μητσοτακησ
Τι είπε στην σημερινή ανασκόπηση της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός

Στη σημερινή Κυριακάτικη ανασκόπηση της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει τους πολίτες πόσο καλό θα είναι το επονομάζομενο «ψηφιακό σχολείο» που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον ίδιο και τον υπουργό Παιδείας και το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των κανονικών σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές και την υποκατάστασή τους από την τηλεκπαίδευση.

«Θα ξεκινήσω αμέσως, με πρώτο θέμα την Παιδεία. Η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο είναι ο βασικός τρόπος για να καταφέρουμε να μειώσουμε τις ανισότητες, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και γεωγραφικές. Για να έχουν όλα τα παιδιά μας, από όπου κι αν προέρχονται, τις ίδιες ευκαιρίες να προκόψουν στη ζωή τους. Γι’ αυτό και η νέα μας πολιτική με κάνει πολύ περήφανο, καθώς αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του δημοσίου σχολείου, μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη και μειώνει την απόσταση που χωρίζει τα δημόσια από τα ιδιωτικά σχολεία, το κέντρο από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Αναφέρομαι στο Ψηφιακό Σχολείο (digitalschool.gov.gr) τη νέα, δωρεάν, ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας προσφέρονται ψηφιακές φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους και τη σχολική δραστηριότητά τους. Η χρήση του Ψηφιακού Σχολείου θα αρχίσει πιλοτικά από τη νέα σχολική χρονιά. Σε πρώτη φάση, θα είναι διαθέσιμα βίντεο για τη νεοελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά των τριών τάξεων του Γυμνασίου και σύντομα θα προστεθεί αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό για όλα τα μαθήματα, για όλες τις τάξεις έως τη Β’ Λυκείου. Για τη Γ’ Λυκείου, θα είναι διαθέσιμα ζωντανές αλλά και μαγνητοσκοπημένες φροντιστηριακές παραδόσεις για εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, και τα μαθήματα αυτά θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Ιδιαίτερη αξία έχει ότι μέσω του Ψηφιακού Σχολείου θα δοθούν ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες σε μαθητές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαύδος. Σε αυτές τις περιοχές, σήμερα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει σχολείο. Όμως κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, και πλέον θα δημιουργηθούν τάξεις με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, μαθηματικοί, καθηγητές φυσικών επιστημών ή πληροφορικής), ενώ για τα μαθήματα που δεν καλύπτονται από τις ειδικότητες αυτές, θα γίνεται ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία μέσω του Ψηφιακού Σχολείου. Δηλαδή οι μαθητές πια δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν σχολείο σε άλλη περιοχή όπως γινόταν μέχρι τώρα -θα μπορούν να μένουν στον τόπο τους, και να έχουν πλέον πρόσβαση σε φυσική αλλά και ψηφιακή διδασκαλία.

Το ελεύθερο και δωρεάν Ψηφιακό Σχολείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όλους τους μαθητές. Αποτελεί μια βοήθεια επίσης για τους γονείς καθώς μπορεί να μειώσει τα έξοδά τους σε εξωσχολικά μαθήματα και φροντιστήρια. Όσο για την εφαρμογή eparents, αυτή θα δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και κηδεμόνες να ενημερώνονται για τις δράσεις του σχολείου, τις επιδόσεις και τις απουσίες του παιδιού, ενώ σταδιακά θα προστεθούν κι άλλες δυνατότητες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις. Το έργο του δωρεάν Ψηφιακού Σχολείου υλοποιήθηκε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει πολύ χρήσιμο εργαλείο -απλό και συνάμα επαναστατικό- για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Με την ευκαιρία, να ευχηθώ στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ λυκείου καλή επιτυχία στις απολυτήριες -ενδοσχολικές- εξετάσεις που ξεκινούν αύριο, προοίμιο της μάχης που θα δώσουν μετά όσοι είναι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.»

Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στο JOBmatch, τη νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα της ΔΥΠΑ με στόχο την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες.

Επόμενο θέμα της ανασκόπησης είναι το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ του υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα δηλαδή των προληπτικών εξετάσεων για το οποίο ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι είναι «μια εμβληματική επένδυση στη δημόσια υγεία που έχει σκοπό να σώσει ζωές! Τι πιο σημαντικό!». Προσθέτει ότι «τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα SMS για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και μέσα στο έτος θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων», υπογραμμίζοντας ότι η πρόληψη είναι ένα βήμα με τεράστια σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή είναι το επόμενο θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθεί το «Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, που επίσης έχει ψηφιακό πρόσημο, και όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Προβλέπει την Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους και του επιπέδου κυβερνοασφάλειας».

Με την επισήμανση ότι «συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για δράσεις υπέρ της κοινωνίας», ο πρωθυπουργός αναφέρεται με λίγα λόγια στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας των κρατών-μελών που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα.

«Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων (6,7% το 2024 και 8,4% το 2025) με δεύτερη τη Μάλτα σχεδόν 2 μονάδες πίσω, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη θα είναι σχεδόν μηδενικός το 2024 (0,1%) και μόλις 1,6% το 2025», τονίζει μεταξύ άλλων.

Ο πρωθυπουργός κλείνει τη σημερινή του ανασκόπηση με αναφορά στη «θεαματική βελτίωση στην ποιότητα διακυβέρνησης - τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως! - που πέτυχε η Ελλάδα την τετραετία 2021-2024. Σύμφωνα με τον ετήσιο έγκυρο δείκτη Chandler Good Governance Index (CGGI), η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή της κατά εννέα θέσεις σε βάθος τετραετίας. Η συνοδευτική έκθεση σημειώνει πως ‘η Ελλάδα κερδίζει το έπαθλο για τη μεγαλύτερη συνολική βελτίωση στη βαθμολογία της κατά την τετραετή περίοδο', καθώς κατέγραψε πρόοδο σε 6 από τους 7 πυλώνες κριτηρίων που έχουν να κάνουν με πτυχές της διακυβέρνησης και της οικονομίας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα