Thumbnail
Μετατάξεις εκπαιδευτικών

Για εμάς τους εκπαιδευτικούς της αριστεράς πάνω απ’ όλα τοποθετείται ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος, ο εκπαιδευτικός και όχι οι νόμοι. Οι νόμοι έγιναν για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνονται οι εργαζόμενοι αριθμοί και στην συνέχεια μπαλάκι της τέως και νυν κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση νόμος είναι οι ανάγκες των δημόσιων δωρεάν σχολείων για μάθηση προς όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, καθώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων που το υπηρετούν.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε δύο χρόνια πριν, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση με τον Ν.4172/13 εφάρμοσε υποχρεωτικές μετατάξεις.

Χωρίς αμφιβολία και χωρίς μοριοδότηση οι μετατάξεις έγιναν με αδιαφανή τρόπο και κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις υπάρχουσες ειδικότητες δημιουργώντας αίσθημα αδικίας. Δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη – πάγια διαδικασία:
α. Σύσταση οργανικών θέσεων, β. Μεταθέσεις Α/θμιας, γ. Μετατάξεις.
Ενώ οι μετατάξεις έγιναν κατά κύριο λόγο σε κλίμα διώξεων απειλών και εκβιασμών. Ελάχιστες ήταν συνειδητή μετακίνηση προς την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Με τις μετατάξεις έχασαν τη δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης εκπαιδευτικοί κοινών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας, επειδή αυτές τις θέσεις τις κατέλαβαν οι βίαια μεταταγμένοι.
Οι συνάδελφοι που επλήγησαν από αυτή την αδιαφανή διαδικασία κατέφυγαν στην δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.

Αυτή τη στιγμή καλείται το υπουργείο να λύσει ένα πρόβλημα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση των μνημονίων και των εργολάβων της διαπλοκής. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι κοινές ειδικότητες, ενώ εύκολη λύση μπορεί να δοθεί στις ειδικότητες που δεν υπήρχαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις. Στις κοινές ειδικότητες η αναλογιστική μελέτη και η εξίσωση των μορίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα μπορέσει να δώσει εικόνα στους εκπαιδευτικούς για την τελική επιλογή τους, αν θα παραμείνουν στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διεκδικώντας κάποια οργανική θέση ή αν θα επιστρέψουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ανάκληση της μετάταξης τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η εργασιακή τους θέση, εντός της περιοχής των συμφερόντων τους.

Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προτάσεις για άνοιγμα νέων οργανικών θέσεων, οι Διευθύνσεις ανταποκρίθηκαν και αυτό που μένει είναι να αποδεχτεί το υπουργείο αυτές τις προτάσεις, ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν οργανικές θέσεις, να μπει ένα τέλος στη διένεξη ανάμεσα στις ειδικότητες και να καλλιεργηθεί αίσθημα δικαιοσύνης.

Καλούμε το υπουργείο να θεραπεύσει το σύνολο των αδικιών που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων και των πιο άγρια νεοφιλελεύθερων πολιτικών προτείνοντας:

 

  1. Σύσταση των απαραίτητων οργανικών θέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  2. Αναλογιστική μελέτη για την εξίσωση μορίων πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας ώστε να γνωρίζουν οι συνάδελφοι τα μόρια τους.

  3. Ακολουθία της διαδικασίας α. Σύσταση οργανικών θέσεων, β. Μεταθέσεις Α/θμιας και τοποθετήσεις Μεταταγμένων με βάση τα μόρια που προέκυψαν από την αναλογιστική μελέτη, μέσα από κοινό πίνακα μοριοδότησης.

  4. Κινητικότητα – Ελεύθερη επιλογή ώστε ο εκπαιδευτικός να επιλέγει την παραμονή του στην Πρωτοβάθμια ή την επιστροφή του στην Δευτεροβάθμια.

  5. Κατάργηση του Ν.4172/13, ως μνημονιακού Νόμου.

  6. Αν και όπου κριθεί ποσόστωση ανά περιοχή.

  7. Καλλιέργεια δημιουργία αισθήματος δικαίου για όλες τις πλευρές. Όχι στις αντιπαλότητες μεταξύ συναδέλφων.

 

Γιώργος Δρόσος

ΕΡΑ Θεσσαλονίκης

Εικαστικός Εκπαιδευτικός / επιτροπή Βορείου Ελλάδος Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων / Video Artist / Μηχανικός Εικόνας και Ήχου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα