Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί το εαρινό εξάμηνο των Πανεπιστημίων λόγω του ότι μαθήματα που περιλαμβάνουν και εργαστηριακό μέρος δεν μπορούν να εξεταστούν, κρούει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί το εαρινό εξάμηνο των Πανεπιστημίων λόγω του ότι μαθήματα που περιλαμβάνουν και εργαστηριακό μέρος δεν μπορούν να εξεταστούν, κρούει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας κανένα εργαστήριο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως και ότι τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου 2020-2021 που περιλαμβάνουν εργαστήριο και τα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς με προβιβάσιμο βαθμό μόνο κατά το θεωρητικό τους μέρος, νόμιμα και με όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας περί διασφάλισης της ποιότητας και της διαφάνειας ακυρώνονται.

Μάλιστα χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση «άκρως παράλογη» και υποστηρίζει ότι δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την παράταση του εξαμήνου ρωτά μεταξύ άλλων την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αν προτίθεται να επιτρέψει να γίνουν εξ αποστάσεως τα εργαστήρια και όσα κρίνονται απολύτως αναγκαία να γίνουν δια ζώσης με όλα τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι το τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς με παράταση του εξαμήνου.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο στο τμήμα της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών»

Η πανδημία του COVID-19 έθεσε πρωτοφανείς προκλήσεις σε όλους τους τύπους και τα επίπεδα εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε κάθε ενδιαφερόμενο «ότι δεν θα χαθεί κανένα εξάμηνο και ότι η ύλη μπορεί να καλυφθεί στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ότι τα Πανεπιστήμιά, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές , ανταποκρίνονται στη μεγάλη αυτή πρόκληση δείχνοντας την ωριμότητά τους και πως η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί από απόσταση για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για κανένα φοιτητή». Παρόλες τις διθυραμβικές ανακοινώσεις πρόσφατα ελήφθη η απόφαση, έπειτα από παρέμβαση-εισήγηση του εκ-προσώπου των φοιτητών, από τη συνέλευση του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών• ότι κανένα εργαστήριο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως• τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου 2020-2021 που περιλαμβάνουν εργαστήριο και τα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς με προβιβάσιμο βαθμό μόνο κατά το θεωρητικό τους μέρος, νόμιμα και με όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας περί διασφάλισης της ποιότητας και της διαφάνειας ακυρώνονται. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να ολοκληρωθούν δια ζώσης τα εργαστήρια επομένως ο βαθμός ακυρώνεται και το μάθημα θα επανεξεταστεί μαζί με το εργαστήριο στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος• Μαθήματα του εαρινού εξαμήνου 2020-2021 που περιλαμβάνουν και εργαστηριακό μέρος δεν μπορούν να εξεταστούν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Μία τέτοια απόφαση κρίνεται άκρως παράλογη και εις βάρος πολλών φοιτητών, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ενοικιάζουν διαμερίσματα στην Πάτρα στα οποία δε μένουν λόγω πανδημίας ή που δουλεύουν για να τα συντηρήσουν. Πρακτικά αυτή η απόφαση αλλάζει τον προγραμματισμό που έχει κάνει κάθε φοιτητής και τον πηγαίνει ένα χρόνο πίσω, επιβαρύνοντας τον οικονομικά άλλον ένα χρόνο, όπως επίσης και το ότι ακυρώνεται η προσπάθεια ενός ολόκληρου ακαδημαϊκού εξαμήνου, και σχεδόν των 3/4 ενός ακαδημαϊκού έτους, την ίδια στιγμή που η υπουργός Παιδείας κα. Νίκη Κεραμεως και ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για τα ΑΕΙ κ. Άγγελος Συρίγος, διαβεβαιώνουν συνεχώς πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην χαθεί κανένα εξάμηνο.

Επειδή, δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για παράταση εξαμήνου προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις των Πανεπιστημίων. Επειδή, οι φοιτητές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, κόπο και πολλές θυσίες ώστε να επιτύχουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες εν μέσω πανδημίας.

Ερωτάται η αρμόδια κα. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και να εκ-δώσει σαφείς οδηγίες για παράταση εξαμήνου προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις των Πανεπιστημίων;2. Προτίθεται να επιτρέψει να γίνουν εξ αποστάσεως τα εργαστή-ρια και όσα κρίνονται απολύτως αναγκαία να γίνουν δια ζώσης με όλα τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι το τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς με παράταση του εξαμήνου.;3. Ποιες ενέργειες προτίθεται να πραγματοποιήσει προκειμένου να μην ακυρωθούν οι προβιβάσιμοι βαθμοί που επιτεύχθηκαν με εξ αποστάσεως εξετάσεις;4. Προτίθεται να διασφαλίσει πως καμία προσπάθεια δεν θα πάει χα-μένη και πως τα εξάμηνα θα ολοκληρωθούν κανονικά εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μαμουλάκης Χάρης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Πλήρης οδηγός εκπαιδευτικού
Το alfavita.gr ετοίμασε έναν χρήσιμο οδηγό για τις για ψηφιακές εξετάσεις που θα λάβουν χώρα σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕ.ΠΙΣ.) σε όλη την Ελλάδα -...
Εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Πλήρης οδηγός εκπαιδευτικού
Πανελλήνιες 2021: Ποιες είναι οι φετινές «κομβικές» αλλαγές
Πανελλήνιες 2022: Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;
Κραυγές αγωνίας για την εξεταστέα ύλη στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις
Πανελλήνιες 2022: Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;
kerameos-vouli
Voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Τι προβλέπει η τροπολογία
Αναλυτικά η τροπολογία για τη χορήγηση voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ - Ρύθμιση και για το μηχανογραφικό των πανελλαδικών 2022
Voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Τι προβλέπει η τροπολογία