ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν 26 μέλη της οργάνωσης Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων
Alexandros Michailidis / SOOC
Δίχως τέλος οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Μάλιστα, άφησαν αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη και μεταξύ άλλων ανέφεραν για την «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα κόμμα που όχι μόνον δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά μετασχηματίζεται ταχύτατα σε λαϊκίστικη, αρχηγική κι αυταρχική δομή μεταπολιτικής».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σας ενημερώνουμε για την συλλογική δήλωση αποχώρησης από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μελών της Οργάνωσης ΑΕΙ/ΕΚ. Στη διάρκεια συνέλευσης της ΟΜ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοε σε κλίμα συντροφικότητας και συναισθηματικής φόρτισης, διαπιστώθηκε η συλλογική επιμονή όσων συμμετείχαν τόσο στην απεγκλωβισμό από την αδιέξοδη πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου.

Προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής, διδάκουσες και διδάσκοντες, ερευνήτριες και ερευνητές, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη διοίκηση όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, με μεγάλη λύπη δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απόφασή μας αυτή επιβάλλεται από τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις και ειδικά μετά τη τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, κατά την οποία η σημερινή ηγετική ομάδα και ο νέος πρόεδρος οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος ιστορικών στελεχών του κόμματος σε αποχώρηση και παραίτηση.

Η συνεδρίαση της ΚΕ θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας, ως η ιστορική στιγμή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός πολιτικού χώρου που προσέφερε στη κοινωνία, ειδικά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε την εκτός συνεδρίου ή άλλων συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών επίσημη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα κόμμα που όχι μόνον δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά μετασχηματίζεται ταχύτατα σε λαϊκίστικη, αρχηγική κι αυταρχική δομή μεταπολιτικής.

Το κόμμα που ιδρύσαμε μαζί με άλλους πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίξαμε σε δύσκολους καιρούς, που υπήρξε πολιτική έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς και που παρά τις αδυναμίες, κυβέρνησε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια με τη κοινωνία όρθια, δεν υπάρχει πιά. Μετά από μια πορεία επιλογών και κυρίως μετά την ήττα του 2019, φτάσαμε σήμερα να διαψεύδονται με τον τρόπο αυτόν, οι ελπίδες όχι μόνο των αριστερών, αλλά πολλών προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί σήμερα με αγωνία την διαλυτική αυτοκαταστροφική πορεία της μείζονος αντιπολίτευσης στη χώρα, γεγονός που ενισχύει την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Το κόστος για τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους είναι τεράστιο.

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την Αριστερά στο πλαίσιο της σύγχρονης ισχυρής αντίθεσης Δεξιάς-Αριστεράς. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, μας δείχνουν τον δρόμο.

Η ειρήνη, η κοινωνική πρόοδος και η προστασία της εργασίας με μείωση των ανισοτήτων, οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών, η εξάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων, έμφυλων ή άλλων, η έμπρακτη υποστήριξη της βιωσιμότητας του πλανήτη και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι μερικοί από τους στόχους μας. Ειδικά εμείς, μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε στον δημοκρατικό αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, της Δημοκρατίας και της Ισότητας σε σχολεία και σχολές, στην εμβληματική αντίσταση σε οποιαδήποτε ακύρωση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις αριστερές πολιτικές και να αναζητούμε νέες ανοιχτές κι ευρύχωρες δομές συμμετοχής για την κοινωνική και την πολιτική Αριστερά, που να χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό, δημοκρατική λειτουργία, παραγωγή αριστερής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και κυρίως συντροφική αλληλεγγύη».

Υπογραφές (αλφαβητικά)

Αθανασίου Αθηνά

Αστρινάκη  Ράνια

Αχείμαστος Μύρων

Βάκη Φωτεινή

Βελαώρας Δημήτρης

Βιδάλη Σοφία

Γιαννησοπούλου Μαρία

Δημητρίου Στέφανος

Θεοτοκάς Γιάννης

Καραμεσίνη  Μαρία

Κεσσόπουλος Αλέξανδρος

Κουτσούρης Αλέκος

Κυπριανίδου Πατρίτσια

Κωλέτση Μαρία

Κωτσονόπουλος Λουδοβίκος

Νικολαΐδης Ευάγγελος

Νοταράς Ανδρέας

Παπαδοπούλου Δέσποινα

Παπακωνσταντίνου Γιώργος

Παπανδρέου Νίκος

Παπασταμόπουλος Δημοσθένης

Πουλακάκη Ελένη

Σελίμης Αλέξανδρος

Σκιαδοπούλου Αγγελική

Φουρτούνης Γιώργος

Χατζηγιάννη Μάχη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μπαίνουμε σε περίοδο πολύ πυκνού κοινοβουλευτικού έργου για την Παιδεία!
Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μπαίνουμε σε περίοδο πολύ πυκνού κοινοβουλευτικού έργου για την Παιδεία!
Αστυνομία στις Βρυξέλλες
Συναγερμός στο Βέλγιο: Πυροβολισμοί και τρεις τραυματίες στο κέντρο των Βρυξελλών
Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες σε κεντρική λεωφόρο - Στο σημείο σπεύδει ο δήμαρχος Βρυξελλών
Συναγερμός στο Βέλγιο: Πυροβολισμοί και τρεις τραυματίες στο κέντρο των Βρυξελλών