Σε πεδίο έντονης διπλωματικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) για την ακινητοποίηση των σκαφών του στολίσκου «Global Sumud Flotilla», η οποία κατέληξε στη μαζική σύλληψη 430 ακτιβιστών. Η μεταφορά των εθελοντών στο έδαφος του Ισραήλ συνοδεύτηκε από ένα βίντεο-σοκ που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ακροδεξιός Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ίταμαρ Μπεν-Γκβιρ.
Στο επίμαχο υλικό, ο υπουργός εμφανίζεται να κρατά την ισραηλινή σημαία υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου, χλευάζοντας δημόσια τους συλληφθέντες, οι οποίοι εμφανίζονται αφοπλισμένοι, γονατιστοί στο έδαφος και δεμένοι πισθάγκωνα. Σύμφωνα με καταγγελίες της ιταλικής πλευράς και μαρτυρίες εκπροσώπων της αποστολής, οι κομάντος των IDF έκαναν χρήση όπλων και πλαστικών σφαιρών κατά άοπλων πολιτών που φορούσαν σωσίβια, προτού προχωρήσουν στο ρεσάλτο.
Η άμεση αντίδραση της Αθήνας και η απεργία πείνας
Η δημοσιοποίηση των εικόνων ταπείνωσης προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, το ελληνικό ΥΠΕΞ πραγματοποίησε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του Μπεν-Γκβιρ «απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα». Η Αθήνα αξίωσε τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση και τον ασφαλή επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών.
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στο λιμάνι του Ασντόντ λαμβάνουν δραματική τροπή, καθώς έξι Έλληνες κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και απαιτούν την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας. Η πρέσβης της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ έχει προγραμματίσει να μεταβεί στον χώρο κράτησης για την παροχή της απαραίτητης προξενικής συνδρομής.
Ενδοκυβερνητικό «άδειασμα» στο Τελ Αβίβ
Η διεθνής κατακραυγή προκάλεσε βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Μπεν-Γκβιρ, κατηγορώντας τον ότι με αυτή την «επαίσχυντη επίδειξη» υπονομεύει τις επαγγελματικές προσπάθειες του διπλωματικού σώματος και των στρατιωτών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αποτελεί το πρόσωπο του Ισραήλ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό του, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες της χώρας. Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αν και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος αποκλεισμού της Γάζας, έδωσε εντολή για την ταχύτατη απέλαση των ακτιβιστών από το ισραηλινό έδαφος.
Παγκόσμιο μέτωπο καταδίκης από την Ευρώπη έως την Ασία
Το βίντεο της κακοποίησης προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές ξένες πρωτεύουσες:
Ιταλία: Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισαν τις εικόνες προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απαίτησαν επίσημη συγγνώμη και κάλεσαν εκτάκτως τον Ισραηλινό πρέσβη στη Ρώμη για εξηγήσεις.
Ισπανία & Ιρλανδία: Ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες, έκανε λόγο για «τερατώδη και ταπεινωτική» συμπεριφορά, ενώ η Ιρλανδή ομόλογός του, Χέλεν Μακέντι, δήλωσε σοκαρισμένη, ζητώντας την απελευθέρωση των Ιρλανδών υπηκόων, μεταξύ των οποίων είναι και η αδελφή της προέδρου της χώρας.
Γαλλία & Νότια Κορέα: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τον πρέσβη του Ισραήλ για εξηγήσεις, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Τζάε-μιουνγκ, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε νόμιμο όριο προχωρώντας σε συλλήψεις εντός διεθνών υδάτων.
Τουρκία: Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη «βάρβαρη και βίαιη νοοτροπία» της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της Ελλάδας
Το ζήτημα μεταφέρθηκε άμεσα και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρά πυρά κατά του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σοκαριστικές εικόνες βασανιστηρίων και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός, ζητώντας παράλληλα την άμεση αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ισραήλ.
Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά έκανε λόγο για εικόνες απόλυτης ντροπής και καυτηρίασε τη σιωπή της κυβέρνησης, απαιτώντας την άμεση αποστολή αεροσκάφους για την παραλαβή και την ασφαλή επιστροφή των Ελλήνων εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών. Τέλος, το κύμα συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες ενισχύεται διαρκώς, με πλήθος καλλιτεχνών να στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης τις τελευταίες ώρες.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom