κασσελακης
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τώρα έχει και τυπικά δύο όψεις: μία που έχει αριστερή καταγωγή – αλλά όχι και αριστερή ταυτότητα – και η οποία εκφράστηκε με την Αχτσιόγλου, και μία μετα-πολιτική ταυτότητα του τύπου «όλοι μαζί», που είναι και το ευρύτερο κοινωνικό σώμα του κόμματος αυτού, που δεν έχει σχέση με την αριστερά.

Και ο κ. Στ. Κασσελάκης από το «πουθενά» τους πήρε το κόμμα!

Η Αχτσιόγλου, που είχε στήριγμά της τον βασικό κορμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η οποία πριν την υποψηφιότητα του Κασσελάκη θα έκανε περίπατο από την πρώτη Κυριακή, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Τσακαλώτος και Παππάς, που είναι και τα πιο ιστορικά στελέχη του κόμματος, αντιλήφθηκαν – έστω αργά – ότι δεν είχε νόημα η υποψηφιότητά τους. Τέλος, ο κ. Στ. Τζουμάκας έχει εδώ και καιρό βρεθεί στα πεδία της γραφικότητας και φρόντισε να ανανεώσει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτή την εικόνα του! Έτσι είναι η παρακμή…

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τώρα έχει και τυπικά δύο όψεις: μία που έχει αριστερή καταγωγή – αλλά όχι και αριστερή ταυτότητα – και η οποία εκφράστηκε με την Αχτσιόγλου, και μία μετα-πολιτική ταυτότητα του τύπου «όλοι μαζί», που είναι και το ευρύτερο κοινωνικό σώμα του κόμματος αυτού, που δεν έχει σχέση με την αριστερά. Είναι προφανές – και εκ του σημερινού αποτελέσματος – ότι η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται στη δυναμική του κ. Κασσελάκη και όχι στη γενικότερη δυναμική του κόμματος.

Και τώρα τι;

Δύο ερωτήματα απασχολούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία. α) Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρός του, και μάλλον με πόση δυναμική θα βγει στον δεύτερο γύρο ο Στ. Κασσελάκης και β) Κατά πόσο ο κομματικός μηχανισμός θα αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα, που δεν θα έχει καν αριστερές αναφορές ή θα επιλέξει άλλους δρόμους.

Μπορεί να ασκούν κριτική τα βαριά κομματικά στελέχη για την εξέλιξη αυτή, όσον αφορά τη στήριξη που είχε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Στ. Κασσελάκης – και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο – αλλά φαίνεται να ξεχνούν ότι στην ίδια φόρμα της επικοινωνιακής κυρίως πολιτικής δομήθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όλα τα χρόνια της πορείας τους και όχι στην παραγωγή της πολιτικής. Άλλωστε, ήταν στοιχείο του λαϊκισμού τους. Επαινούσαν τον αρχηγό τους για το «λαμπερό πέρασμα», που είχε στην «εικόνα» και απολάμβαναν την ακτινοβολία του.

Και έτσι, κ. Τσακαλώτε, η «εικόνα» πράγματι κέρδισε την πολιτική, αλλά είναι δικό σας δημιούργημα η εικόνα του αρχηγού που φιλοτεχνήσατε όλη αυτή την περίοδο. Επομένως, τα Μέσα Ενημέρωσης – που ούτως ή άλλως κινούνται με την λογική της εικόνας και είναι κάτι που τόσο χαρακτηριστικά έχει περιγράψει ο Γκυ Ντεμπόρ στην «Κοινωνία του Θεάματος» - πέραν του ότι ενίσχυσαν αυτή την νοοτροπία του θεάματος, βρήκαν εύφορο έδαφος από τη δική σας πρακτική.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται σε μετασχηματισμό. Η σημερινή ρευστότητά του δεν επιτρέπει εύκολες αναλύσεις και προσεγγίσεις. Καθημερινά θα έχουμε εξελίξεις. Η επόμενη Κυριακή θα γεννήσει μια νέα πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα κυριαρχήσει η εικόνα του Στ. Κασσελάκη ή θα αναπτυχθεί έτι περαιτέρω ένας εδραιωμένος πλέον δυισμός.

Ένα είναι βέβαιο. Τίποτα δεν θα μοιάζει με το χθες!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dikastirio_xagis
Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα - «Ανεπαρκή τα μέσα προστασίας άμαχων»
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα
Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα - «Ανεπαρκή τα μέσα προστασίας άμαχων»
ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Παραδεχθείτε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε με την ακρίβεια
«Προφανώς σας συμβουλεύουν οι δημοσιονομικά ενάρετοι της κυβέρνησης Καραμανλή που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία»
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Παραδεχθείτε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε με την ακρίβεια