Έκκληση ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
Την κατάφωρη παραβίαση του ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, καταγγέλλουν, με κοινή δήλωσή τους, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Την κατάφωρη παραβίαση του ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, καταγγέλλουν, με κοινή δήλωσή τους, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στην δήλωσή τους, «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από τέτοια συμπεριφορά εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, κανένας πολίτης στο μέλλον δεν πρόκειται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για πιθανά σκάνδαλα, εφ' όσον η πρακτική δείχνει ότι στην ουσία δεν είναι προστατευόμενος, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία. Έστω και την ύστατη αυτή ώρα, καλούμε όλες τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων από την πλειοψηφία των μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει έναν και μοναδικό στόχο: να φιμώσει κάθε πολίτη ο οποίος υπακούει στο συνειδησιακό του καθήκον να καταγγείλει την πολιτική διαφθορά και να αποκαλύψει την αλήθεια. Ενάντια στις Οδηγίες της ΕΕ, με πιο πρόσφατη την Οδηγία 2019/1937, αλλά και στην προστασία που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τα κόμματα που απαρτίζουν την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, παρά την έντονη αντίδραση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν στην Επιτροπή, όχι μόνο επιχείρησαν την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου της Novartis, αλλά επέδειξαν και υπερβάλλοντα "εισαγγελικό και αστυνομικό" ζήλο, εκδίδοντας ένταλμα βίαιης προσαγωγής σε βάρος ενός εκ των μαρτύρων με τον κωδικό "Μάξιμος Σαράφης" ο οποίος δεν εμφανίστηκε σήμερα (Τρίτη 18/2/2020) ενώπιον της Επιτροπής, επικαλούμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δημόσια. Ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος από την Εισαγγελία Διαφθοράς με την προστασία του, με το ένταλμα ανά χείρας, τον αναζήτησε στο σπίτι του για να τον προσαγάγει βιαίως στην Επιτροπή. Και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, η οποία έχει κληθεί για αύριο (Τετάρτη) 19/2 με επιστολή της, την οποία κοινοποιεί και στον επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ Didier Reynders (Ντιντιέ Ρέιντερς) δηλώνει ότι δεν θα εμφανισθεί στην Επιτροπή, αφού τονίζει πως: "Είναι βέβαιο ότι έτσι θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και επομένως θα κινδυνεύσει η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα"».

Κλείνοντας, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι «το μήνυμα είναι σαφές: όποιος αποκαλύπτει την αλήθεια διώκεται ενάντια στο ελληνικό κράτος Δικαίου, την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ενάντια σε κάθε ηθική που επιβάλει ιστορικά την αποκάλυψη της αλήθειας».

Το κείμενο υπογράφουν οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Στέλιος Κούλογλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Ολομέλεια της Βουλής
Βουλή - LIVE: Ψηφίζεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» στην εκπαίδευση
Δείτε live στο alfavita τη συζήτηση στη Βουλή για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών – Τι προβλέπουν οι τροπολογίες για την...
Βουλή - LIVE: Ψηφίζεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» στην εκπαίδευση
Συνταξιούχος
Συντάξεις-σοκ για τη νέα γενιά: Κάτω από 1.000 ευρώ μετά από 40 χρόνια δουλειάς
Πώς οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα ζουν με το 50% του μισθού τους – Αναλυτικά παραδείγματα για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
Συντάξεις-σοκ για τη νέα γενιά: Κάτω από 1.000 ευρώ μετά από 40 χρόνια δουλειάς
Ομάδα ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας με μηχανή
Άγιος Παντελεήμονας: Στο νοσοκομείο 58χρονος μετά από άγρια συμπλοκή – Χειροπέδες σε 48χρονο
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται 58χρονος μετά από συμπλοκή στον Άγιο Παντελεήμονα
Άγιος Παντελεήμονας: Στο νοσοκομείο 58χρονος μετά από άγρια συμπλοκή – Χειροπέδες σε 48χρονο