κατοχή
Η πρώτη πράξη βίας εκδηλώθηκε στην Κρήτη όπου οι Γερμανοί έγραψαν «Εδώ υπήρχε κάποτε η Κάνδανος», γραμμένο από τους ίδιους, που μαρτυράει την εσώτερη διάθεση για το πώς θα ήθελαν την Ελλάδα όλη, έως τους 1.460 της περιοχής των Καλαβρύτων, από 13 χρόνων και πάνω, τα γυναικόπαιδα στις Λιγγιάδες της Ηπείρου, τους 174 καμένους του Χορτιάτη, τα όργανα του Χίτλερ δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.

Τα ολοκαυτώματα της Κάνδανου, του Δίστομου, των Καλαβρύτων, του Κομμένου και των Λιγκιάδων, της Μουσιωτίτσας, των Κεδρυλλίων, του Χορτιάτη, των Γιαννιτσών, του Μεσόβουνου, της Δράμας, του Δομένικου, αλλά και τα αιματηρά μπλόκα, οι φυλακίσεις και τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, αποτελούν μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας και αδιάψευστος μάρτυρας της κτηνώδους βίας που χρησιμοποίησαν οι κατοχικές δυνάμεις του Άξονα για να κάμψουν το φρόνημα και την αντίσταση του ελληνικού λαού και τον αγώνα για ελευθερία.

Η επίθεση του ναζιστικού στρατού κατά των αμάχων εκδηλώθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες της κατοχής και κορυφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο όταν ο κλοιός γύρω από την Βέρμαχτ έσφιξε.

Η πρώτη πράξη βίας εκδηλώθηκε στην Κρήτη όπου οι Γερμανοί έγραψαν «Εδώ υπήρχε κάποτε η Κάνδανος», γραμμένο από τους ίδιους, που μαρτυράει την εσώτερη διάθεση για το πώς θα ήθελαν την Ελλάδα όλη, έως τους 1.460 της περιοχής των Καλαβρύτων, από 13 χρόνων και πάνω, τα γυναικόπαιδα στις Λιγγιάδες της Ηπείρου, τους 174 καμένους του Χορτιάτη, τα όργανα του Χίτλερ δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.

Κανένας ηθικός φραγμός. Σφάζουν νήπια, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, ιερείς, υπερήλικες. Απαγχονίζουν, καίνε ζωντανούς, εκτελούν με λιθοβολισμό, με τσεκούρι, με την ξιφολόγχη και με πυροβόλα όπλα.

κατοχή

Στον κατάλογο του Μαρτυρολογίου που ακολουθεί αναφέρονται μόνο οι ομαδικές εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ως σήμερα. Δεν αναφέρονται οι νεκροί από τις μάχες που έδωσαν οι οργανώσεις της Αντίστασης κατά των δυνάμεων Κατοχής, ούτε, δυστυχώς, οι ατομικές εκτελέσεις.

Τα στοιχεία, είναι με βάση έναν πρώτο κατάλογο που είχε συντάξει το Οκτώβριο του 1985 η Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας», με πρωτοβουλία του προέδρου της Θεμιστοκλή Ζαφειρόπουλου. Στο ημερολόγια υπάρχουν παραπομπές με σχετικά άρθρα και εκπομπές της Μηχανής του Χρόνου που έχει πραγματοποιήσει αυτοψία και έρευνα σε πλήθος περιοχών με ολοκαυτώματα. Το υλικό ξεπερνά τις 500 συνεντεύξεις και τα ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν συγκεντρωθεί τεκμηριώνουν με κάθε λεπτομέρεια την πραγματική ιστορία της κατοχικής Ελλάδας και τις ευθύνες όσων συμμετείχαν.

ανωγεια

1941

-2 Ιουνίου: Το πρώτο ολοκαύτωμα στην Κάνδανο Χανίων. Οι ναζί εκτελούν 310 κατοίκους και ξεθεμελιώνουν το χωριό. Φεύγοντας, γράφουν: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος». Την ίδια μέρα αιματοκύλισαν το Κοντομάρι όπου εκτέλεσαν 25 στον ελαιώνα. Μάλιστα φωτογράφισαν την σφαγή, ενώ αίμα αμάχων χύθηκε και στο μαρτυρικό Κακόπετρο Χανίων. Στον Αλικιανό Χανίων εκτέλεσαν 42 και άλλους 81 από τα χωριά Περιβόλια, Λουτρά, Παγκαλοχώρι, Παλιοχώρα. Στο Άδελε Ρεθύμνου 18.
-3 Ιουνίου: Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 12.
-5 Ιουνίου: Στις Στέρνες Ηρακλείου Κρήτης εκτελούν 19. Στην Αθήνα, στις φυλακές Αβέρωφ, εκτελούν 8.
-14 Ιουνίου: Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 50.
-20 Ιουνίου: Στα Περιβόλια Χανίων εκτελούν 32.
-1η Αυγούστου: Ολοκαύτωμα Αλικιανού. Στον Αλικιανό Χανίων, στις όχθες του ποταμού Κερίτη, εκτελούν 118 από τα χωριά Αλικιανό, Κουφό, Βατόλακκο, Σκινέ, Μεσκλά, Φουρνέ, Πρασέ, Ν. Ρούματα, Θρούνι, Καράνο, Σκαφιδάκια.
-3 Αυγούστου: Στο Καρπερό Ελασσόνας (Λάρισα), ομαδικός βασανισμός των κατοίκων (και του ιερέα) στην αυλή της εκκλησίας, όπου τους μαστίγωσαν γυμνούς.
-29 Σεπτεμβρίου-6 Οκτωβρίου: Ολοκαύτωμα Δράμας – Δοξάτου και των γύρω χωριών. Οι Βούλγαροι φασίστες κατακτητές επιδίδονται σε πογκρόμ και λουτρό αίματος μετά την αποτυχημένη εξέγερση στη Δράμα. Εκτελούν 3.000 πατριώτες στη Δράμα και στα χωριά Δοξάτο, Αγ. Αθανάσιο, Χωριστή, Κύρια, Νικηφόρο, Προσωτσάνη, Κουδούνια, Ν. Σκοπό, Οργαντζί και Ευριπέδου. Από τους Βούλγαρους κατακτητές γίνονται επίσης εκτελέσεις στους γειτονικούς νομούς Σερρών και Καβάλας. Στην Αλμωπία Πέλλας, στο χωριό Κωνσταντία, εκτελούν 6 επιτόπου.
-5 Οκτωβρίου: Στα χωριά της περιοχής του Κιλκίς Κλειστό (Μούζγαλι), Κυδωνιά (Κότζολαρ) και Αμπελόφυτο ( Μούρσαλι) συγκεντρώνουν τους κατοίκους από 15 ως 60 χρόνων, συνολικά 96, και τους εκτελούν.
-10 Οκτωβρίου: Στη Νιγρίτα Σερρών εκτελούνται 221 κάτοικοι από τα χωριά Κ. Δάφνη, Σιτοχώρι, Ζερβοχώρι, Αηδονοχώρι.
-17 Οκτωβρίου: Ολοκαύτωμα Κερδυλίων. Οι ναζί εκτελούν 130 στα Άνω Κερδύλια, 80 στα Κάτω Κερδύλια και 25 ετεροδημότες (σύνολο 235) και πυρπολούν εξολοκλήρου τα χωριά.
-20 Οκτωβρίου: Στο Καλόκαστρο Σερρών απαγχονίζουν 12. Οι απαγχονισμένοι παρέμειναν κρεμασμένοι τρεις μέρες.
-23 Οκτωβρίου: Ολοκαύτωμα Μεσόβουνου. Οι χιτλερικοί εκτελούν 165 άνδρες 16-80 χρόνων στο Μεσόβουνο Εορδαίας της Κοζάνης. (Το 1943 250 και το 1944 150 γυναίκες.) Πυρπολούν και αφανίζουν το χωριό.
-15 Νοεμβρίου: Στο Στρυμονικό Σερρών εκτελούν 30 στρατιώτες με περίστροφο, που μόλις είχαν επιστρέψει από το μέτωπο.
-28 Δεκεμβρίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 30 ομήρους στις φυλακές Επταπυργίου.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.jpeg

1942

-8 Ιανουαρίου: Εκτέλεση των 12 πρώτων ομήρων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης.
-17 Ιανουαρίου: Ιταλοί φασίστες κυκλώνουν το λιμάνι της Σκιάθου, συλλαμβάνουν και βασανίζουν πολίτες, τυφλώνουν το γιατρό του νησιού και σκοτώνουν με μαχαίρι τον πρόεδρο.
-14 Φεβρουαρίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 20 ομήρους.
-26 Μαρτίου Στη Λακωνία πυρπολούν το χωριό Σαϊδόνα.
-28 Μαρτίου: Στην Αθήνα εκτελούν 6 στο εξωτερικό προαύλιο των φυλακών Αβέρωφ.
-28 Απριλίου: Στην Αθήνα εκτελούν 5. Στη Λάρισα συλλαμβάνουν 12 και τους στέλνουν ομήρους στην Ιταλία.
-8 Μαΐου: Στην Αθήνα εκτελούνται 11.
-23 Μαΐου Στη Λιβαδειά εκτελούν 8. Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 6. Στην Τρίπολη εκτελούν 3.
-4 Ιουνίου: Στην Αθήνα εκτελούνται 8 όμηροι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.
-5 Ιουνίου: Στην Αθήνα εκτελούν 8 ομήρους (από τις φυλακές Βουλιαγμένης), στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 12 στη θέση Ξηρόκαμπος.
-10 Ιουνίου: Στη Λιβαδειά – Θήβα θανατώνουν 27 από τα χωριά Ζιρίκι, Καπαρέλι, Κούκουρα.
-14 Ιουνίου: Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 50 στη θέση Ξηρόκαμπος.
-19 Ιουνίου: Στο αεροδρόμιο Μίκρας Θεσσαλονίκης εκτελούν 11 ομήρους.
-22 Ιουνίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 23 ομήρους.
-15 Ιουλίου: Στο χωριό Ν. Μοναστήρι (Τσόμπρα) Δομοκού Φθιώτιδας εκτελούν 14 και πυρπολούν σπίτια.
-30 Οκτωβρίου: Πυρπολούν στο χωριό Καρούτες της Παρνασσίδας.
-26 Νοεμβρίου: Εκτέλεση 12 πατριωτών στο βάθρο της γέφυρας του Γοργοπόταμου.
-1η Δεκεμβρίου: Στο βάθρο της γέφυρας του Γοργοπόταμου εκτελούνται άλλοι 22.
-5 Δεκεμβρίου: Πυρπολούν τα χωριά Χρυσό και Άγραφα και εκτελούν 6 ομήρους στη θέση Λογγιές.
-8 Δεκεμβρίου: Στο χωριό Καστέλια Παρνασσίδας εκτελούν 10.
-9-18 Δεκεμβρίου: Στον Έβρο, σε επιδρομή, πυρπολούν τα χωριά Σιταριά, Πύθιο, Πετράδες, Φέρρες. Πυρπολούν σπίτια, θανατώνουν κόσμο και λεηλατούν τα πάντα.
-24 Δεκεμβρίου: Στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας εκτελούνται 13, με τον παπά και το δάσκαλο. Με το πλοίο «Citta di Milano» στέλνουν 500 ομήρους στην Ιταλία από τον Πειραιά.
-26 Δεκεμβρίου: Στα Τρίκαλα εκτελούν 6.
-30 Δεκεμβρίου: Θεσσαλονίκη, στρατόπεδο Παύλου Μελά. Εκτελούν 45 ομήρους από την Ανάφη.

διστομο

1943

-7 Ιανουαρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 20 ομήρους και στον Πειραιά 8.
-21 Ιανουαρίου: Στην Αδριατική βυθίζεται το πλοίο «Citta di Genova» με 152 ομήρους αξιωματικούς, από τους οποίους σώθηκαν οι 81 και πνίγηκαν οι 71.
-30-31 Ιανουαρίου: Στο Πήλιο Μαγνησίας πυρπόλησαν την Περαχώρα.
-6 Φεβρουαρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 5 στις φυλακές Αβέρωφ.
-8 Φεβρουαρίου: Επιδρομή στο χωριό Σχίνοβο Γρεβενών. Λεηλατούν σπίτια και βιάζουν γυναίκες.
-9 Φεβρουαρίου: Στα Γρεβενά εκτελούν 7 ομήρους στη θέση Ξηρολάκκοι.
-10 Φεβρουαρίου: Επιδρομή Ιταλών φασιστών στην Οξύνεια Καλαμπάκας. Λεηλατούν το χωριό, βιάζουν γυναίκες και παίρνουν ομήρους.
-13 Φεβρουαρίου: Στα Ανώγεια Κρήτης εκτελούν 12 στον Καρτερό. Στα Τρίκαλα Θεσσαλίας εκτελούν 12 ομήρους από το χωριό Τσιώτι.
-14 Φεβρουαρίου: Στα Τρίκαλα, Ιταλοί φασίστες συλλαμβάνουν στο παζάρι της πόλης 16 και εκτελούν τους 15 στο νεκροταφείο. Ο ένας κατόρθωσε να διαφύγει.
-16 Φεβρουαρίου: Ολοκαύτωμα Δομένικου. Στη Θεσσαλία οι Ιταλοί φασίστες εκτελούν 118 από το Δομένικο Ελασσόνας και αφανίζουν το χωριό. Επίσης, εκτελούν 15 από το Μεσοχώρι (Μυλογούστα) και 1 από το Αμούρι, συλλαμβάνουν 340 ως ομήρους και πυρπολούν το χωριό.
-23 Φεβρουαρίου: Στην Κατερίνη εκτελούν 38 κατοίκους από τον Αγ. Δημήτριο, το Λιβάδι Ολύμπου και την Κατερίνη. Στη Λάρισα εκτελούν 100, ομήρους από το ομώνυμο στρατόπεδο.
-24 Φεβρουαρίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 40 σε διαδήλωση για την επιβίωση.
-25 Φεβρουαρίου: Στη Λάρισα εκτελούν 40 ομήρους, από το στρατόπεδο.
-26 Φεβρουαρίου: Στη Μήλο εκτελούν 14 κατοίκους.
-1η Μαρτίου: Στη Μίκρα Θεσσαλονίκης εκτελούν 50 ομήρους (οι 26 από το στρατόπεδο Π. Μελά).
-5 Μαρτίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 18 και τραυματίζουν 135 στη διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης.
-6 Μαρτίου: Στα Σέρβια Κοζάνης, Ιταλοί φασίστες πυρπολούν εκκλησίες, καταστήματα και σπίτια και δολοφονούν ή καίουν 57 κατοίκους.
-10 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς εκτελούν 63 ομήρους.
-11 Μαρτίου: Στο δρόμο Αγιάς – Λάρισας εκτελούν 100 ομήρους.
-12 Μαρτίου: Ολοκαύτωμα Τσαριτσάνης. Στην Τσαριτσάνη Λάρισας εκτελούν 45 κατοίκους και πυρπολούν τον οικισμό. Ανάμεσα στα θύματα 2 ιερείς και 2 ανάπηροι πολέμου. Στην Καστοριά εκτελούν 8 στο νεκροταφείο του Άργους Ορεστικού.
-15 Μαρτίου: Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραϊκής καταγωγής. Από τη Θεσσαλονίκη, αρχίζουν οι αποστολές Ελλήνων Εβραίων στη Γερμανία, που θα συνεχιστούν ως τις 10.8.44. Μεταφέρθηκαν συνολικά στα ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας 69.151 Έλληνες πολίτες εβραϊκής καταγωγής και επέστρεψαν με τη λήξη του πολέμου 2.000. Εξοντώθηκε, δηλαδή, το 87% των 77.377 Εβραίων που υπήρχαν στην Ελλάδα. Τη σύλληψη κατόρθωσαν να διαφύγουν 8.226 άτομα.
-20 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς εκτελούνται 4.
-21 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό εκτελούνται 9.
-24 Μαρτίου: Στη Θεσσαλία, Ιταλοί φασίστες πυρπολούν τα χωριά Ριζόμυλος, Κόνιαρι και Νταμακλί και σκοτώνουν 10 γέροντες.
-25 Μαρτίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 32 διαδηλωτές και τραυματίζουν 180.
-26 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό εκτελούνται 8.
-28 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό εκτελούνται 7 πρώην στρατιώτες.
-29 Μαρτίου: Στη Θεσσαλία σκοτώνουν 120. Στα Φάρσαλα πυροβολούν και σκοτώνουν 27 κατοίκους που βρέθηκαν στην πλατεία, λεηλατούν και πυρπολούν την πόλη. Κανονιοβολούν τα χωριά Δανδρακιά, Βαρακλή, Σέχι, Λαζάμπουγα. Στο χωριό Δανδρακιά πολυβολούν και σκοτώνουν τη 12μελή πρεσβεία με τον παπά.
-4 Απριλίου: Στο Βογατσικό Καστοριάς εκτελούν 13. Στα Ίμερα Κοζάνης σκοτώνουν άλλους 7 κατοίκους.
-7 Απριλίου: Εκτελούν 16 ομήρους στη Νίκαια Λάρισας.
-12 Απριλίου: Επιδρομή στην Καρδίτσα. Φονεύουν 6 επιτόπου και παίρνουν 40 ομήρους.
-14 Απριλίου: Στη Βουνιχώρα Παρνασσίδας εκτελούν 33 (ανάμεσά τους 5 γυναίκες και ένας τυφλός γέροντας 90 ετών) και καίνε το χωριό.
-16 Απριλίου: Στο Δαδί Λαμίας εκτελούν 10. Στο Λιτόχωρο Κατερίνης εκτελούν 18 κατοίκους και συλλαμβάνουν 200 ως ομήρους.
-24 Απριλίου: Στη Θεσσαλία οι Ιταλοί φασίστες βομβαρδίζουν την Καλαμπάκα με αεροπλάνα.

-2 Απριλίου: Στα Τρίκαλα Θεσσαλίας εκτελούν 20 κατοίκους από τα Ζαγόρια.
-5 Απριλίου: Στη Βοιωτία πυρπολούν τη Δαύλεια, αρπάζουν ομήρους και εκτελούν δύο γέροντες. Στον Αλμυρό Μαγνησίας εκτελούν 9 ομήρους.
-10 Μαΐου: Στην Αθήνα εκτελούν 7 και στον Πειραιά 4 ομήρους.
– 29 Μαΐου: Στη Φθιώτιδα, σ’ επιδρομή στην Αταλάντη, σκοτώνουν 5 κατοίκους.
-31 Μαΐου Κρήτη: Επιδρομή στα χωριά Σαχτούρια, Μαγαρικάρι, Καμάρες και Λοχρά (Ρεθύμνου και Ηρακλείου). Σύλληψη ομήρων και εκτέλεση άγνωστου αριθμού κατοίκων τους.
-6 Ιουνίου: Στη Θεσσαλία εκτελούνται 106 όμηροι (ανάμεσά τους και 54 «Ακροναυπλιώτες») από Ιταλούς φασίστες στο Κούρνοβο, ως αντίποινα για την ανατίναξη αμαξοστοιχίας στην οποία επέβαιναν και 50 Έλληνες κρατούμενοι, που σκοτώθηκαν.
-8 Ιουνίου: Στη Θεσσαλία, Ιταλοί φασίστες λεηλατούν και πυρπολούν τα χωριά Πόρτα, Μουζάκι, Ντούσικο, Μπελέτσι, Μεσενικόλα και Βουνέσι. Βιάζουν γυναίκες και σκοτώνουν 60 άτομα.
-17 Ιουνίου: Στην Αθήνα εκτελούν 19 ομήρους από τις φυλακές Αβέρωφ, στην Καισαριανή.
-19 Ιουνίου: Στην Αθήνα εκτελούν 8 ομήρους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-21 Ιουνίου: Στην Κοζάνη πυρπολούν τα χωριά Σαραντάπορο, Βούρμπα, Βουβάλα, Γιαννωτά, Μεταξά, Λιβαδερό, Τρανόβαλτο, Μικρόβαλτο.
Σκοτώνουν δεκάδες κατοίκους. Γδέρνουν ζωντανό ένα γέροντα. Κόβουν με μαχαίρι το στήθος μιας γυναίκας.
-25 Ιουνίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 40 και τραυματίζουν 250, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για την εκατόμβη στο Κούρνοβο.
-10 Ιουλίου: Στα Ιωάννινα σκοτώνουν 26 κατοίκους στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.
-13 Ιουλίου: Αθήνα. Εκτελούν 14 στην Καισαριανή. Στον Πύργο Ηλείας 7.
-17 Ιουλίου: Στο Τρίλοφο Πιερίας εκτελούν 13 (ανάμεσά τους 3 παιδιά).
-22 Ιουλίου: Στην Αθήνα, σε διαδήλωση για να μην παραδοθεί η Μακεδονία στους Βουλγάρους, σκότωσαν 53 διαδηλωτές, τραυμάτισαν 283 και έκαναν 500 συλλήψεις.
-25 Ιουλίου: Ολοκαύτωμα Μουσιωτίτσας. Οι ναζί της μεραρχίας Εντελβάις εκτελούν 154 γυναικόπαιδα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου και την πυρπολούν.
-25 Ιουλίου: Στη Φλώρινα κρέμασαν 17 ομήρους. Στα Πέντε Πηγάδια Πρέβεζας εκτέλεσαν 9.
-28 Ιουλίου: Στην Αχαΐα πυρπολούν τα χωριά Καλέντζι, Ερυμάνθεια και Χαλανδρίτσα.
-29 Ιουλίου: Ηλεία. Πυρπολούν το χωριό Γεράκι.
-9 Αυγούστου: Στην Κλαδοράχη της Φλώρινας απαγχονίζουν 15.
-13 Αυγούστου: Στον Αλμυρό εκτελούν 50 κατοίκους στο νεκροταφείο. Πιάνουν 250 ομήρους.
-16 Αυγούστου: Ολοκαύτωμα Κομμένου. Οι χιτλερικοί της αιματοβαμμένης Εντελβάις εκτελούν 317 κατοίκους στο χωριό Κομμένο της Άρτας και το πυρπολούν. Ανάμεσα στους εκτελεσμένους είναι 2 ιερείς, 97 παιδιά 1-15 χρόνων και 119 γυναίκες.

-18 Αυγούστου: Στα Γρεβενά εκτελούν 30 στο χωριό Πολύλακκο και το πυρπολούν.
-20 Αυγούστου: Στην Καστανιά Σάμου εκτελούν 27 κατοίκους. Στην Κοζάνη εκτελούν 12 κατοίκους στο χωριό Βαθύλακκος.
-23 Αυγούστου: Στη χώρα Γορτυνίας (Αρκαδία) σκοτώνουν 10 με πολυβολισμό μέσα στην εκκλησία.
-28 Αυγούστου: Στο Μαλάθυρο Κισσάμου Χανίων εκτελούν 61 κατοίκους, στη θέση Φαράγγι. Στην Αθήνα εκτελούν 13 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-1 Σεπτεμβρίου: Στην Ιτιά εκτελούν τους άνδρες,που είχαν συλλάβει στην Τεμένη Αιγίου Αχαΐας.
-5 Σεπτεμβρίου: Στην Κρήτη, στη θέση Γουρνόλακκο του Ψηλορείτη, εκτελούν 25 και 1 παπά, ενώ έθαβαν 8 χωρικούς, που είχαν εκτελέσει την προηγουμένη μέρα οι ναζί, στο Λιβαδιώτικο βουνό.
-10 Σεπτεμβρίου: Στη Λιβαδειά εξοντώνουν με χειροβομβίδες 5 κατοίκους, αφού τους έκλεισαν σε σπίτι. Στο Πήλιο Μαγνησίας βομβαρδίζουν την Περαχώρα.
-11 Σεπτεμβρίου: Κανονιοβολούν τον Αετό Μεσσηνίας και στη συνέχεια τον πυρπολούν. Εκτελούν και τους 7 γέροντες που βρήκαν στο χωριό.
-11 Σεπτεμβρίου: Στη Λάρισα συλλαμβάνουν διαβάτες. Άλλους εκτελούν και άλλους παίρνουν ομήρους. Στη Λιβαδειά συλλαμβάνουν 1.500 και απαγχονίζουν 10 απ’ αυτούς.
-13 έως 14 Σεπτεμβρίου: Βομβαρδίζουν την Κέρκυρα και τα γύρω χωριά. Στην πόλη νεκροί και τραυματίες 25, στη Στρογγυλή 25 νεκροί, στον Άγιο Ματθαίο 10 νεκροί, στο Νεοχώρι 15 νεκροί.
-13 και14 Σεπτεμβρίου: Ολοκαυτώματα Βιάννου και Ιεράπετρας. Οι χιτλερικοί εκτελούν 451 στην Επαρχία Βιάννου Λασηθίου Κρήτης, από τα χωριά Κεφαλόβρυση, Άγιος Βασίλειος, Αμιρά, Άνω Βιάννο, Βαχό, Καλάμι, Κάτω Βιάννο, Κρεββατά, Πεύκο, Κάτω Σύμη, Συκολόγο, Χόνδρο στην Επαρχία Ιεράπετρας, από τα χωριά Γδόχια, Μάλες, Μουρνιές, Μύθοι, Μύρτο, Πάρσα, Ριζά και Χριστό.
-13 Σεπτεμβρίου: Στη Λάρισα εκτελούν 17. Ανάμεσά τους και τον 11χρονο Γ. Τοκαρίδη.
-14 Σεπτεμβρίου: Στη Λάρισα εκτελούν 6 ομήρους.
-19 Σεπτεμβρίου: Στην Ήπειρο εκτελούν στην αυλή του σχολείου Παραμυθιάς 9 κατοίκους από τα χωριά Πλακωτή, Πέντε Εκκλησιές, Ελαταριά και Αγία Κυριακή, ανάμεσά τους και μία γυναίκα.
-21 Σεπτεμβρίου: Στη Λάρισα εκτελούν 5 ομήρους (οι 3 γυναίκες).
-23 Σεπτεμβρίου: Στη Θεσσαλία εκτελούν 44 στα Λατίνια, από το χωριό Ελευθέριο.
-24 Σεπτεμβρίου: Στην Ήπειρο πυρπολούν το χωριό Σελλιανή. Επίθεση συνεργατών των ναζί στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Σκοτώνουν 2 φοιτητές και τραυματίζουν 10.
-25 Σεπτεμβρίου: Στη Θεσσαλία πυρπολούν 200 σπίτια και πιάνουν 300 ως ομήρους στον Πλατύκαμπο Λάρισας.
-26 Σεπτεμβρίου: Στο Συκούριο Θεσσαλίας σκοτώνουν 25 κατοίκους και πυρπολούν 17 σπίτια.
-28 Σεπτεμβρίου: Στη Λάρισα εκτελούν 14 ομήρους.
-29 Σεπτεμβρίου: Στην Παραμυθιά Ηπείρου εκτελούν 49 ομήρους.1 Οκτωβρίου Στο Βόλο, σε επιδρομή των S.S., συλλαμβάνονται 700 πολίτες.
-3 Οκτωβρίου: Ολοκαύτωμα στους Λιγγιάδες. Στο χωριό Λιγγιάδες του Ν. Ιωαννίνων εκτελούνται από τους ναζί της μεραρχίας Εντελβάις 85 άτομα (15 άνδρες, 30 γυναίκες, 21 κοριτσάκια και 19 παιδιά και μωρά). Το χωριό πυρπολείται και καταστρέφεται.
-6 Οκτωβρίου: Στο Ρέθυμνο βασάνισαν, εκτέλεσαν και έκαψαν 12 γυναίκες και 2 γέροντες στο χωριό Καλή Συκιά.
-9 Οκτωβρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 6 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-14 Οκτωβρίου: Ολοκαύτωμα στις Μηλιές. Στις Μηλιές του Πηλίου εκτελούν 33 και πυρπολούν τον οικισμό και το σιδηροδρομικό σταθμό.
-16 Οκτωβρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 4 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
22 Οκτωβρίου Στη Μεσσηνία συλλαμβάνουν 500 ως ομήρους από την Καλαμάτα.
-26 Οκτωβρίου: Στον Βελβεντό της Κοζάνης, επιδρομή των ναζί τη νύχτα. Συλλαμβάνουν 3 νέους, τους οποίους έλιωσαν με τις ρόδες των αυτοκινήτων τους, αφού τους ξάπλωσαν δεμένους στο δρόμο προς την Κοζάνη, λίγο πριν τη γέφυρα του Αλιάκμονα.
-28 Οκτωβρίου: Στην Πελοπόννησο συλλαμβάνουν 60 ομήρους και εκτελούν στο Αίγιο.
-2 Νοεμβρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 7 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-4 Νοεμβρίου: Στην Τρίπολη εκτελούν 18 κατοίκους από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας.
-6 Νοεμβρίου: Στην Τρίπολη εκτελούν 18 κατοίκους από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας.
-6 Νοεμβρίου: Στην Τρίπολη εκτελούν 18 ομήρους από τις φυλακές. Στην Αθήνα εκτελούν 6 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-7 Νοεμβρίου: Οι ναζί καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του Καρπενησίου.
-13 Νοεμβρίου: Στο Νομό Πιερίας, πρώτη λεηλασία και πυρπόληση του χωριού Ελατοχώρι.
-15 Νοεμβρίου: Στην Κατερίνη εκτελούν ομήρους. Έγιναν γνωστά τα ονόματα μόνο 3 από αυτούς.
-16 Νοεμβρίου: Συλλαμβάνουν 1.000 άτομα στην Πάτρα και εκτελούν επιτόπου 12.
-23 Νοεμβρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 8 ομήρους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-26 Νοεμβρίου: Οι ναζί εκτελούν 118 ομήρους στο Μονοδένδρι Σπάρτης.
-27 Νοεμβρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 19 ομήρους στο Γουδί, από τις φυλακές Χατζηκώστα. Από αυτούς, οι 7 ανάπηροι. Δύο τους εκτέλεσαν πάνω στις καρέκλες τους.
-30 Νοεμβρίου: Στην Αθήνα, συλλαμβάνουν από τα Νοσοκομεία 1.700 αναπήρους και τους φυλακίζουν στου Χατζηκώστα.
-2 Δεκεμβρίου: Τρίπολη. Εκτελούν 50 ομήρους.
-5 Δεκεμβρίου: Στην Ανδρίτσα Αργολίδας κρέμασαν 50 ομήρους από τις φυλακές της Τρίπολης.
-6 Δεκεμβρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 7 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-7 Δεκεμβρίου: Στο Γύθειο Λακωνίας εκτελούν 40 ομήρους.
-8 Δεκεμβρίου: Στην Αχαΐα, στο Μέγα Σπήλαιο, εκτελούν 23, ανάμεσά τους και 10 μοναχούς. Επίσης εκτελούν στους Ρωγούς 61, στην Κερπινή 42, στη Ζαχλωρού 18.
-9 Δεκεμβρίου: Στα χωριά Βραχνί και Σουβάρδο εκτελούν 9.
-11 Δεκεμβρίου: Στη Σύμη Λασηθίου Κρήτης εκτελούν 20.
-12 Δεκεμβρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 12 ομήρους στο Χαϊδάρι.
-13 Δεκεμβρίου: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα. Οι χιτλερικοί εκτελούν στα Καλάβρυτα 1.104. Όλους τους άντρες από 14 χρόνων και πάνω.
-14 Δεκεμβρίου: Στο Μοναστήρι των Καλαβρύτων Αγία Λαύρα εκτελούν 8 μοναχούς και έναν πολίτη. Συνολικά εκτέλεσαν στην περιοχή Καλαβρύτων 1.460 άτομα. Στα Χανιά εκτελούν 32 ομήρους.
-15 Δεκεμβρίου: Στη Δράμα εκτελούν 115 άτομα. Στην Τρίπολη εκτελούν 30 ομήρους από τις φυλακές, στο λόφο του Αγίου.
-16 Δεκεμβρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 20 ομήρους.
-18 Δεκεμβρίου: Ολοκαύτωμα Δράκειας. Στη Δράκεια του Πηλίου (Θεσσαλία), οι χιτλερικοί εκτελούν 133.
-23-24 Δεκεμβρίου: Στην Αρκαδία σκοτώνουν 13 γέρους και γυναικόπαιδα στο Αλεποχώρι.
-25 Δεκεμβρίου: Στην Πιερία, δεύτερη επιδρομή στο Ελατοχώρι και πυρπόλησή του.
-26 Δεκεμβρίου: Στην Τρίπολη και στο δρόμο προς τη Σπάρτη εκτελούν 100 ομήρους.

kalabryta_131218_857.jpg

1944

-1 Ιανουαρίου: Συλλήψεις στις συνοικίες της Αθήνας Νέος Κόσμος, Κατσιπόδι, Βύρωνας. Εκτελούν επιτόπου 7.
-3 Ιανουαρίου: Στην Πάτρα εκτελούν 30.
-7 Ιανουαρίου: Χιτλερικοί και Βούλγαροι φασίστες εκτελούν 60 στην Επαρχία Αριδαίας. Στην Αθήνα εκτελούν 30 στο Γουδί.
-8 Ιανουαρίου: Στην Θεσσαλονίκη εκτελούν 12 στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Στη Βοιωτία εκτελούν 50 ομήρους στο χωριό Βρασταμίδες, από τους 200 που είχαν συλλάβει στις 5 Ιανουαρίου στη Λιβαδειά.
-13 Ιανουαρίου: Στην Τρίπολη απαγχονίζουν 10 ομήρους από τις φυλακές. Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 45 ομήρους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.
-15 Ιανουαρίου: Στο χωριό Σαραντάπορο Κοζάνης εκτελούν 10. Στην Πελοπόννησο κρεμούν 20 ομήρους από τις φυλακές της Τρίπολης στην Ψηλή Βρύση Τεγέας και 10 Τριπολιτσιώτες στην πλατεία Αγίου Ταξιάρχη. Στην Αθήνα εκτελούν 6 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-17 Ιανουαρίου: Το Ολοκαύτωμα στο Ελατοχώρι. Στο Νομό Πιερίας, τρίτη επιδρομή στο Ελατοχώρι, όπου πυρπολούν και τα υπόλοιπα 14 σπίτια, που είχαν μείνει όρθια από τις προηγούμενες επιδρομές (στις 13.11.43 και στις 25.12.43). Σκοτώνουν 30 γυναικόπαιδα και τραυματίζουν 32. Στη Χαλκιδική πυρπολούν τα χωριά Χαμηλό, Δογιάννη, Πλαγιά, Φανό. Στην Ήπειρο πυρπολούν και λεηλατούν το Καταφύγιο Μετσόβου.
-18 Ιανουαρίου: Πυρπολούν τα χωριά Νότια, Σηρά, Κύνοια, Αρχάγγελο, Περίκλεια Λαγκαδά.
-19 Ιανουαρίου: Στο Χαϊδάρι εκτελούν 50 ομήρους από το ομώνυμο στρατόπεδο. Στην Αλμωπία Πέλλας εκτελούν 65.
-22 Ιανουαρίου: Στην Πάτρα εκτελούν 30 ομήρους. Στον Έβρο εκτελούν 5 στο χωριό Φέρες.
-27 Ιανουαρίου: Στην Καλαμάτα συλλαμβάνουν ως ομήρους 170 άνδρες και 18 γυναίκες και σκοτώνουν 2 παιδιά στην πλατεία.
-29 Ιανουαρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 5 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στην Αρκαδία καταστρέφουν ολοκληρωτικά το χωριό Κοσμά Κυνουρίας.
-1η Φεβρουαρίου: Οι συνεργάτες των κατακτητών σφάζουν 80 πατριώτες αγωνιστές στη Νέα Μάκρη Κιλκίς και πυρπολούν το χωριό.
-1-10 Φεβρουαρίου: Στην Καλαμάτα, 10ήμερη επιδρομή με 500 εκτελεσμένους. Στις 5 του μήνα συνέλαβαν 2.000 και εκτέλεσαν επιτόπου 300.
-4 Φεβρουαρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 8 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-8 Φεβρουαρίου: Στην Καλαμάτα εκτελούν 12.
-10 Φεβρουαρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 25 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-13 Φεβρουαρίου: Στα Ανώγεια της Κρήτης εκτελούν 12 στον Καρτερό.
-16 Φεβρουαρίου: Στο Δομένικο Ελασσόνας στη Θεσσαλία οι Ιταλοί της Μεραρχίας Πινερόλο εκτελούν 117.
-17 Φεβρουαρίου: Στη Μυλογούστα και στο Αμούρι Ελασσόνας εκτελούν 50.
-23 Φεβρουαρίου: Στην Πάτρα εκτελούν 27. Στην Τρίπολη εκτελούν 50 ομήρους. Στη Λάρισα εκτελούν 100 ομήρους.
-24 Φεβρουαρίου: Στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας εκτελούν 212 ομήρους στην Παλιόχουνη.
-27 Φεβρουαρίου Στη Λιβαδειά εκτελούν 29 στο χωριό Στενή. Στη Λάρισα εκτελούν 6 ομήρους.
-3 Μαρτίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 60. Στα Γρεβενά εκτελούν 34 από τα χωριά Δήμητρα, Μεταμόρφωση, Πλατάνια. Στη Λάρισα συλλαμβάνουν 340 ως ομήρους στ’ Αμπελάκια. Ένα μέρος από αυτούς έστειλαν στη Γερμανία.
-7 Μαρτίου: Στην Καισαριανή το πρώτο Μπλόκο. Συλλήψεις και 7 εκτελέσεις επιτόπου.
-8 Μαρτίου: Στη Λάρισα εκτελούν 100 ομήρους στο Ασμάκι. Ανάμεσά τους γυναίκες κι ένας μαθητής. Οι 40 Λαρισινοί, οι 40 Μακεδόνες και οι 20 από τα χωριά του Ολύμπου.
-9 Μαρτίου: Στο Χαϊδάρι εκτελούν 53 ομήρους. Στην Κοκκινιά το πρώτο Μπλόκο (το 2ο στις 17.8 και το 3ο στις 29.9). Συλλήψεις και εκτελέσεις. 1.500 στέλνονται στη Γερμανία.
-11 Μαρτίου: Εκτελούν 52 ομήρους στην Τρίπολη. Εκτελούν 44 στη Σπάρτη. Εκτελούν 45 στην Κόρινθο.
-12 Μαρτίου: Στο Χιλιομόδι Κορινθίας εκτελούν 18.
-16 Μαρτίου: Στην Καλογρέζα εκτελούν 26 ανθρακωρύχους και συλλαμβάνουν 160 ομήρους.
-21 Μαρτίου: Στην Κόρινθο εκτελούν 39. Στην Τρίπολη εκτελούν 52. Στη Σπάρτη εκτελούν 44 ομήρους. Στο Λουτράκι εκτελούν 21 κατοίκους. Έναν τον κρεμούν και έναν τον θάβουν ζωντανό.
-23 Μαρτίου: Ολοκαύτωμα Ελευθεροχωρίου. Ξεθεμελιώνουν και πυρπολούν το Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, εκτελούν όλους τους κατοίκους, ως και μωρά 15 ημερών με τις λεχώνες μητέρες τους. Στην Εύβοια εκτελούνται 20 όμηροι στη Χαλκίδα.
-26 Μαρτίου: Στη Λάρισα εκτελούν 9 ομήρους. Στο Συκούριο εκτελούν 17 αντάρτες και 14 πολίτες.
-31 Μαρτίου: Στη Λάρισα εκτελούν 65 ομήρους από το ομώνυμο στρατόπεδο.
-1η Απριλίου: Στην Εύβοια εκτελούν 22 στην Ιστιαία, 18 στις Γούβες, 24 στη Χαλκίδα και συλλαμβάνουν 935 ως ομήρους.
-2 Απριλίου Στη Λαμία εκτελούν 150 ομήρους: 50 από τη Λαμία, 50 από τη Λιβαδειά και 50 από τη Θήβα. Στη Λάρισα εκτελούν 64 ομήρους στους Αγίους Αναργύρους.
-4 Απριλίου: Στο χωριό Ορμάν Μαγούλα της Λάρισας κρεμούν 40 σε δέντρα και στύλους.
-5 Απριλίου: Ολοκαύτωμα Κλεισούρας. Στην Κλεισούρα Καστοριάς εκτελούνται και καίγονται από τους ναζί και τους συνεργάτες τους 270 γυναικόπαιδα και γέροντες, ανάμεσά τους ο παπάς κι η παπαδιά. Καταστρέφουν εντελώς τον οικισμό πυρπολώντας τον. Στη Λάρισα εκτελούν 65 ομήρους, από το ομώνυμο στρατόπεδο (όλοι Θεσσαλοί).
-6 Απριλίου: Από τους χιτλερικούς και τους συνεργάτες τους εκτελούνται 50 κάτοικοι στη Βέροια.
-8 Απριλίου: Στην Αθήνα εκτελούνται από τους ναζί 50 όμηροι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-9 Απριλίου: Εκτελούνται στην Κόρινθο 50 όμηροι.
-10 Απριλίου: Στη Λαμία εκτελούν 6.
-11 Απριλίου: Στην Καισαριανή, στην Αθήνα, εκτελούνται 8 όμηροι.
-14 Απριλίου: Εκτελούνται στο Αγρίνιο 120 πολίτες από ταγματασφαλίτες.
-17 Απριλίου: Στα Τρίκαλα κρεμούν 5 νέους στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και συλλαμβάνουν 350 ως ομήρους.
-18 Απριλίου: Στην Αθήνα εκτελούν 35 ομήρους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στη Λάρισα εκτελούν 4 και την επομένη 2 ομήρους.
-22 Απριλίου: Στη Θεσσαλία σκοτώνουν στους δρόμους του Βόλου 18 πολίτες. Στην Αθήνα εκτελούν 17 στην αυλή της Σχολής Χωροφυλακής. Στον Μαραθώνα Αττικής εκτελούν 17. Στην Τρίπολη εκτελούν 12.
-23 Απριλίου: Ολοκαύτωμα Πύργων Εορδαίας. Οι χιτλερικοί εκτελούν 318 γυναικόπαιδα στους Πύργους Εορδαίας (Κατράνιτσα) Κοζάνης. Στη Θεσσαλία σκοτώνουν στους δρόμους της Λάρισας 7. Στην Αθήνα εκτελούν 4 στο Δουργούτι.
-24 Απριλίου: Στην Κοζάνη, σε ολοκαύτωμα, πυρπολείται για δεύτερη φορά το Μεσόβουνο. Εκτελούν και καίνε ζωντανά 150 γυναικόπαιδα. Όλοι ήσαν Πόντιοι.
-24 Απριλίου: Στην Κοζάνη, στο Άνω και Κάτω Γραμματικό, εκτελούν 13· στην Κουτσούφλιανη 13. Στην Αθήνα σκοτώνουν 4 (ανάμεσά τους και ένα παιδί 10 χρόνων) στο Νεκροταφείο Ν. Σμύρνης, στην κηδεία ενός αγωνιστή που είχαν εκτελέσει την προηγουμένη στην Καλλιθέα.
-25 Απριλίου: Στο Κορακόλιθο Λιβαδειάς εκτελούν 138 ομήρους από το Κυριάκι, το Δίστομο, τη Λαμία, τη Λιβαδειά. Στην Αττική κρεμούν 10 στην Ελευσίνα.
-26 Απριλίου: Στην Καισαριανή εκτελούν 20 ομήρους.
-28 Απριλίου: Στη Θεσσαλία εκτελούν 20 ομήρους στο Βόλο, στην «Κίτρινη αποθήκη».
-28-30 Απριλίου: Στη Λακωνία εκτελούν 100 ομήρους στους Μολάους. Στη Σαντορίνη εκτελούνται 6 κάτοικοι. Στην Κοζάνη σκοτώνουν 7 στα Ίμερα.

