Κώστας Αχ. Καραμανλής
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κώστας Καραμανλής για Τέμπη: «Δεν θα κρυφτώ πίσω από τη βουλευτική ασυλία»

Συνεχίστηκε την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, με αιχμή τα Τέμπη

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανέβηκε στο βήμα και είπε:

«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και σε όσους . Δεν υπάρχει κανείς άλλος που να θέλει να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Έχω πάρει μια απόφαση. Να τοποθετούμαι μόνο θεσμικά. Για αυτό από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει από όσους με κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης επιτροπής για τα Τέμπη. Με σοβαρότητα, θεσμικά εδώ στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια. Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ τυμβωρυχία μετά το Μάτι ή τη Μάνδρα. Κριτική κάναμε. Δεν επιδιώξαμε την εξόντωση των αντιπάλων. Με την πρόταση δυσπιστίας έπεσαν οι μάσκες. Θέλετε να μιλήσουμε για την αλήθεια. Σύμβαση 717, η αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα. Κάτι που εάν το έκανα δεν θα είχαμε όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, αλλά ούτε σύμβαση. Αποφασίστε για τι πράγμα φταίει η Κυβέρνηση. Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση.

Πότε έπρεπε να ολοκληρωθεί η 717; Το 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2023 αφού παραλάβαμε το έργο κολλημένο. Το προχωρήσαμε αποφασιστικά και τελικά ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν όσοι είχαν την ευθύνη νωρίτερα. Ούτε την τελείωσαν, όμως ούτε την σταμάτησαν και ενέπλεξαν το δημόσιο σε μία περιπέτεια. Το είχαν καταστήσει υπαίτιο των καθυστερήσεων. Όταν έφτασε στα χέρια μου η σύμβαση όφειλα να την συνεχίσω και να την ολοκληρώσω.

Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Δεν είναι θεωρία, αλλά βασίζεται σε ομολογία. Επτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως το ευαγγέλιο του σιδηροδρόμου. Αυτό προκάλεσε το ατύχημα. Όλα αυτά τα γνωρίζετε, όπως γνωρίζετε ότι παρουσιάζετε στους πολίτες ως αυτονόητα συστήματα που υπάρχουν στο 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου.

Κατηγορείτε εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδές ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο. Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς οργανισμούς στο διαδίκτυο. Ακούω τόσες αναφορές που γίνονται σε μένα. Νομίζετε ότι δεν πονάω; Νομίζετε ότι περνάει έστω μια μέρα που δεν το σκέφτομαι;

Από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός βρεθήκαμε στο σημείο. Αυτές οι εικόνες δε θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Δεν θα μπορούσα να πω ποτέ ότι τα έκανα όλα σωστά. Δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε νοσηρές νοοτροπίες οι οποίες είναι πολλές στο δημόσιο τομέα.

Οι ίδιοι που με κατηγορούσαν ότι κρύβομαι, είναι οι ίδιοι που με κατηγόρησαν επειδή έκανα δήλωση με τη συμπλήρωση ενός χρόνου. Οι ίδιο που δεν έχουν αφήσει ποτέ καμία καρέκλα και δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ καμία ευθύνη λένε ότι είναι προσχηματική η δική μου παραίτηση.

Πρώτα μου είπαν ότι δεν έχω δικαίωμα να θέσω υποψηφιότητα. Μετά επιτέθηκαν στις Σέρρες. Έφτασαν στο σημείο πρώην πρωθυπουργός να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες και όταν οι πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους έριξαν λάσπη στο εκλογικό κόμμα.

Είπαν ότι δήθεν θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία και ξέρετε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν κρύφτηκα και δεν κρύβομαι πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη.

Εμείς δεν είπαμε ότι έχετε ευθύνη για όσους έχασαν τη ζωή τους σε δρόμους καρμανιόλα που δεν ολοκληρώσατε. Γιατί αυτοί είμαστε εμείς και αυτοί εσείς. Έχουμε μια παρωδία αντιπολίτευσης που κάθε κόμμα προσφέρει τον χειρότερο ιστορικό εαυτό του. 

Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που ισχυροποίησε τη δημοκρατία, που έβαλε τη χώρα μας στην ΕΕ που εγγυάται διαχρονικά την σταθερότητα, δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων. Δεν έχω να κρύψω κάτι ούτε και να φοβηθώ με απόλυτο σεβασμό στις μνήμες όσων χάθηκαν. Όποιος έχει κατηγορίες να σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Είμαστε όλοι εδώ.

Όλοι γνωρίζετε τι παραλάβαμε το 2019 στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όλοι γνωρίζουν τι προσπάθειες καταβάλαμε. Έργα συντήρησης, προσλήψεις, αυξήσεις στον προϋπολογισμό του οργανισμό». 

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
«Κοινωνικές και Ψυχολογικές Προεκτάσεις των εξετάσεων»: Εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς
Την Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 17:30 στην αίθουσα Καστελλάκη, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
«Κοινωνικές και Ψυχολογικές Προεκτάσεις των εξετάσεων»: Εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς