Βουλή
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Tροπολογία για τους «εργάτες γης» - Η διαφωνία Σαμαρά

Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την τροπολογία που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Η τροπολογία προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Ν.Δ., μετά τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά. Υπέρ της τροπολογίας έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, εξαιρώντας ωστόσο τον πρώην πρωθυπουργό.

Καιρίδης για τροπολογία: «Είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν»

Δεν υπάρχει θέμα Ελληνοποιήσεων ή νομιμοποιήσεων, επανέλαβε χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας.

«Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου». Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τους «εργάτες γης», και κατηγορώντας όσους διαφωνούν ότι «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».

Το άρθρο

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα.

Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

elliniko_alphavito
ΠΕΦ: «Υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας στην Παγκόσμια Ημέρα της Γλώσσας»
Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων επισημαίνει τη σημασία της γλωσσικής παιδείας και καλεί σε υπεράσπιση της γλώσσας απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις
ΠΕΦ: «Υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας στην Παγκόσμια Ημέρα της Γλώσσας»
Σύμβαση για την αξιοποίηση ακινήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Σύμβαση για την αξιοποίηση ακινήτων μέσω Υπερταμείου
Σοφία Ζαχαράκη: «Για πρώτη φορά, ξεκινά ένα οργανωμένο έργο αξιοποίησης της περιουσίας των δημόσιων πανεπιστημίων»
Πολυτεχνείο Κρήτης: Σύμβαση για την αξιοποίηση ακινήτων μέσω Υπερταμείου
Κλειστά σχολεία
Όλα τα ίδια αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν: «Εθνικός Διάλογος» σε σχολικές αίθουσες περασμένων εποχών.
Η εικόνα του Χριστού παρούσα αλλά έχει απομακρυνθεί από το κέντρο του τοίχου, εκείνου που βρίσκεται απέναντι από τους μαθητές, και έχει τοποθετηθεί...
Όλα τα ίδια αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν: «Εθνικός Διάλογος» σε σχολικές αίθουσες περασμένων εποχών.