-1 Μαΐου: Εκτέλεση των 200 αγωνιστών από το Χαϊδάρι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Οι εκτελεσμένοι ήσαν, στο σύνολό τους σχεδόν, κομμουνιστές από το στρατόπεδο της Ακροναυπλίας, τους οποίους είχε φυλακίσει το καθεστώς Μεταξά. Εκτελούνται 37 στην Καλαμάτα. Εκτελούνται 50 στην Τρίπολη. Εκτελούνται 18 στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς.
-2 Μαΐου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 7 (6 άνδρες και 1 γυναίκα), μέσα σε ταβέρνα στη Σιβιτανίδειο Σχολή.
-3 Μαΐου: Στην Αθήνα εκτελούν 30 ομήρους, οι πέντε γυναίκες, στην Καισαριανή. Εκτελούν 50 στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας. Απαγχονίζουν 10 στον Λουτρόπυργο Μεγαρίδας.
-4 Μαΐου: Στην Αθήνα εκτελούν 16 εργαζομένους της Τηλεφωνικής για την απεργία τους την Πρωτομαγιά. Στα Τρίκαλα εκτελούν 8 από τα χωριά Ρίζωμα και Βάνια.
-5 Μαΐου: Εκτέλεση 48 ομήρων στη Χαλκίδα. Στο Μεγάλο Χωριό Τρικάλων κρεμούν 4 ομήρους.
-6 Μαΐου: Απαγχονίζουν 4 στη Στέγη Πατρίδος (Ξενίας και Μικράς Ασίας). Οι 2 ανήκαν στην ομάδα «Αδούλωτοι Έλληνες A.V.E.». Στην Εύβοια εκτελούν 30 ομήρους στη Χαλκίδα και 18 στο Ξηροχώρι.
-7 Μαΐου: Στην Αθήνα εκτελούν 15 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκτελούν 50 στη Γουμένισσα Παιονίας Κιλκίς.
-9 Μαΐου: Πάτρα. Απαγχονίζουν 11 στα Ψηλά Αλώνια.
-10 Μαΐου: Εκτέλεση από τους ναζί 92 ομήρων στην Καισαριανή. Ανάμεσά τους 10 γυναίκες.
-12 Μαΐου: Στον Δοξαρά Λάρισας κρεμούν σε τηλεγραφόξυλα 24 ομήρους από τη Θεσσαλία.
-13 Μαΐου: Στην Αθήνα εκτελούν 7 ομήρους στην Καισαριανή.
-14 Μαΐου: Στη Λάρισα συλλαμβάνουν 200 ομήρους και εκτελούν 15 στους δρόμους της πόλης
-16 Μαΐου: Εκτελούνται 120 όμηροι στο Χαϊδάρι. Εκτελούνται 110 όμηροι στη Ριτσώνα Βοιωτίας.
-18 Μαΐου: Στην Αθήνα εκτελούν 10 ομήρους στην Καισαριανή.
-19 Μαΐου: Σύμφωνα με διαταγή των ναζί, η Πελοπόννησος κηρύσσεται «Πεδίο Επιχειρήσεων» με όλες τις συνέπειες.
-21 Μαΐου: Στην Κόρινθο σφάζουν 21 ομήρους.
-23 έως 27 Μαΐου: Στην Αργολίδα, ολοκαύτωμα του χωριού Λίμνες. Οι ναζί, μαζί με τα Τάγματα Ασφαλείας, εκτελούν 86 κατοίκους. Ανάμεσά τους 11 γεροντάκια και 10 παιδιά 5-14 ετών.
-24 Μαΐου: Στην Εύβοια εκτελούν 32 στο Κακολύρι και πυρπολούν το χωριό.
-25 Μαΐου: Στη Θεσσαλία κρεμούν 40 στο σιδηροδρομικό σταθμό Μαγούλας Βόλου. Στην Αργολίδα σφάζουν 8 στην Προσύμνη.
-27 Μαΐου: Στην Αττική κρεμούν 10 στον Ασπρόπυργο και στην Κορινθία βασάνισαν και έσφαξαν 20 στο Αγιονόρι Κλεωνών.
-28 Μαΐου: Στα σύνορα της Αττικοβοιωτίας μεταφέρθηκαν από διαφορετικές περιοχές πέντε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού στις Ερυθρές (Κριεκούκι). Στην Κορινθία σφάζουν 15 στο Βαθυτόπι, από το χωριό Άη-Γιάννης.
-29 Μαΐου: Στην Αργολίδα σφάζουν 17 στο Χέλι.
-31 Μαΐου: Στα Φάρσαλα Θεσσαλίας απαγχονίζουν
40 στον Δασόλοφο. Στην Τρίπολη εκτελούν 5 ομήρους. Τον Μάιο του ’44 στο Αγγελόκαστρο Κορινθίας σφάζουν συνολικά 22 κατοίκους. Στους Αγίους Θεοδώρους εκτελούν με πολυβόλο 63. Στα χωριά της Ναυπλίας Άγιο Αδριανό, Νέο Ροεινό, Αβδήμπεη και Λυγουριό άλλους 20.
-1 Ιουνίου: Στην Κοζάνη σφάζουν 50 από το χωριό Φραγκότσι και το πυρπολούν.
-3 Ιουνίου: Εκτελούνται 9 στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκτελούνται 7 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
-4 Ιουνίου: Στη Λάρισα εκτελούν 11 ομήρους από το Λουτρό.
-5 Ιουνίου: Στο Ληξούρι εκτελούν 5.
-6 Ιουνίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν στα Διαβατά 101 ομήρους από το στρατόπεδο Π. Μελά. Στη Λακωνία σκοτώνουν 21 στη Ζούπαινα (ανάμεσά τους 2 γέρους και 2 κοριτσάκια) και 17 στον Άη-Δημήτρη και πυρπολούν τα χωριά.
-8 Ιουνίου: Βύθιση του πλοίου «Δανάη» κοντά στη Μήλο, με 600 ομήρους από το Ηράκλειο Κρήτης. Οι ναζί είχαν ανοίξει επίτηδες τους κρουνούς του κύτους. Στην Τρίπολη εκτελούν 8 ομήρους.
-9 Ιουνίου: Στην Πάτρα εκτελούνται 45.
-10 Ιουνίου: Ολοκαύτωμα του Διστόμου. Οι χιτλερικοί εκτελούν στο Δίστομο Λιβαδειάς 296 γυναικόπαιδα και άγνωστο αριθμό στη γύρω περιοχή και στο δρόμο Θήβας – Λιβαδειάς.
-11 Ιουνίου Στη Βοιωτία έσφαξαν, σκότωσαν και έκαψαν 27 στο Καλάμι Λιβαδειάς
-13 Ιουνίου: Στην Αθήνα εκτελούν 20 ομήρους στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Στη Λαμία τινάζουν συθέμελα με ολμοβόλα το Σανατόριο της Αντίνιτσας, καίγοντας αρρώστους και προσωπικό.
-16 Ιουνίου: . Στην Κεφαλονιά κρέμασαν 15 στα Αργίνια. Στην Καλαμάτα εκτελούν 30 κατοίκους στο ποτάμι.
-17 Ιουνίου: Το ολοκαύτωμα της Υπάτης με 28 νεκρούς. Στην Τρίπολη εκτελούν 13 ομήρους.
-19 Ιουνίου: Μαραθούσα Χαλκιδικής: εκτελούν 10.
-20 Ιουνίου: Θεσσαλία: εκτελούν 27 στο Καβακλί.
-21 έως23 Ιουνίου: Στην Αρκαδία σκοτώνουν 49 στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (οι 4 κοπέλες) και 36 στα Βούρβουρα.
-26 Ιουνίου: Στην Κυνουρία Αρκαδίας εκτελούν 212 κατοίκους στα χωριά Καστρί, Κοσμάς και Άγιος Πέτρος και τα πυρπολούν. Συνολικά στην Κυνουρία σκότωσαν 500 κατοίκους στην επιδρομή του Ιουνίου.
-30 Ιουνίου: Στο Σουφλί Έβρου εκτελούν 8 ομήρους. Στη Λάρισα εκτελούν 36 ομήρους.
-1η Ιουλίου: Στο Άργος οι ναζί ανατινάζουν κλούβα με άγνωστο αριθμό ομήρων.
-2 Ιουλίου: Στα Σφαγεία Θεσσαλονίκη εκτελούν 50.
-3 Ιουλίου: Στο Κιλκίς εκτελούν 52 ομήρους στη Γουμένισσα, από το στρατόπεδο Π. Μελά.
-4 Ιουλίου: Στη Λάρισα εκτελούν 19 ομήρους.
-5 Ιουλίου: Στα Γρεβενά, μονάδες των SS λεηλατούν και πυρπολούν την πόλη και τα χωριά Πολύδενδρο, Κοκκινιά, Κιβωτός, Άγιος Γεώργιος, Κληματάκι, Αηδόνια, Κυδωνιές, Ροδιά, Αμυγδαλιές, Μηλιά, Ταξιάρχης, Κοσμάτι, Τρίκωμο. Σκοτώνουν 27 γέρους και γυναικόπαιδα.
-6 Ιουλίου: Στην Αττική εκτελούν 200 στα Λιόσια. Στην Τρίπολη εκτελούν 29 ομήρους απ’ τις φυλακές.
-7 Ιουλίου: Στο Βόλο κρεμούν στο ίδιο δέντρο 3 γυναίκες, αφού τις βασάνισαν επί 8 ημέρες.
-9 Ιουλίου: Στην Άμφισσα εκτελούν 15 ομήρους.
-11 Ιουλίου: Στη Λάρισα εκτελούν 15 ομήρους.
-13 Ιουλίου: Στην Πάτρα εκτελούν 18 ομήρους στον Προφήτη Ηλία.
-15 Ιουλίου: Στην Καλαμάτα εκτελούν 17 ομήρους.
-17 Ιουλίου: Στην Καρδίτσα εκτελούν 15 ομήρους.
-18 Ιουλίου: Στην Κεραμιδιά και τη Δάμιτσα Ηλείας πυρπολούν χωριά και σκοτώνουν 33 γυναικόπαιδα.
-18 Ιουλίου: Στη Βλαχέρνα Αρκαδίας καίνε όλο το χωριό και σκοτώνουν 13 κατοίκους.
-20 Ιουλίου: Στην Αττική εκτελούν 17 βοσκούς στο Κακοσάλεσι Πάρνηθας.
-21 Ιουλίου: Στην Αττική απαγχονίζουν 54 πολίτες στο Χαρβάτι, κρεμώντας τους σε πεύκα. 50 από αυτούς ήσαν όμηροι από το Χαϊδάρι και 4 κάτοικοι της περιοχής.
-3 έως 22 Ιουλίου: Στην περιοχή της Β. Πίνδου σκοτώνουν 161 πολίτες, πυρπολούν 53 χωριά με 4.449 σπίτια, καταστρέφουν 53 σχολεία και 25 εκκλησίες και συλλαμβάνουν 427 ομήρους. Μόνο στο χωριό Κοσμάτι σκοτώνουν 29 κατοίκους μέσα στην εκκλησία, πολυβολώντας από τα παράθυρα και πυρπολώντας το ναό.
-23 Ιουλίου: Στην Τρίπολη εκτελούνται 30 όμηροι από τις φυλακές.
-24 Ιουλίου: Στη Σκύδρα νομού Πέλλης, εκτελούν 15 πολίτες.
-26 Ιουλίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 19 στο Ασβεστοχώρι.
-27 Ιουλίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 3 στα Σφαγεία (Αγίας Σοφίας) και τραυματίζουν 4, που πέθαναν αργότερα.
-31 Ιουλίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 14 ομήρους στα Λατομεία της Ευκαρπίας. Στο Αγρίνιο εκτελούνται 59 όμηροι στα Καλύβια. Τον Ιούλιο του ’44, στην Κορινθία, σ’ επιδρομή στα χωριά Λαύκα, Πλατάνι, Σκοτεινή, Ψάρι, Καλλιάνι, Μπούζι, Ντούσια, Καλύβια, Γκούρα, Μοστά, Μεσενό, Ευρωστίνη, Πύργο, Κούτσι, Τρίκαλα, Κλένιες και Αθήκια, λεηλατούν και πυρπολούν σπίτια, βιάζουν γυναίκες, συλλαμβάνουν ομήρους, σκοτώνουν 96 άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά.
-2 Αυγούστου: Στην Αθήνα εκτελούν 20 ομήρους. Στη Χαλκίδα της Εύβοιας εκτελούν 25 ομήρους.
-3 Αυγούστου: Στην Αθήνα εκτελούν 50 ομήρους και σκοτώνουν 8 έξω από τα Σφαγεία (Ταύρος). Στην Τρίπολη εκτελούνται 26 όμηροι.
-4 Αυγούστου: Στο Άργος εκτελούν 11 δασκάλους.
-5 Αυγούστου: Στο Χιλιομόδι Κορινθίας εκτελούν 17 ομήρους από τις φυλακές της Τρίπολης.
-7 Αυγούστου: Μπλόκο στον Βύρωνα. Γίνονται 1.000 συλλήψεις, εκτελούνται 11 επιτόπου και στέλνονται 600 όμηροι στη Γερμανία. Στο Παλαιόκαστρο Καρδίτσας παίρνουν ομήρους και εκτελούν επιτόπου 14.
-9 Αυγούστου: Το μεγαλύτερο Μπλόκο στο Δουργούτι. Εκτελούν 190 κατοίκους επιτόπου. Μπλόκο στο Κατσιπόδι-Φάρο της Αθήνας. Πιάνουν 5.000 ομήρους. Στέλνουν στη Γερμανία 600. Στην Αττική εκτελούν 50 στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας Ελευσίνας.
-10 Αυγούστου: Καταστρέφουν το Καρπενήσι. Σφάζουν 17 γέροντες. Πυρπολούν 100 χωριά. Στη Λάρισα συλλαμβάνουν 245 διαδηλώτριες και τον ιερέα που ήταν επικεφαλής τους.
-12 Αυγούστου: Στη Λάρισα εκτελούν 12 ομήρους.
-13 Αυγούστου: Στο Ρέθυμνο ισοπεδώνουν ολοκληρωτικά τα Ανώγεια με πυροβολικό και αεροπορία και σφάζουν 24 γέροντες. Οι νεκροί της κατοχής στα Ανώγεια ανέρχονται σε 122. Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 11 κατοίκους της Καλαμαριάς, ύστερα από βασανιστήρια στους δρόμους.
-14 Αυγούστου: Λακωνία. Επιδρομή σε Σπάρτη, Γύθειο, Αρεόπολη, Κροκεές, Σκάλα, Ανώγεια, Πετρίνα. 4.000 γυναικόπαιδα ξεσπιτώθηκαν, 52 βρήκαν τραγικό θάνατο, πολλοί βασανίστηκαν ως και με εξόρυξη οφθαλμών.
-15 Αυγούστου: Στην Ήπειρο σκότωσαν 11 στο Κεράσοβο Πωγωνίου.
Στα Χανιά εκτελούν όλους τους άνδρες στα Παλιά Ρούματα Κισσάμου. Στην Καλαμάτα εκτελούν 6.
-16 Αυγούστου: Στη Λάρισα εκτελούν 8 ομήρους (οι 4 γυναίκες).
-17 Αυγούστου: Μπλόκο της Κοκκινιάς. Οι ναζί και τα Τάγματα Ασφαλείας εκτελούν 200 αγωνιστές στην Οσία Ξένη. 6.000 όμηροι μεταφέρονται σε χιτλερικά στρατόπεδα. Σε δεύτερο μπλόκο συλλαμβάνουν στην Κοκκινιά 4.000, εκτελούν 140 και στέλνουν στη Γερμανία 1.200 ομήρους. Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούνται στη Σπηλιάρα 27 κάτοικοι από το χωριά Σοκαράς.
20 Αυγούστου Στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας Λάρισας, οι Γερμανοί εκτελούν 7 κατοίκους και πυρπολούν τον οικισμό.
-21 Αυγούστου: Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 45 στη Δαμάστα και στο Μάραθο. Στη Λάρισα εκτελούν 20 ομήρους.
-22 Αυγούστου: Στο Ρέθυμνο Κρήτης εκτελούν 323 από το Γερακάρι (53), τις Βρύσες (41), το Α. Μέρος, τα Ανώγεια, την Κρύα Βρύση Σπηλίου και τα Σαχτούρια.
-23 Αυγούστου: Κοζάνη. Στο χωριό Κλείτος εκτελούν 24. Στο Διδυμότειχο εκτελούν 7.
-24 Αυγούστου: Στην Αθήνα εκτελούν 20 στην Καισαριανή και 36 στους δρόμους της Καλλιθέας.
-25 Αυγούστου: Στην Αθήνα εκτελούν 17 κατοίκους στους δρόμους της Καλλιθέας.
-26 Αυγούστου: Στη Λάρισα εκτελούν 10 ομήρους.
-28 Αυγούστου: Μπλόκο στην Καλλιθέα. Οι ναζί εκτελούν 40 κατοίκους επιτόπου. Στα Χανιά εκτελούνται 25 όμηροι.
-29 Αυγούστου: Στα Τοπόλια Κισσάμου των Χανίων εκτελούν 110 και βομβαρδίζουν το Συρικάρι. Πυρπολούν το Λιδωρίκι. Σκοτώνουν όσους
βρίσκουν. Στην Αθήνα εκτελούν 26 ομήρους στον Άγιο Σάββα Πυριτιδοποιείου.

