Δημήτρης Μπιάγκης
Αμήχανη ουδετερότητα από τον γραμματέα της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη για τον Άγνωστο Στρατιώτη - Εκνευρισμός στη Χαριλάου Τρικούπη

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μπιάγκης, φαίνεται πως αποφάσισε να «πατήσει σε δύο βάρκες» στο θέμα της τροπολογίας για τον Άγνωστο Στρατιώτη, προκαλώντας απορίες ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Ο κ. Μπιάγκης, σε συνέντευξή του στο Kontra Channel, κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τη δημόσια αντιπαράθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη και του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Αντί όμως να πάρει καθαρή θέση, προτίμησε να… ισορροπήσει σε μια θολή γραμμή «ίσων αποστάσεων», αφήνοντας όλους με την απορία ποια είναι τελικά η θέση του ΠΑΣΟΚ.

«Πολλά πράγματα γίνονται τη στιγμή που δεν πρέπει…»

Μιλώντας στο Kontra Channel, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αρχικά: «Θεωρώ ότι πολλά πράγματα γίνονται στη στιγμή που δεν πρέπει και γίνεται κατά κόρον από πολύ κόσμο, εκμετάλλευση ιερών και αξιών, των οποίων δεν χωρούν τέτοια εκμετάλλευση. Όπως, παραδείγματος χάρη, κάποια πράγματα — ο σεβασμός σε έναν χώρο ή ο σεβασμός στη μνήμη — πολλές φορές μπορείς να τον μεταφέρεις και διά της σιωπής σου και όχι διά του λόγου σου, του οποίου πίσω μπορεί να κρύβει κάποια άλλη στόχευση».

Η φράση του περί «σεβασμού διά της σιωπής» προκάλεσε πλήθος σχολίων, καθώς ερμηνεύτηκε ως απόπειρα να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση απέναντι στην αντιπαράθεση Δούκα – Μαρινάκη.

«Μαλώνανε δύο γαϊδάροι σε ξένο αχυρώνα»

Όταν η δημοσιογράφος Λουκία Γκάτσου τον πίεσε να τοποθετηθεί ευθέως για τη στάση του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπιάγκης… «διπλασίασε» την αμηχανία: «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ερμηνεύσω ούτε τον κύριο Δούκα, ούτε τον κύριο Μαρινάκη. Κακώς, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτό που λένε: μαλώνανε δύο γαϊδάροι σε ξένο αχυρώνα. Εδώ έχουμε ένα γεγονός το οποίο οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε. Να μην μπαίνουμε στη διαδικασία, πραγματικά πάνω στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, να παίζουμε κάποια πολιτικά παιχνίδια».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του -«μαλώνανε δύο γαϊδάροι σε ξένο αχυρώνα»- προκάλεσε θυμηδία αλλά και δυσφορία σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θεώρησαν πως προσβάλλει τη σοβαρότητα του ζητήματος και ισοπεδώνει τις ευθύνες.

Εσωκομματικός εκνευρισμός και απορίες

Η στάση του Μπιάγκη, που ούτε στήριξε τον Δούκα ούτε καταδίκασε την κυβερνητική τροπολογία, θεωρήθηκε από πολλούς «χαρακτηριστική» του τρόπου που αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως γραμματέας της ΚΟ.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, στελέχη του κόμματος εξέφρασαν ενόχληση λέγοντας ότι «ο γραμματέας δεν μπορεί να είναι παρατηρητής σε μια τέτοια υπόθεση».

Όπως σχολίαζε έμπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «όταν μιλάμε για τον Άγνωστο Στρατιώτη, δεν υπάρχουν “ίσες αποστάσεις”. Υπάρχει μόνο σεβασμός και καθαρή θέση. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για να μη δυσαρεστηθεί κανείς».

Ένα «μήνυμα σιωπής» που εκθέτει

Ο Δημήτρης Μπιάγκης, με τις δηλώσεις του, κατάφερε να μετατρέψει μια κρίσιμη στιγμή πολιτικής ευθύνης σε άσκηση αοριστολογίας.

Αντί να στηρίξει με σαφήνεια τη θέση του κόμματός του, επέλεξε τον δρόμο της σιωπής και των γενικολογιών, αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση ότι δεν έχει κατανοήσει τη βαρύτητα της συζήτησης για τον σεβασμό των εθνικών συμβόλων.

Εν τέλει, η «ισορροπία» που προσπάθησε να κρατήσει, ούτε πολιτικά τον ωφέλησε ούτε επικοινωνιακά έπεισε.

Όπως λένε πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη, «αν αυτή είναι η εικόνα του γραμματέα της ΚΟ σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, τότε πράγματι χρειάζεται… περισσότερη σιωπή - αλλά για άλλους λόγους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φοίβος Τσικλιάς
Φοίβος Τσικλιάς: «Δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας του εκπαιδευτικού από επιθετικές συμπεριφορές»
Σκληρή παρέμβαση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον θάνατο της Σοφίας Χρηστίδου
Φοίβος Τσικλιάς: «Δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας του εκπαιδευτικού από επιθετικές συμπεριφορές»
Πυροσβεστική Ακαδημία
Πανελλήνιες 2026: Κλείνουν οι αιτήσεις για την Πυροσβεστική Ακαδημία
Κλείνουν αύριο οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής των υποψήφιων των πανελλαδικών εξετάσεων που θέλουν να συμμετάσχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις...
Πανελλήνιες 2026: Κλείνουν οι αιτήσεις για την Πυροσβεστική Ακαδημία
pleistiriasmoi-akinita.jpg
Στο σφυρί η πρώτη κατοικία πλημμυροπαθούς αγρότη με δύο ανήλικα παιδιά - Κάνει έκκληση για μια δεύτερη ευκαιρία
Η τραγωδία ενός αγρότη που έχασε τα πάντα - Το αδιέξοδο με την τράπεζα και η επικείμενη έξωση
Στο σφυρί η πρώτη κατοικία πλημμυροπαθούς αγρότη με δύο ανήλικα παιδιά - Κάνει έκκληση για μια δεύτερη ευκαιρία