Άδωνις Γεωργιάδης
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
«Ο συνδικαλισμός χρειάζεται στον καπιταλισμό» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης - ΟΙΕΛΕ: «Ενοχλήσαμε με δημοσίευμα για το χάος εργοδοτικής ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία για την αδήλωτη εργασία»

Κανονικά λειτούργησαν την Πέμπτη όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, παρά την απεργία τηνν οποία κήρυξε η ΟΙΕΛΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στη Βουλή είπε τα εξής:

«Πριν από λίγο πήρα τα πρώτα αποτελέσματα μιας από τις οργανώσεις που σήμερα κήρυξε απεργία, της ΟΙΕΛΕ. Είναι η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Έψαξα πρώτα την ΟΙΕΛΕ, γιατί είναι ο μόνος φορέας που έχει κάποιο ενδιαφέρον στο νομοσχέδιο, διότι η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, οι γιατροί του ΕΣΥ κ.λπ. δεν έχουν καμία σχέση με το νομοσχέδιο.Ακούστε πόσοι απήργησαν. Σε εννέα χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία στη χώρα απήργησαν από δώδεκα -ακέραιος αριθμός- έως τριάντα το μέγιστο.

Λειτούργησαν κανονικά όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Δεν χάθηκε ούτε μία μέρα μάθημα σε κανένα. Για την ακρίβεια, ο αριθμός είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ. Δεν κατάφεραν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΕΛΕ να πείσουν ούτε έναν συνάδελφό τους που δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου να απεργήσει.

Αυτό δεν σας το λέω για να τους κοροϊδέψω. Προφανώς κάποιοι γελάνε από εκεί, αλλά είναι κακό να γελάτε, να μην γελάτε με την ΟΙΕΛΕ. Γιατί ακούστε ποιο είναι το πρόβλημα. Όταν συνδικαλισμός σε μια κοινωνία με καπιταλιστική οργάνωση, όπως η δική μας, φτάνει σε τέτοιο βαθμό απαξίωσης και αδιαφορίας από τα μέλη της, αυτό αργά ή γρήγορα οδηγεί σε απορρύθμιση του συστήματος.

Ο συνδικαλισμός χρειάζεται στον καπιταλισμό, χρειάζεται να έχει κύρος, χρειάζεται να έχει αξία, για να μπορεί να βοηθάει τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις των πραγματικών τους αιτημάτων. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πού έχουμε φθάσει σήμερα;

Επειδή οι συνδικαλιστές κάνουν απεργία για ψύλλου πήδημα, χωρίς να θέλει πραγματικά το σώμα που υποτίθεται εκπροσωπούν να κάνει απεργία, κάθε μέρα απαξιώνονται ακόμη περισσότερο. Και φτάνουμε σήμερα να μην καταφέρνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΙΕΛΕ να πείσει έναν, να μην έχει κλείσει ένα ιδιωτικό σχολείο».

Η απάντηση της ΟΙΕΛΕ

Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ απαντώντας στα υποστήριξε ο Α. Γεωργιάδης , εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μαινόμενος κατά της ΟΙΕΛΕ εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας κ. Α. Γεωργιάδης με πρόσχημα την σημερινή απεργία. Γιατί τέτοια οργή; Δεν είναι μόνο το γεγονός της στενής σχέσης που διατηρεί με ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου των ιδιοκτητών και που έσπευσε να επιβεβαιώσει εμμέσως σήμερα με την ομιλία του. Είναι κυρίως η ενόχληση και των δύο πλευρών για το χθεσινό δημοσίευμα της Ομοσπονδίας σχετικά με το χάος εργοδοτικής ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία για την αδήλωτη εργασία στις απογευματινές δράσεις που το Υπουργείο αρνείται να ελέγξει. Κι όχι μόνο αυτό.

Έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα η δραστηριοποίησή μας κατά του σχεδίου νόμου που ψηφίζεται σήμερα από την στιγμή που προέκυψαν κυβερνητικές διαρροές για την πρόθεση επιβολής συμβολαίων μηδενικών ωρών στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Έχει ενοχλήσει ότι αναδεικνύουμε τη γιγαντιαία αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών κι ότι κάποιοι, με πρόσχημα τη μείωση της γραφειοκρατίας, αφαίρεσαν την κτηριακή εποπτεία του ΕΟΠΠΕΠ από τις μικρές ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης παίζοντας με την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών.

Έχει ενοχλήσει ότι δίνουμε μάχη να νομιμοποιηθούν τα άναρχα Κέντρα Μελέτης.

Έχει ενοχλήσει ότι φέραμε στο Συνήγορο του Παιδιού (και στην Επιθεώρηση Εργασίας που έχει δυστυχώς αδρανήσει) το θέμα των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στα (επίσης αδήλωτα και ασύδοτα) summer camps.

Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένοι θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα ως “γλάστρα”, ως έναν θεσμό που θα κάθεται στη γωνιά του χωρίς να θίγει τα κακώς κείμενα στο χώρο της εργασίας, χωρίς να θίγει επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η αναφορά του κ. Γεωργιάδη στην ΟΙΕΛΕ σήμερα είναι τίτλος τιμής. Σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά κι ότι εκπροσωπούμε επάξια τους συναδέλφους μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρουσιάζουμε μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές πυκνότητες στον ιδιωτικό τομέα. Γι΄ αυτό η ιστοσελίδα μας και οι σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάνω από 30.000 μοναδικούς αναγνώστες το μήνα.

Το σημερινό “απουσιολόγιο” απεργιών και οι πανηγυρισμοί για την συμμετοχή στην απεργία, δεν είναι ντροπή για την ΟΙΕΛΕ. Είναι όνειδος για τους εργοδότες και για τον Υπουργό Εργασίας. Διότι η σκληρή αντεργατική νομοθεσία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία, η έλλειψη ελέγχων προκαλούν φόβο. Ας μην βαυκαλίζονται εργοδότες και Υπουργός ότι οι εργαζόμενοι τους ακολουθούν και συμφωνούν με ό,τι ακραίο ψηφίζεται. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αντιτίθενται στις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 4 χρόνια και που έχουν οξύνει την εργοδοτική παρανομία (άλλωστε, αυτός ήταν ο στόχος…). Αν θεωρούν ότι τρομοκρατημένος εργαζόμενος είναι και ευχαριστημένος εργαζόμενος, μάλλον ζουν σε άλλον πλανήτη. Το γεγονός ότι στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης το 70% των εργαζόμενων θέλει να αλλάξει δουλειά σε σύγκριση με το 40% στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, είναι ενδεικτικό. Και τρανή απόδειξη του ποιοι και με ποιες πολιτικές δημιουργούν αυτό το Big Quit (πάνω από το ένα τρίτο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχουν φύγει από τα σχολεία τους τα τελευταία 3 χρόνια) που δεν βαίνει εις βάρος των εργαζόμενων μόνο, αλλά και των ίδιων των ιδιωτικών μονάδων εκπαίδευσης που χρειάζονται, προς όφελος των παιδιών, σταθερότητα και αρμονικό εργασιακό κλίμα.

Τέλος, εμείς, ως Ομοσπονδία που πιστεύει στον δημοκρατικό διάλογο, καλούμε τον Υπουργό Εργασίας (που μιλάει μέχρι στιγμής αποκλειστικά με τους εργοδότες μας), να καλέσει την ΟΙΕΛΕ σε συζήτηση για τα κακώς κείμενα του χώρου μας. Δεν θα του κάνει κακό να ακούσει και την άλλη πλευρά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskala
Μια επιστολή απόγνωσης αδιόριστης εκπαιδευτικού: "Εξακολουθώ να προσπαθώ και να ελπίζω, αν και πολλοί γύρω μου προτείνουν να εγκαταλείψω"
Αυτή είναι η κραυγή μιας γενιάς εκπαιδευτικών που δεν εγκαταλείπουν
Μια επιστολή απόγνωσης αδιόριστης εκπαιδευτικού: "Εξακολουθώ να προσπαθώ και να ελπίζω, αν και πολλοί γύρω μου προτείνουν να εγκαταλείψω"
δασκάλα
Αναπληρωτές: Σφάλματα στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων Εκπαιδευτικών
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των ανωτέρω λαθών και ασαφειών στην...
Αναπληρωτές: Σφάλματα στους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ διοριστέων Εκπαιδευτικών