-30 Αυγούστου: Στο Πιάλι Τεγέας εκτελούν 17 ομήρους από τις φυλακές Τρίπολης. Στη ναζιστική εφημερίδα Νέα Ευρώπη, φύλ. Αυγούστου 1944, αναφέρεται η εκτέλεση 45 ομήρων στη Ν. Μαγνησία Θεσσαλονίκης.

-2 Σεπτεμβρίου: Ολοκαύτωμα Χορτιάτη. Στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης εκτελούν και πυρπολούν στο φούρνο του Γκουραμάνη 246 κατοίκους.

-3 Σεπτεμβρίου: Στον Βόλο σκοτώνουν 18.

-5 Σεπτεμβρίου: Στην Αθήνα, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, εκτελούν 50. Ανάμεσά τους ο μικρός Ανδρέας Λυκουρίνος, 12 χρόνων, που σηκώνεται στις μύτες των ποδιών για να τον πάρει η ριπή.

-8 Σεπτεμβρίου: Στην Αθήνα οι ναζί εκτελούν 72 στο Δαφνί (οι 7 γυναίκες). Ανάμεσά τους, η ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη της οργάνωσης Πληροφοριών- Δολιοφθοράς «Μπουμπουλίνα», μετά από φριχτά βασανιστήρια στη Μέρλιν.

-14 Σεπτεμβρίου: Στα Γιαννιτσά εκτελούνται από τους χιτλερικούς και τους συνεργάτες τους Σουμπερίτες και Πουλικούς 104 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της πόλης. -15 Σεπτεμβρίου: Στην Κρήτη εκτελούν 45 και ένα βρέφος 6 μηνών στα Γδόχια. -16 Σεπτεμβρίου: Στη φυλακή Αγυιάς Χανίων εκτελούν 54 ομήρους.

-19 Σεπτεμβρίου: Ολοκαύτωμα στα Γιαννιτσά. Για δεύτερη φορά λεηλατείται η πόλη, εκτελούνται όσοι κάτοικοι βρέθηκαν, πυρπολούνται τα σπίτια.

-20 Σεπτεμβρίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 13, που βρίσκουν στο δρόμο από Καβάλας προς Χαϊδάρι.

-21 Σεπτεμβρίου: Στο χωριό Ελευθέριο Λάρισας εκτελούν 44.

-29 Σεπτεμβρίου: Στην Κοκκινιά, στο 40άμερο μνημόσυνο, πυροβολούν όσους βγαίνουν από την εκκλησία της Οσίας Ξένης· Σκοτώνουν 9 και τραυματίζουν 32 πολίτες. Στην Αθήνα εκτελούν 14 ομήρους. Πυρπολούν με εμπρηστική σκόνη σπίτια στο Αιγάλεω και σκοτώνουν 60 κατοίκους.

-30 Σεπτεμβρίου: Στην Παραμυθιά Ηπείρου εκτελούνται 49 από τους γερμανούς της Μεραρχίας Έντελβάις και τους συνεργάτες τους Αλβανοτσάμηδες.

-2 Οκτωβρίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 40 κατοίκους από το Κατσιπόδι και τον Υμηττό.

-4 Οκτωβρίου: Στην Αττική εκτελούν 21 ομήρους στη Βουλιαγμένη.

-9 Οκτωβρίου: Στο Κορωπί Αττικής εκτελούν 44 κατοίκους.

-16 Οκτωβρίου: Στο Βόλο, δύο μέρες πριν την απελευθέρωση της πόλης, οι ναζί εκτελούν 2 κοπέλες.

– Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1944: Στο Φρούριο της Κρήτης (Σούδα), που εξακολουθούσε να κατέχεται από τους ναζί, εκτελούνται δύο στις 14, ένας στις 18, δύο (μάνα και γιος) στις 30 Νοεμβρίου, ένας στις 4 και ένας στις 11 Δεκεμβρίου 1944....

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Μόλις 7 υποψήφιοι πέτυχαν στις τελευταίες αθλητικές δοκιμασίες της Προκήρυξης 6Κ/2018 
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
πιερρακακησ
Πιερρακάκης: 400.000€ στο ΙΤΥΕ-Διόφαντος για μελέτες Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εκπαίδευσης
Στόχος  είναι η παροχή προς το Υπουργείο Παιδείας νέων καινοτόμων τεχνολογικών προτάσεων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων...
Πιερρακάκης: 400.000€ στο ΙΤΥΕ-Διόφαντος για μελέτες Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εκπαίδευσης