Thumbnail
Τι δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Η πρώτη κλήση έγινε στις 16:16 και τα δύο πρώτα οχήματα έφτασαν στις 16:35 ακριβώς. Το πρώτο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 16:39 και το δεύτερο στις 17:06». Αυτά τόνισε ο Νίκος Τόσκας απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Documento», αναφορικά με τον χρόνο αντίδρασης της κρατικής μηχανής στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. «Εάν θέλουμε αντίδραση σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για τα μέσα της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να επέμβει σε χρόνο μικρότερο των είκοσι λεπτών σε δασική πυρκαγιά», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τόσκας εξήγησε ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της χώρας είναι παλιά (κάποια του 1973 και κάποια του 2000) και ότι θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί παλιότερα, συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στα δύο χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης και μάλιστα σε συνθήκες αυστηρής λιτότητας». Παρ' όλα αυτά, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, «επισκευάσαμε, συντηρήσαμε και αξιοποιήσαμε τα 18 μικρά αεροσκάφη "αρχικής επίθεσης" στη φωτιά, τα Πετζετέλ, τα οποία ήταν παρατημένα, απαξιωμένα και δεν χρησιμοποιούνταν. Επίσης πήραμε πρόσφατα από χορηγίες επιπλέον κάδους και αξιοποιήσαμε και στρατιωτικά ελικόπτερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση ο αναπλ. υπουργός τόνισε πως είναι φημολογία η είδηση περί μείωσης των κονδυλίων, υπογραμμίζοντας πως «το 2013 τα κονδύλια ήταν 305 εκατ. ευρώ και το 2018 θα ζητήσουμε 393 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο, ο κ. Τόσκας εξέφρασε τον φόβο ότι ακόμη και τα «λίγα χρήματα» που δίνονται στους δήμους για την πρόληψη πυρκαγιών, δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά. «Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες όταν η φωτιά πήγε στην παραλία του Καλάμου ήταν οι πολλοί φράχτες, η έλλειψη δρόμων, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, τα πολλά ξερά χόρτα που υπήρχαν μέσα στις αυλές των σπιτιών, αλλά και τα πολλά κλαδιά που υπήρχαν πάνω στις στέγες», εξήγησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αναγόρευσε τον Πρόεδρο της ĒNSOFI Αχιλλέα Β. Κωνσταντακόπουλο σε Επίτιμο Διδάκτορα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Επίτιμος Διδάκτορας αναγορεύθηκε ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος
Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αναγόρευσε τον Πρόεδρο της ĒNSOFI Αχιλλέα Β. Κωνσταντακόπουλο σε Επίτιμο Διδάκτορα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Επίτιμος Διδάκτορας αναγορεύθηκε ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος
special education
Παράλληλη στήριξη: Η εγκύκλιος για εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και ΕΒΠ - Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την αίτηση παράλληλης στήριξης
Παράλληλη στήριξη: Η εγκύκλιος για εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και ΕΒΠ - Οι κρίσιμες ημερομηνίες