Έλενα Ακρίτα
Έλενα Ακρίτα για Μαρία Κρυστιανού: «Επικίνδυνη και βαθιά πολιτική η δήλωση για τις αμβλώσεις»

Σφοδρή αντίδραση προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ η δημόσια τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού για το δικαίωμα στην άμβλωση, με τον Τομέα Δικαιωμάτων & Ισότητας και την τομεάρχη Έλενα Ακρίτα να κάνουν λόγο για «επικίνδυνη και βαθιά πολιτική δήλωση».

Σε ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν την πρόταση περί «δημόσιας διαβούλευσης» για τις αμβλώσεις ως «σκοταδιστική αντίληψη», επισημαίνοντας ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παζαρεύονται ούτε τίθενται σε ψηφοφορία». Όπως τονίζεται, η αμφισβήτηση ενός κατοχυρωμένου δικαιώματος «ανοίγει δρόμους που η ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία έχει ιστορικά αφήσει πίσω της», επαναφέροντας ιδεολογήματα που συνδέονται με ακραίο συντηρητισμό και θεοκρατικές αντιλήψεις.

Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων & Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της τομεάρχη Έλενας Ακρίτα

Η δήλωση της Μ. Καρυστιανού για το δικαίωμα στην άμβλωση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Η πρόσφατη δήλωση της Μαρία Καρυστιανού ότι οι αμβλώσεις πρέπει να τεθούν σε «δημόσια διαβούλευση» δεν είναι απλώς ατυχής: είναι βαθιά πολιτική και επικίνδυνη. Πρόκειται για μια σκοταδιστική αντίληψη που ιστορικά συνδέεται με θεοκρατικά καθεστώτα, τον βαθύ αμερικανικό Νότο και την τραμπική ιδεολογία.

Στην Ελλάδα (η άμβλωση είναι νόμιμη από το 1986) και στην Ευρώπη, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό ως θεμελιώδες. Ελάχιστες - κι αποκαλυπτικές ως προς την ακραία συντηρητική ιδεολογία τους – οι εξαιρέσεις.

Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση δεν χαρίστηκε. Κατακτήθηκε μέσα από δεκαετίες αγώνων φεμινιστριών απέναντι στην πατριαρχία, την έμφυλη βία και την θρησκοληψία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παζαρεύονται και δεν ζυγίζονται με δημοψηφίσματα και «διαβουλεύσεις».

Η κ. Καρυστιανού δηλώνει πως ιδεολογικά δεν βρίσκεται «ούτε δεξιά ούτε αριστερά». Ωστόσο η αμφισβήτηση της στο δικαίωμα της άμβλωσης την τοποθετεί αυτόματα στο κόμμα Νίκη, που ήδη εκπροσωπείται στην Βουλή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Χαϊδάρι: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 13χρονη μετά την πτώση – Τέσσερις ανακοπές μέσα στο χειρουργείο
Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της μαθήτριας – Συγκλονίζουν οι περιγραφές των γιατρών για την υπεράνθρωπη προσπάθεια διάσωσης
Χαϊδάρι: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 13χρονη μετά την πτώση – Τέσσερις ανακοπές μέσα στο χειρουργείο
Δημόσια εκπαίδευση
Καταδίκη εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη για «σεξουαλικό υπαινιγμό» σε μαθήτρια – Τι έκρινε το δικαστήριο
Φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή – Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί περί παρερμηνείας, κρίθηκε αξιόπιστη η καταγγελία της μαθήτριας
Καταδίκη εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη για «σεξουαλικό υπαινιγμό» σε μαθήτρια – Τι έκρινε το δικαστήριο