Συντυχάκης"

σχετικά άρθρα

Κομφούζιο στους δρόμους λόγω βροχής
Κομφούζιο στους δρόμους λόγω βροχής

Η βροχή προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι την Αττική να είναι κυριολεκτικά αδιάβατοι.

Η κίνηση είναι μεγάλη...

Κομφούζιο στους δρόμους λόγω βροχής