Thumbnail
Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στην Α΄ Λυκείου


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στην Α΄ Λυκείου.

Ανησυχία και αγανάκτηση φέρνει σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση, με την απόφασή της να υλοποιήσει το νόμο 4186/2013 για το «νέο λύκειο» και να θέσει σε εφαρμογή τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στην Α’ Λυκείου μέσα από την τράπεζα θεμάτων.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα σπρώξει χιλιάδες μαθητές εκτός του Λυκείου, θα τους στείλει στην ψευτοκατάρτιση των ΕΠΑΛ και των ΣΕΚ, θα τα εξωθήσει στην εγκατάλειψη του σχολείου.

Ήδη φέτος, δυο μήνες πριν τις εξετάσεις και τη λήξη της σχολικής χρονιάς:

Εντοπίζεται πλήθος κενών σε εκπαιδευτικούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε όλα τα μαθήματα, ακόμη και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα.

Η άρνηση της κυβέρνησης για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού δυναμικού, καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την ολοκλήρωση της ύλης με παιδαγωγικούς όρους. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου χωρίς προηγούμενο. Οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται κυριολεκτικά να «τρέξουν την ύλη» προκειμένου –με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου- τυπικά να καλύψουν όλο τον όγκο της εξεταστέας -όπως προβλέπεται- ύλης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά να αδυνατούν (και από την άποψη της παιδαγωγικής ούτε πρέπει) να ακολουθήσουν αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς, να πυκνώνουν τα κενά που αυτά έχουν, να εντείνονται τα φαινόμενα της παπαγαλίας, της μη αφομοίωσης της γνώσης.

Διευρύνεται ο αριθμός των μαθητών που «μένουν πίσω». Είναι τα παιδιά που ξεκινούν - έτσι κι αλλιώς- από δυσμενή κοινωνική αφετηρία και στην εκπαίδευση τους, τα παιδιά των φτωχών εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Σημειώνουμε επίσης ότι η λεγόμενη τράπεζα θεμάτων είναι ακόμα, από τη μεριά του Υπουργείου, υπό διαμόρφωση. Κανένας μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν μπορεί να δει και να εξασκηθεί πάνω στις νέες απαιτήσεις των ασκήσεων.

Όλα αυτά τα προβλήματα επισημαίνονται με οξύτητα από εκπαιδευτικούς φορείς, γονείς, μαθητές. Εντείνεται η αγωνία για τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής πολιτικής στο σχολείο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργό και η κυβέρνηση:

  • Αν προτίθενται να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε να αποσυρθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις που ξεκινάνε φέτος από την Α Λυκείου με μοχλό την τράπεζα θεμάτων.
  • Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να πραγματοποιηθούν φέτος προαγωγικές εξετάσεις αποκλειστικά ενδοσχολικού χαρακτήρα στο Λύκειο, με ευθύνη των εκπαιδευτικών και του σχολείου και με βάση τη διδαχθείσα ύλη. 

Ο βουλευτής
Γιάννης Γκιόκας


Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: [email protected], http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΠΛΆΝΟΥ
Τραγωδία! Συντριβή αεροσκάφους στο Κεντάκι: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 11 τραυματίες
Τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι προκαταρκτικά και ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί. Ορισμένοι από τους τραυματίες...
Τραγωδία! Συντριβή αεροσκάφους στο Κεντάκι: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 11 τραυματίες
πανελλαδικες
Πανελλαδικές 2026: Νέος «χάρτης» σχολών και τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία
Ανατροπές στην κατανομή των τμημάτων φέρνουν αλλαγές στις επιλογές των υποψηφίων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου
Πανελλαδικές 2026: Νέος «χάρτης» σχολών και τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία
kairos
Καταιγίδες κατά κύματα σήμερα – Πού θα σημειωθούν - Τι ώρα θα «χτυπήσουν» καταιγίδες την Αθήνα
Διαδοχικά κύματα καταιγίδων πλήττουν τη χώρα – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας
Καταιγίδες κατά κύματα σήμερα – Πού θα σημειωθούν - Τι ώρα θα «χτυπήσουν» καταιγίδες την Αθήνα