Με την ολοκλήρωση της παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το επιτελείο της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) εισέρχεται σε μια νέα πολιτική φάση με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές κάλπες. Η αποτίμηση των στελεχών της λεωφόρου Αμαλίας για την πρόσφατη προβολή του κόμματος κρίνεται ιδιαίτερα θετική, καθώς ένας νέος σχηματισμός -χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση- πέτυχε να επιβάλει τη δική του ατζέντα στη δημόσια αντιπαράθεση, αφήνοντας πίσω τις αναφορές στο παρελθόν.
Τέλος στην τακτική της ανοχής έναντι του ΠΑΣΟΚ
Στο πεδίο των πολιτικών συσχετισμών, ο κύριος αντίπαλος της Συμπαράταξης παραμένει η κυβέρνηση. Ωστόσο, η τακτική που ακολουθήθηκε έως τώρα απέναντι στις επικρίσεις της Χαριλάου Τρικούπη επανεξετάζεται ριζικά. Από τους κόλπους του κόμματος διαμηνύεται ότι η περίοδος της μη ανταπόδοσης στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ έχει παρέλθει, σηματοδοτώντας μια πιο αυστηρή και άμεση στάση στην πολιτική αντιπαράθεση.
Το σχέδιο των δύο αναμετρήσεων και η «εκλογική εφεδρεία»
Ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα βασίζεται στη λογική των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων:
- Πρώτος γύρος: Τίθεται ως στόχος η επίτευξη μονοψήφιας διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία και η καταγραφή ποσοστού άνω του 20% για την ΕΛΑΣ.
- Δεύτερος γύρος: Το επιτελείο εκτιμά ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα, προσελκύοντας ψηφοφόρους είτε από μετακινήσεις είτε από τη δεξαμενή της αποχής.
- Αριστερή δεξαμενή: Το 15% του εκλογικού σώματος που στρέφεται σε σχηματισμούς στα αριστερά της Συμπαράταξης αντιμετωπίζεται ως κρίσιμη εκλογική εφεδρεία για τη δεύτερη κάλπη.
Κοινωνική «πανστρατιά» και διεύρυνση της εκλογικής βάσης
Στο πλαίσιο της προγραμματικής εξειδίκευσης, η ΕΛΑΣ θέτει ως στόχο τη διεύρυνση των δυνάμεών της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (περίπου 100.000 ψηφοφόρους) έως τις αρχές του ερχόμενου έτους.
Η διαδικασία αυτή, η οποία αποδίδεται με τον όρο «πανστρατιά», περιλαμβάνει το άνοιγμα των κομματικών δομών σε νέα στελέχη, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένες θέσεις. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην προσέγγιση των μεσαίων στρωμάτων μέσω στοχευμένων οικονομικών δεσμεύσεων.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της prorata
Η πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης της Prorata (για λογαριασμό της «Εφ.Συν.») αποτυπώνει τις τάσεις του εκλογικού σώματος:
- Πρόθεση ψήφου: Η ΕΛΑΣ καταγράφεται στο 16,5% (παρουσιάζοντας άνοδο μία μονάδα από τον Ιούλιο), με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν τη δυναμική της έως το 18% μέσω της δεξαμενής των αναποφάσιστων.
- Προσδοκίες βελτίωσης: Το 29% των πολίτων αναμένει βελτίωση της προσωπικής του κατάστασης σε περίπτωση επικράτησης του Αλέξη Τσίπρα, έναντι 17% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Αξιόπιστη υλοποίηση: Στον δείκτη εμπιστοσύνης για την εφαρμογή των εξαγγελιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 38%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 26%.
- Προτεραιότητες ψήφου: Η καταπολέμηση της διαφθοράς αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο κριτήριο με 33%, ακολουθούμενη από τις δομικές αλλαγές στην οικονομία (26%), την αίσθηση ασφάλειας (25%) και την προάσπιση των παραδοσιακών αξιών (16%).