Δημήτρης Στρατούλης
«Στελέχη που αποδεσμεύονται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημόνια και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου μέχρι την εκλογή Κασσελάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δεν μπορούν να διαμορφώσουν προοπτική διεξόδου από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος του λαού και της νεολαίας»

Μήνυμα για τα όρια των συνεργασιών της Λαϊκής Ενότητας (και κατ’ επέκταση του ΜΕΡΑ25 με την οποία αυτή συμπορεύεται) με τα στελέχη που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάστημα έστειλε ο Γραμματέας της ΛΑΕ Δημήτρης Στρατούλης.

Ο πρώην υπουργός, ξεκαθάρισε (σε συνέντευξή του στο ONE TV) ότι όσοι θεώρησαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ του μνημονίου ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας δεν έχουν θέση στις διεργασίες μίας συνεργασίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Στρατούλης ανέφερε τα εξής πέντε σημεία:

  1. Εμείς αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτήσαμε με άλλες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, αμέσως μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία των βουλευτών του μαζί με βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ του 3ου αντικοινωνικού μνημονίου, που νομιμοποίησε πολιτικά και τα δύο προηγούμενα και αγωνιστήκαμε με συνέπεια για τη μη εφαρμογή του. Επομένως αποχωρήσαμε για σοβαρούς ιδεολογικούς, αξιακούς, πολιτικούς και προγραμματικούς λόγους.
  2. Η σημερινή υπαρξιακή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται: α) στη μνημονιακή συνθηκολόγησή της ηγεσίας του τον Αύγουστο του 2015, όταν μετέτρεψε το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε ταπεινωτικό ΝΑΙ, β) στην πιστή εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 του νεοφιλελεύθερου περιεχομένου 3ου μνημονίου, που τον έφερε σε αντιπαράθεση με τα λαϊκά στρώματα που μέχρι τότε τον στήριζαν, γ) στην αναιμική έως ανύπαρκτη αντιπολίτευσή του απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δ) στην έλλειψη πραγματικά εναλλακτικής πρότασής του, που να βγαίνει έξω από τα μνημονιακά πλαίσια. Αυτές οι πολιτικές της ηγεσίας και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησαν στην απώλεια του αριστερού χαρακτήρα και της πολιτικής αξιοπιστίας του, στις μεγάλες εκλογικές ήττες του, στην εκλογή Κασσελάκη και στη σημερινή κρίση του.
  3. Η ΛΑΕ ΑΑ είχε πάρει πρωτοβουλίες για συνεργασία στις φετινές βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές με όλες τις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς. Ανταποκρίθηκαν το ΜΕΡΑ25 και άλλες δυνάμεις και ανένταχτοι/ες αγωνιστές/ες της ριζοσπαστικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διεύρυνση αυτής της συμμαχίας με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς.
  4. Στελέχη που αποδεσμεύονται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημόνια και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου μέχρι την εκλογή Κασσελάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ιδίως χωρίς καμία αυτοκριτική για την καταστροφική πορεία του, δεν μπορούν να διαμορφώσουν προοπτική διεξόδου από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Συνεπώς, σε αυτά τα πλαίσια δεν εμπλεκόμαστε στη συζήτηση για το τι θα κάνουν, γιατί η αναγκαία ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορεί να στηριχτεί σε μνημονιακά πλαίσια.
  5. Με δυνάμεις και πρόσωπα που αποδεσμεύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας βγάλει συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης του και βλέπουν κριτικά και αυτοκριτικά την μέχρι τώρα πορεία μνημονιακής και συστημικής μετάλλαξής του, θα συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και στο διάλογο για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ενωτικής αντιμνημονιακής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα