δημοσκόπηση Βουλή
Nick Paleologos / SOOC
Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας και υγεία τα φλέγοντα θέματα για τους πολίτες - Τι απαντούν για τις υποκλοπές - Τα ποσοστά των κομμάτων

Η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίας και η υγεία είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του thecaller.gr. Παράλληλα, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, 6 στους 10 πολίτες αναφέρουν την ακρίβεια ανάμεσα στα σημαντικό­τε­ρα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και 1 στους 3 αναφέρει τους χα­μηλούς μισθούς, ενώ τα Ελληνοτουρκικά, που κυριαρχούν στη μιντιακή α­τζέντα, αναφέρονται από 1 στους 5, όπως και τα θέματα υγείας.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ανακούφισης των νοικο­κυ­ρι­ών, οι πολίτες περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση, καθώς μόνο το 24% θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει γίνει με βάση τις δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών της χώρας, ενώ αθροιστικά 7 στους 10 περίπου θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση στήριξης των νοικοκυριών με βάση τις δυνατότητες της χώρας ή και υπερβαίνοντας τις δυνατότητες αυτές.

Ωστόσο, μόνο 1 στους 3 αποδίδουν το κύμα ακρίβειας σε εσωτερικούς παράγοντες και παθογένειες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά, είτε ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο (28%), είτε ότι ο συνδυασμός εσωτερικών παθογενειών και παγκοσμίων συνθηκών προκαλεί την έκρηξη τιμών (39%).

palmos analysis ακρίβεια δημοσκόπηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, η υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη, αντιμετωπίζεται από το εκλογικό σώμα με έναν ιδιότυπο «κυνισμό»: ναι η παρακολούθηση έγινε για πολιτικούς και όχι εθνικούς λογούς (62%), ναι η παρακολούθηση ήταν σε γνώση του Πρω­­θυπουργού (66%), αλλά αυτή τη στιγμή δεν μας «καίει» (αναφέρεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας μόλις από το 5%).

Μέσα σ΄ αυτό το αρνητικό και αβέβαιο περιβάλλον, η Κυβέρνηση διατηρεί ση­μα­­ντικά πολιτικά αποθέματα, που εξηγούν και το προβάδισμα της στην πρόθεση ψήφου.

palmos analysis υποκλοπές

Το 37% των πολιτών θεωρούν πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κα­τεύ­θυνση, το 35% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από την Κυβέρ­νη­ση, ενώ σε αντίστοιχα ποσοστά κινείται και η εκτίμηση για την τρέχου­σα εκλο­γι­κή επιρροή της. Στην απέναντι πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πεί­σει ακόμα ότι αποτελεί μια αξιόπιστη και –εν τέλει – προτιμητέα εναλλακτική για τους δυσαρεστημένους πολίτες, καθώς η ικανοποίηση από το έργο της βρί­σκε­ται καθηλωμένη στο 16%, σαφώς κάτω δηλαδή ακόμα και από το ποσοστό που συσπειρώνεται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνει να διατηρεί ση­μαντικό μέρος της δυναμικής που απέκτησε, μετά την εκλογή του νέου Προέ­δρου του, ενώ η θέση του κ. Ανδρουλάκη ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμιά Κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα, βρίσκει σαφώς ευρύτερο ακρο­ατήριο από τα τρέχοντα όρια της εκλογικής επιρροής του κόμματος.

Αυτοδυναμία ή συνεργασίες;

Ωστόσο, το δίλημμα των μετεκλογικών συμμαχιών (με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει να διχάζει τη σημερινή βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οδηγώντας την ηγεσία του κόμματος στο μοναδικό δρόμο για επανακαθορισμό του ιδεολογικο-πολιτικού στίγματος και της ταυτότητάς του: τη διατύπωση δηλ. ολοκληρωμένου και σα­φούς προγραμματικού λόγου ώστε, μέσω των προγραμματικών αξό­νων που θα χαράξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να προσπαθήσει να «ομογενοποιήσει» τη βάση του και οι απαντήσεις στο θέμα των συνεργασιών, την επαύριο των εκλογών, να αναδειχθούν σχεδόν αυτόματα.

Καταλήγοντας, οι απαντήσεις των ερωτώμενων για την επιθυμητή Κυβέρνηση, με­τά τις επόμενες εκλογές, δείχνουν και την «ψυχολογία» της εκλογικής βάσης κά­­θε κόμματος: οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν στοιχηθεί σχεδόν απόλυτα στην προοπτική της αυτοδυναμίας του κόμματός τους, γυρίζοντας την πλάτη σε Κυ­βερ­νήσεις συνεργασίας.

Αντίθετα, λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν αυτοδυναμία του κόμματός τους, ενώ περίπου αντί­στοιχο ποσοστό θα ήθελε να δει μια κεντροαριστερή Κυβέρνηση συνεργασίας με συμμετοχή του κόμματός τους και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, το DNA των ψη­φο­φόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που έχει μεταβληθεί διαχρονικά προσδοκώ­ντας και πάλι την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα τους, κάνει εδώ την εμφά­νι­σή του, αλλά με αποκλίνουσες απόψεις: το 36% επιθυμεί αυτοδύναμη Κυβέρ­νηση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (παρότι τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για μια τέτοια προοπτική), ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται μεταξύ της προοπτικής συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ ή τη συμμετοχή σε μια «οικουμε­νι­κού» τύπου Κυβέρνηση με σύμπραξη τουλάχιστον των τριών μεγαλύτερων κομ­μάτων.

palmos analysis κόμματα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer.jpg
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Δημοφιλές διατροφικό μοτίβο ενδεχομένως να μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας και να μειώσει τις διαταραχές μνήμης
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες