Thumbnail
Θα διαγράφονται από τους πίνακες οι αναπληρωτές αν δεν αναλάβουν υπηρεσία

Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας η κατάργηση της διάταξης της διαγραφής των αναπληρωτών από τον οικείο πίνακα σε περίπτωση που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την πρόσληψή τους ή παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας απώτερος σκοπός της διάταξης για τη διαγραφή είναι να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι η δήλωση περιοχών προτίμησης εναπόκειται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια και ευθύνη του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος οφείλει κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης να συνεξετάζει τις προσωπικές τους επιθυμίες και δυνατότητες με τις κατά περίπτωση υφιστάμενες νομικές διατάξεις, προκειμένου τελικώς να επιλέγει μόνο περιοχές πρόσληψης στις οποίες δύναται να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επίσης, ουδεμία πρόσληψη πραγματοποιείται σε περιοχή την οποία ο υποψήφιος αναπληρωτής δε δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι αναπληρωτές δεν αναλάβουν υπηρεσία στην περιοχή που προσελήφθησαν διαγράφονται για το τρέχον και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από τους πίνακες αναπληρωτών. Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η διαγραφή δεν ισχύει για όσους προσλαμβάνονται από τον Μάρτιο και έπειτα (χρονικό διάστημα μικρότερο των 4 μηνών) για τους ωρομίσθιους καθώς και τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται με πλήρες ή και μειωμένο ωράριο διδασκαλίας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων. Επίσης εξαιρούνται της διαγραφής οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υποχρεούνται να παραιτηθούν προκειμένου να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Το υπουργείο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα στους αναπληρωτές να απενεργοποιήσουν την αίτηση αναπληρωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρόσληψη του υποψηφίου από τους συγκεκριμένους πίνακες αναπληρωτών. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται αφενός στον εκπαιδευτικό η δυνατότητα να απεμπλακεί από τις συνέπειες των διατάξεων της παρ 17. Του άρθρου 59 Ν 3966/2011 και αφετέρου στο Υπουργείο Παιδείας να προβεί στην γρηγορότερη κάλυψη του Υφιστάμενου κενού προσλαμβάνοντας άμεσα τον επόμενο κατά αύξουσα σειρά υποψήφιο εκπαιδευτικό.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη alfavita.gr: «Τους πετούσε κλειδιά και τους έλεγε ζώα» – Καταγγελία για Διευθύντρια Λυκείου στην Αθήνα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΕΙΣΜΟΣ
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ κοντά στο Καρπενήσι, τα ξημερώματα – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας διαθέτει ενεργά ρήγματα, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι ανησυχητικό.
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ κοντά στο Καρπενήσι, τα ξημερώματα – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
μητροπουλος
Αλέξης Μητρόπουλος: «Μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί το 2025 – Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία»
Οριακή ονομαστική αύξηση 1,66% και απώλεια αγοραστικής δύναμης 1,37% σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Αλέξης Μητρόπουλος: «Μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί το 2025 – Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία»
γκριλης
Αρχή άνδρα και γυναίκα δείκνυσι (Για κάποιους διευθυντές σχολείων ο λόγος)
Στο σχολείο η ηγεσία που εμπνέει δεν είναι εκείνη που φοβίζει, αλλά εκείνη που εμπιστεύεται, που δεν μετρά τα χαρτιά υγείας, ούτε μετριέται από τα...
Αρχή άνδρα και γυναίκα δείκνυσι (Για κάποιους διευθυντές σχολείων ο λόγος)