Thumbnail
Τεράστιο άλμα για την επιστήμη της Φυσικής

Επιστήμονες από το Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων, στα οποία αναφέρεται η θεωρία του Άινσταϊν,  αναφέρουν το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Ουάσινγκτον και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας!

Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό εύρημα της επιστήμης της Φυσικής στον αιώνα που διανύουμε!

 

LIVE: Russian scientists discuss #gravitationalwave search https://t.co/YhXaWM4RpV pic.twitter.com/RewCvtSdbf

— RT (@RT_com) February 11, 2016

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίστηκαν "πολύ αδύναμοι χωροχρονικοί κυματισμοί που διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός".

Αυτοί οι κυματισμοί στον ιστό του χωροχρόνου αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές μεταβλητές στη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ οι αστρονόμοι προσπαθούσαν να τους εντοπίσουν εδώ και δεκαετίες.

"Ας πούμε το εξής: Η πρώτη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων είναι ένα τόλμημα για βραβείο Νόμπελ", δήλωσε ο φυσικός Bruce Allen, του Ινστιτούτου Max Planck.

"Ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν. Αυτά τα κύματα αποκαλύπτουν τις κινήσεις για τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας", συμπληρώνει. "Είναι η πρώτη φορά που ακούμε το σύμπαν να μας 'μιλά'", καθώς αυτά τα κύματα δημιουργούν εκτός από κίνηση, την οποία το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να αντιληφθεί και ήχο, ανέφερε ο David Reitze, διευθυντής του Εργαστηρίου LIGO του Caltech

 

WATCH LIVE: Scientists show #gravitationalwaves produced as black holes merge together https://t.co/HVIbWdbpIB pic.twitter.com/yJWDyXxLMQ

— RT (@RT_com) February 11, 2016

 

Σύμφωνα με το Russia Today, η ιδέα να ψάξουν για τα συγκεκριμένα κύματα προτάθηκε και δημοσιεύθηκε σε επιστημονικά περιοδικά από τους σοβιετικούς φυσικούς Mikhail Gertsenshtein και Vladislav Pustovoit το 1962 , ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκαν περαιτέρω από τον ακαδημαϊκό Zeldovich και τους οπαδούς του, οι οποίοι ερεύνησαν διεξοδικά τη θεωρία των κυμάτων βαρύτητας.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1916 , το σύμπαν αποτελείται από ένα "ύφασμα χωροχρόνου": Τα μαζικής επιτάχυνσης αντικείμενα στο σύμπαν πιστεύεται ότι κάμπτουν αυτό το ύφασμα , προκαλώντας κύματα, γνωστά ως κύματα βαρύτητας. Η σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών ή η συγχώνευση δύο πάλσαρ βρίσκονται μεταξύ των πιθανών αιτιών της δημιουργίας αυτών των κυμάτων. Όταν μιλάμε για κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να έχουμε κατά νού ότι τα συμπαντικά σώματα στα οποία αναφερόμαστε διαθέτουν μάζα περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και εκατομμύρια φορές πάνω από αυτή της Γης.

 

Burst of #gravitationalwaves travelled for *1.3 billion years* https://t.co/rFHraOe9So pic.twitter.com/zKjApMG5HF

— New Scientist (@newscientist) February 11, 2016

 

"Η θεωρία περιγράφει τη γεωμετρία του χώρου και του χρόνου . Όταν το βαρυτικό κύμα διαδίδεται, αλλάζει [αυτή] τη γεωμετρία", δήλωσε ο Ιβάνοφ στο RT , προσθέτοντας ότι "στη γενική σχετικότητα και σε όλες τις σύγχρονες μελέτες της βαρύτητας το βαρυτικό πεδίο θεωρείται ως κάτι που είναι παρόμοια με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο".

"Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν μας , γιατί πριν το μελετούσαμε μόνο με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών [γνώσεων], και τώρα μπορούμε να το κάνουμε με όλα σχεδόν τα είδη κυμάτων, από τα ραδιοκύματα ως τις ακτίνες γάμμα", δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πατινια
Σοβαρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής εμβόλισε πατίνι και επιτέθηκε στον οδηγό του
Στο νοσοκομείο ο 28χρονος, κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη ο οδηγός της μηχανής.
Σοβαρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής εμβόλισε πατίνι και επιτέθηκε στον οδηγό του
plakias
Πλακιάς για Καρυστιανού: «Αν μπει στην πολιτική, αλλάζει ο τρόπος που θα τη βλέπουμε»
Προβληματισμός στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών για το ενδεχόμενο πολιτικής εμπλοκής – Τι λέει ο Νίκος Πλακιάς για τις δίκες, τους...
Πλακιάς για Καρυστιανού: «Αν μπει στην πολιτική, αλλάζει ο τρόπος που θα τη βλέπουμε»
Πανεπιστημίου Πειραιώς
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Το βραβείο «Θεμιστοκλής» στον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Α. Τζιτζικώστα
Α. Τζιτζικώστας: «Η συμμετοχή μας στην ΕΕ ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο στρατηγικό κεκτημένο της Ελλάδας»
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Το βραβείο «Θεμιστοκλής» στον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Α. Τζιτζικώστα